Auto van de zaak, elektrisch of benzine. Nieuw of youngtimer. U wilt zakelijk een auto kopen. Waar u voor kiest heeft niet alleen invloed op uw rijgenot, uw ego en de snelheid en het comfort, maar ook op fiscale gevolgen. Wat is fiscaal een slimme investering.
Nieuwe auto
Vele zzp’ers kiezen voor een nieuwe auto. Ze rekenen zich al rijk omdat ze bij aankoop natuurlijk meteen de btw terugkrijgen van de fiscus. Maar let goed op de hoogte van de bijtelling, als uit uw boekhouding blijkt dat u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. De cataloguswaarde van een voertuig kun je achterhalen op de website van het RDW. U checkt dit aan de hand van het kenteken. Naast de bijtelling voor de Inkomstenbelasting dient u aan het einde van het boekjaar 2,7 procent BTW af te dragen over de cataloguswaarde van de auto. En… bij de verkoop van je auto dient u in de toekomst wél weer btw te betalen aan de fiscus, zij het nu over de veel lagere verkoopprijs.
Een auto van de zaak kopen of leasen
U heeft de auto van de zaak gekocht met uw spaargeld. De auto wordt vaste activa en staat op de balans. U schrijft jaarlijks 20 procent van de aanschafprijs excl. btw af, en houdt een restwaarde van tien procent in acht. Alle kosten m.b.t. de auto zijn aftrekbaar. Verzekering, benzine of diesel, parkeerkosten en reparatie en onderhoud.
Auto van de zaak leasen
U heeft geen spaargeld en wilt toch een zakelijk auto kopen. Dat kan dan door middel van een lening of een lease. De leasemaatschappij vraag om uw balans- en winst-en verliesrekening en kijkt of u in aanmerking komt voor een lening. U kunt kiezen uit operational lease en financial lease. Bij operational lease wordt u op papier eigenaar, krijgt u de betaalde btw ook direct terug. Bij Financial lease lost u maandelijks af op een schuld, u krijgt niet direct de complete btw terug, maar elk kwartaal bij de btw-aangifte een deel. Bij deze vorm van leasen heeft u meer cash beschikbaar om in andere zaken te investeren.
Bijtelling elektrische
In 2020 betaalt u voor een compleet elektrische auto 8% bijtelling. U dient dan privé meer dan 500 kilometer per jaar te rijden. De 8 procent geldt voor de auto tot maximaal 45.000 euro. Is de auto duurder dan tikt u over de meerprijs 22% bijtelling af. Dit is het normale tarief dat voor alle andere auto’s jonger dan 15 jaar geldt. Heeft u een youngtimer dan dient u 35 procent van de dagwaarde! Bij uw inkomen op te tellen. Uw voordeel: u telt niet bij over de veel hogere nieuwprijs, de catalogusprijs inclusief BTW en BPM, maar over de dagwaarde van bijvoorbeeld 1.000 euro.
Wilt u elektrisch gaan rijden dan is het slim om in 2020 nog een auto aan te schaffen. In 2021 gaat de bijtelling naar 12% met een budgetplafond van 40.000 euro. Van 2022 tot en met 2024 is het percentage 16% en in 2025 17%. De hoogte van de bijtelling ligt vanaf de eerste tenaamstelling 5 jaar vast.
Bijtelling ontlopen
Als u kunt bewijzen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt dan ontkomt u aan de bijtelling privégebruik auto. U moet een sluitende en controleerbare overleggen.
Dit artikel was heel informatief en leerrijk. Mijn zoon start binnenkort met een eigen onderneming, dus deze informatie kan hij goed gebruiken. Dank je voor het delen.