Het aantal zzp’ers blijft stjigen. In de eerste helft van 2019 schreef de KVK meer startende zzp’ers in dan vorig jaar. De stijging bedraagt maar liefst 11% ten opzichte van vorig jaar. Op 1 juli waren bijna 2 miljoen ondernemingen – dus niet alleen zzp’ers- ingeschreven in het register van de KVK. Om exact te zijn er 1.956.396.Dat is 3 procent meer dan het aantal aan het begin van het lopende jaar
Detailhandel en horeca kregen er een relatief hoger aantal nieuwe ondernemingen bij. De provincies Zuid-Holland en Flevoland telden eveneens relatief meer zzp’ers en bedrijven in de afgelopen zes maanden. De relatieve groei in het aantal ondernemingen was het laagst in Drenthe.
Meer online shop zzp’ers
Opvallend was ook het aantal startende parttimers die kiezen voor een online winkel. Deze groep groeide met 92 procent in het eerste half jaar.
Meer zzp’ers
Met name het aantal zzp’ers nam aanzienlijk toe. Het aantal fulltime zzp’ers groeide met 8 procent tov en jaar geleden. De stijging van het aantal parttime zzp’ers nam zelfs met 25 procent toe. Verder stopten er 2.757 minder zzp’ers vergeleken met vorig jaar.
Al de kleine zzp’ers krijgen in 2020 wel te maken met een aanpassing in de KOR.
Kleineondernemersregeling (KOR) verandert
De kleineondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Je krijgt nu btw-vrijstelling of vermindering als je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt. In de nieuwe regeling is je totale omzet bepalend of je gebruik kunt maken van de KOR. Heb je straks een omzet van maximaal 20.000 euro binnen Nederland? En wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling?
Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding voor 20 november 2019 binnen is.
En in 2021 komen er ook nieuwe regels voor de zzp’er die lagere vergoedingen krijgen.
Minimumtarief ZZP
Zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur verdienen. Het kabinet wil met dit minimumtarief tegengaan dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet van kunnen rondkomen.
De zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen daarnaast de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken. Hiermee kunnen ze vooraf afspreken dat ze als zelfstandige het werk uitvoeren. Als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen en hiernaar ook handelen in de praktijk, is de kans op naheffingen uitgesloten. Dit schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en werkgelegenheid, staatssecretaris Snel van Financiën en Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Wie voltijd werkt, moet van die inkomsten kunnen leven. Maar dat geldt momenteel niet voor een deel van de zzp’ers: 8,6 procent van de zzp-huishoudens had in 2017 een inkomen onder het bestaansminimum tegenover 1,6 procent van de werknemers. Het kabinet wil voorkomen dat een dergelijke groep werkende armen ontstaat. Ook maken lage tarieven het voor zzp’ers onmogelijk om te sparen voor werkloosheid en om zich te verzekeren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Minimumtarief
Er komt daarom een minimumtarief van 16 euro per uur. Dit tarief gaat voor alle zzp’ers gelden, zowel voor de mensen met zakelijke als particuliere klanten. Ook komen er geen andere criteria zoals de duur van een opdracht. Waar een zzp’er werkt, of voor hoelang, bepaalt immers niet of een inkomen genoeg is om van te leven. Ook maakt dit het minimumtarief minder complex. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die een zzp’er aan een opdracht besteedt. Er is rekening mee gehouden dat zzp’ers gemiddeld een derde van hun tijd moeten besteden aan overige werkzaamheden, zoals administratie. Het tarief is exclusief directe kosten die een zzp’er voor een klus maakt. Kosten voor materiaal komen dus bovenop de 16 euro.