Heeft u een auto op de zaak en rijdt u daar jaarlijks meer dan 500 kilometer privé mee. Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt bewijzen dat u per jaar niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Dit kan door een waterdichte kilometerregistratie op papier, maar er zijn ook een aantal apps waar u dient ws mee kunt bijhouden. Of u plaatst een tellertje in een auto.

Auto van de zaak voor de zzp’ er

Een auto op de zaak heeft zijn voordelen. Alle autokosten (afschrijvingen, brandstof, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeerkosten, tol, veergeld etc. alsook de financieringsrente) zijn aftrekbaar van de winst.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit kan behoorlijk oplopen. Wij raden in principe aan om een nieuwe auto zakelijk te gebruiken en een auto van 15 jaar of ouder ook. Auto’s van een paar jaar oud zakelijk rijden is vaak een dure zaak, omdat u moet bijtellen over de nieuwwaarde.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2018 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%. Voor 2018 zitten auto’s zonder CO2-uitstoot in het 4%-tarief.

Sinds 1 januari 2019 maakt de overheid voor andere nieuwe elektrische auto’s verschil tussen auto’s met een nieuwwaarde van meer of minder dan € 50.000. Valt de datum eerste toelating (DET) na die datum? Dan geldt voor de eerste € 50.000 een bijtelling van 4% en voor het bedrag boven € 50.000 het algemene bijtellingspercentage van 22% voor de IB. Dit geldt voor een periode van 5 jaar vanaf de DET.

De bijtelling voor de BTw bedraagt 2.7 procent van de cataloguswaarde, voor de eerste vijf jaar en die bedraagt in dit geval 1.350 euro.

Na vijf jaar wordt de bijtelling voor de BTW verlaagd naar 1.5 procent van de cataloguswaarde. Koopt u een auto zonder BTW dan is de bijtelling voor de BTW direct 1.5 procent van de cataloguswaarde

 

Bijtelling auto van de zaak voor de zzp’ er

Voor 2017 was de normale bijtelling 25%, die is verlaagd naar naar 22%, als u in 2017 de auto aanschafte. Voor auto’s die zijn gekocht voor 2017 blijft de 25%-bijtelling gelden.

 

Auto van de zaak voor de zzp' er

U kunt dan alle kosten benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen als kosten zakelijk aftrekken.

Stel u koopt een 15 jaar oude Audi A6 met slechts 180.000 km op de teller op voor € 3.500. De bijtelling voor deze auto bedraagt 35% van € 3.500 is € 1.225 per jaar.

Het kost u netto  € 637 per jaar, uitgaande van een belastingtarief van 52%.

Als u deze aankoop vergelijkt met een nieuwe Audi A6, dan is de catalogusprijs € 61.600. De bijtelling komt dan uit op een bedrag van € 13.550 per jaar. Netto is dat ruim € 7.000.

 

Houdt de ZZP’er de auto in:privé, dan zijn de autokosten niet aftrekbaar, maar dan geldt natuurlijk ook geen fiscale bijtelling. Wel kan de ondernemer belastingvrij € 0,19 per zakelijke kilometer ‘declareren’ bij zijn eigen onderneming.

Wanneer de auto in privé te houden?

Dit is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto, aantal zakelijke- en privé kilometers en de autokosten. Het is voordeliger om de auto in privé te houden bij relatief veel zakelijke kilometers in combinatie met een relatief hoge cataloguswaarde en relatief lage autokosten per kilometer.

Kies voor een auto van de zaak bij een beperkt aantal zakelijke kilometers en hoge autokosten per kilometer.

Auto van de zaak voor de zzp' er

Minder dan 500 kilometer

  • Rijdt u minder dan 500 privékilometers met uw auto van de zaak? Houd dan een sluitende kilometerregistratie bij. U hoeft dan geen bijtelling te betalen.
  • Heeft u een bestelauto van de zaak waar u niet privé mee rijdt? Download de ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ en dien deze in bij de fiscus.

 

Auto van de zaak voor de zzp’ er

Hebt u een bestelauto van uw onderneming? En gebruikt u deze uitsluitend zakelijk? Dan kunt u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. U hoeft dan in uw aangifte inkomstenbelasting geen rekening te houden met het voordeel van het privégebruik van de bestelauto. Je hoeft ook geen rittenregistratie meer bij te houden.

Er dient wel een sluitende kilometeradministratie bij te worden gehouden, u mag niet meer dan  500 privékilometers rijden.

En de fiscus kan checken of u er inderdaad niet privé mee rijdt.

Blijkt het tegendeel dan komt de bijtelling en ws een boete.

Video ThumbnailHeeft u een auto op de zaak en rijdt u daar jaarlijks meer dan 500 kilometer privé mee. Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt bewijzen dat u per jaar niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Dit kan door een waterdichte kilometerregistratie op papier,

Auto lease

U kunt ook een auto leasen. Heeft u helemaal geen geld/liquide middelen, dan kan lease een oplossing zijn. Heeft u wel geld om een auto aan te schaffen dan kan lease ook een oplossing zijn, als u uw geld wilt gebruiken voor de aanschaf van andere inventaris. U maakt door de lease dan geld vrij om elders te investeren.

Er zijn twee verschillende soorten zakelijk lease. Operational lease -huur en geen recht op KIA of MIA- en financial lease -koop op afbetaling, u wordt eigenaar-.

Een voordeel van financial lease kan zijn, De afschrijving komt ten laste van de winst, maar als u een bijtelling heeft van 22 procent dan valt dit voordeel vaak weer tegen elkaar weg. Koopt u een energiezuinige auto dan kunt u in aanmerking komen Investeringsaftrek -KIA- voor de MIA-regeling voor milieuvriendelijke auto’s.

Bij operational lease betaalt u één vast bedrag per maand en weet u waar u aan toe bent. U hoeft dan ook niet te betalen voor onderhoud en verzekeringen. Aan het einde van de looptijd gaat de auto in principe terug naar de leasemaatschappij. Of u moet de afspraak hebben dat u het kunt overnemen.

Let wel op. Een leasecontract is niet altijd direct opzegbaar. De leasemaatschapij kan een opzegvergoeding in rekening brengen.

Pin It on Pinterest