Als ZZP’ er heeft u recht op aftrekposten. Fiscale voordelen die u inkomstenbelasting kunnen besparen. Mits u aan de voordelen voldoet. Lees onderstaande tips goed door en overleg met uw boekhouder wat op u van toepassing is.

 

Mkb-winstvrijstelling

Deze aftrekpost is er voor elke zzp’ er. U hoeft niet aan strikte eisen te voldoen. Het is een aftrek op uw  nettowinst. De vrijstelling is 14 procent.

Aftrekposten voor de zzp' er

 

 

Zelfstandigenaftrek

Werkt u meer dan 1225 uur per jaar aan uw eenmanszaak dan heeft u recht op de zelfstandigenaftrek. U mag dan € 7.280 aftrekken van uw nettowinst. Uw belastbaar inkomen wordt daardoor lager. Tel daarom de uren die u per week werkt en tel daar ook bij de uren die u maakt voor uw zzp-boekhouding, ritten naar klanten, maken van offertes, onderhouden websites, tijd aan social media.

 

Startersaftrek

Begint u als zzp’ er dan heeft u naast de zelfstandigenaftrek ook nog recht op de startersaftrek. Een extra fiscaal voordeel waar u de eerste drie jaar recht op kan hebben. U mag € 2.123 van de nettowinst aftrekken.

U krijgt de zelfstandigenaftrek maximaal drie jaar in vijf jaar.

 

Meewerkaftrek

Woont u samen en heeft u een fiscale partner die meewerkt in uw bedrijf? Bijvoorbeeld door uw facturatie en boekhouding te verzorgen. Werkt uw fiscale partner minimaal 525 uur per jaar mee dan krijgt u een extra aftrek. U kunt ook kiezen om uw partner te belonen met een arbeidsbeloning vanaf 5.000 euro. Dit is voor u een aftrekpost voor de IB, bij haar/hem is dat belast inkomen.

 

FOR- fiscale oudedagreserve

Betaalt u 52 procent aan IB dan is toevoeging van de FOR zeker interessant. Het is een soort uitstel van IB-betaling. Uw voordeel is dan nu 52 procent en tzt moet u wel afrekenen over het bedrag dat u nu toevoegt aan FOR. Betaalt u minder IB dan 52 procent dan is het maar de vraag of het interessant is, dit is nogal persoonlijk, vraag daarom aan info bij uw zzp-boekhouder. U kunt de FOR tzt omzetten in een lijfrente, wel voordat u de AOW-leeftijd bereikt.

 

Keuze uit AOV of Broodfonds

Als zzp’ er kan je ej overal voor verzekeren, de vraag is houd je dan nog geld over om van te leven. Arbeidsongeschiktheid is een van de gevaren die op de loer ligt voor de zzp’ er. De vraag is moet je ej daar voor verzekeren en hoe/wat keert de verzekeraar tzt uit. Tip lees daarom goed de kleine lettertjes.

 

 

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeert u in een jaar in vaste activa meer dan 2.300 euro dan heeft u voor de Inkomstenbelasting recht op een extra aftrek van 28 procent. Dit is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek -KIA-. De investering per bedrijfsmiddel dient wel meer te zijn dan 450 euro excl BTW.

Verkoopt u het bedrijfsmiddel weer binnen 5 jaar dan dient u deel van de investeringsaftrek terug te betalen, desinvestingsbijtelling.

Video ThumbnailAls ZZP’ er heeft u recht op aftrekposten. Fiscale voordelen die u inkomstenbelasting kunnen besparen. Mits u aan de voordelen voldoet. Lees onderstaande tips goed door en overleg met uw boekhouder wat op u van toepassing is.   Mkb-winstvrijstelling Deze aftrekpost is er voor elke zzp’ er. U ho

 

 

Pin It on Pinterest