Veel mensen verhuren hun gehele eigen woning in 2016. Een heleboel mensen  maken ook gebruik van airbnb, een gat in de markt. Wij adviseren je om dit artikel te lezen, maar altijd een zzp-boekhouder of fiscalist in te huren als je de eigen woning gaat verhuren.

Dit gaat dus niet om de verhuur van een kamer aan een student die ook op uw adres wordt ingeschreven. U heeft dan een vrijstelling van 5.069 euro per jaar en dus hoeft u zich veelal geen zorgen te maken om BTW en Inkomstenbelasting.

Verhuurt u de hele woning dan is het een ander verhaal.

 

Airbnb Verhuur eigen woning ook belast met belasting

Eigen woning via airbnb

Niet alle inkomsten zijn belastingvrij. Ook op tijdelijke verhuur van de koopwoning zoals via Airbnb ontkom je niet aan het betalen van belastingen. Er zijn diverse soorten belastingen

Ten eerste de Gemeentelijke belastingen , bv toeristenbelasting, die zijn per gemeente verschillend is. een belasting die over de overnachtingprijs van niet-ingezetenen van een stad (toeristen, zakelijke bezoekers) wordt geheven.

De toeristenbelasting verschilt tussen de steden: Amsterdam hanteert een tarief van 5,5 procent over de overnachtingprijs terwijl Den Haag een vast tarief ongeacht de hoogte van de overnachtingprijs rekent.

Toeristenbelasting dien je  altijd af te dragen of je nu een particuliere tijdelijke verhuur via Airbnb bent of een logiesverhuurder (hotel, B&B, short stay exploitant).

Ten tweede de overheidsbelastingen.

Deze belastingen worden door vele verhuurders nog wel eens vergeten, maar ook verhuur van de gehele eigen woning via bv. Airbnb is hiermee belast.

Inkomstenbelasting bij airbnb

Als je een particuliere, tijdelijke verhuurder bent van je privé eigen woning dan speelt inkomstenbelasting een rol: de netto huurinkomsten geef je op tijdens je aangifte Inkomstenbelasting.

Je geeft dus aan

  • het eigenwoningforfait
  • de aftrekbare (hypotheek)rente en financieringskosten
  • eventuele betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming
  • Daarnaast geef je 70% van de ontvangen huur over de verhuurperiode aan als ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur’.

 

Kosten eigen woning

Gebruikerskosten van de verhuur én onze commissie mag je in mindering brengen op de inkomsten. Je dient 70 procent van de huurinkomsten op te geven als  inkomsten uit de eigen woning – Box1-. Let op de huurinkomsten zijn interessant, maar als u maandelijks een voorlopige teruggave krijgt wegens betaalde hypotheekrente kan deze aftrek behoorlijk dalen.

 

youtube-zzp-boekhouder-expertvideos

 

 BTW

Elke situatie is verschillend, maar verhuurt u de eigen woning via airbnb dan kan het zijn dat je 6 procent  BTW dient af te dragen over de huuropbrengsten.  De fiscus stelt dat je ondernemer wordt als je meer dan 1 keer je eigen woning verhuurt. Dan komt er een hoop werk op je af. Inschrijving Kamer van Koophandel, aanvraag BTW-nummer. Elk kwartaal BTW-aangifte doen. De kans is groot dat je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling.

Verhuur je je huis dat niet je eigen woning is, maar dus in Box-3 zit dan hoef je huur niet op te geven. Je  betaalt dan al vermogensrendementheffing.

 

Meer informatie

Boekhouder gezocht? Contact ZZP Boekhouder voor meer informatie. Wij kunnen u bij al deze stappen van dienst zijn.

Pin It on Pinterest