280

ZZP-boekhouder biedt waardevolle belastingtips voor 2023! Als zelfstandige professional wilt u het beste uit uw financiën halen. Daarom hebben we speciaal voor zzp’ers 14 essentiële eindejaarstips en  belastingtips samengesteld voor het jaar 2023.

Van het optimaliseren van heffingskortingen tot slimme investeringen en fiscale voordelen; onze eindejaarstips zijn ontworpen om u te helpen geld te besparen en uw financiële planning te verbeteren.

Bij ZZP-boekhouder begrijpen we dat elke euro telt. Daarom delen we onze expertise en jarenlange ervaring om u te helpen navigeren door de complexe wereld van belastingen. Ontdek hoe u kunt profiteren van veranderende regelgeving en maak gebruik van onze tips om uw financiële toekomst te verbeteren.

Lees verder om te ontdekken hoe u als zzp’er kunt besparen, investeren en slim belastingen kunt beheren!

1. Administratie bewaren of weggooien?

Officieel dient u uw administratie 7 jaar te bewaren. Controleert u nog of uw administratie op orde is? U kunt dus uw administratie van 2016 en eerder per 31 december 2023 vernietigen.

Bespaar geld met 14 Eindejaarstips

2. Factureren in begin 2024 of eind 2023?

Als u werkzaamheden verricht in december 2023, kunt u ervoor kiezen om de factuur eind 2023 of begin 2024 te versturen. Factureert u eind 2023? Dan dient u de btw af te dragen in januari 2024, bij de aangifte over het 4e kwartaal van 2023. Als u echter in het begin van 2024 factureert, betaalt u de omzetbelasting in april 2024 bij de aangifte van het 1e kwartaal van 2024.

Bespaar geld met 14 Eindejaarstips

Factureer dus handig

Het tijdstip waarop u uw facturen verstuurt, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor uw belastingverplichtingen. Door zorgvuldig te plannen en te overwegen of u eind 2023 of begin 2024 factureert, kunt u de timing van uw btw-afdracht optimaliseren. Dit kan helpen om uw cashflow te beheren en te zorgen voor een soepele financiële overgang tussen de kwartalen. Denk strategisch na over welke benadering het beste past bij uw bedrijfsbehoeften en belastingplanning.

3. Vraag BTW terug van wanbetalers

Helaas heeft bijna iedereen te maken met niet-betalende klanten. U stuurt de factuur en wacht, maar de klant betaalt maar niet. In dit geval kunt u ervoor kiezen om deze oninbare debiteur af te boeken en de BTW terug te vragen.

Bespaar geld met 14 Eindejaarstips

4. Schrijf willekeurig af als startende zzp’er

Als startende zzp’er mag u alle investeringen van meer dan €450 exclusief btw activeren. Bovendien moeten deze investeringen binnen 5 jaar worden afgeschreven. Er is echter een uitzondering voor starters. In de eerste drie jaar mag u willekeurig afschrijven. Als u een hoge winst heeft, raadt de zzp-boekhouder u aan om veel af te schrijven. Op deze manier verlaagt u het bedrag dat u aan Inkomstenbelasting moet betalen.

5. Vergeet niet: Bijtelling privégebruik auto in het vierde kwartaal

Wist u dat u in het vierde kwartaal de bijtelling voor privégebruik van de auto moet opnemen in uw aangifte omzetbelasting? Niet vergeten!

Bespaar geld met 14 Eindejaarstips

6. Meewerkaftrek of fiscale arbeidsbeloning

Heeft u al eens gedacht aan een arbeidsbeloning of meewerkaftrek? Deze mogelijkheden gelden zodra uw fiscaal partner minstens 525 uur meewerkt in uw bedrijf. U kunt een arbeidsbeloning van €5.000 betalen, wat voor u als aftrekpost geldt. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de meewerkaftrek, die afhankelijk is van het aantal uren dat de fiscaal partner meewerkt.

7. Eindejaarstips. Lijfrente kopen

Als u een pensioengat heeft en als zzp’er geen pensioen heeft opgebouwd en u bent nog geen 67 jaar, dan is de aankoop van een lijfrente een mogelijke oplossing. Deze lijfrente is aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. De aftrek geldt nu, en bij uitkering wordt het belast tegen het dan geldende tarief.

Persoon die een spaarvarken tegen zijn lijf aanhoudt

De aankoop van een lijfrente kan handig zijn …

8. Schenken aan uw kind in 2023

Wist u dat vanaf 2024 de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning vervalt? In 2023 kunt u nog onbelast €28.947 schenken voor een eigen huis van uw kinderen of een derde. Deze regeling wordt in 2024 volledig afgeschaft.

9. Energie-investeringsaftrek

Heeft u minimaal €2.500 exclusief btw per bedrijfsmiddel geïnvesteerd in energiebewuste bedrijfsmiddelen? Maak dan gebruik van de energie-investeringsaftrek. 45% van de investeringskosten is aftrekbaar van uw winst. U moet uw investering binnen 3 maanden na de ingangsdatum van de investeringsverplichting melden bij de RVO.

10. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Heeft u in 2023 meer dan €2.400 geïnvesteerd in uw vaste activa? Dan kunt u gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Een voorwaarde is dat u per vaste activa minstens €450 exclusief btw geïnvesteerd moet hebben. Deze aftrek is van toepassing op uw belastbare winst. Let op: de KIA geldt niet voor investeringen in een woonhuis, verhuurde roerende en onroerende zaken, personenwagens, goodwill, concessies en vergunningen. Als u de vaste activa binnen 5 jaar verkoopt, moet u rekening houden met de desinvesteringsbijtelling over de verkoopprijs exclusief btw.

11. Hogere KM-vergoeding in 2023

Goed nieuws voor zzp’ers: de kilometervergoeding voor zakelijk gereden kilometers is in 2023 verhoogd naar €0,21 per kilometer. Dit betekent dat u voor elke zakelijk gereden kilometer een vergoeding van €0,21 kunt ontvangen. Het is belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel kilometers u zakelijk rijdt, omdat deze vergoeding niet alleen uw reiskosten dekt, maar ook als aftrekpost geldt voor uw belastingaangifte.

Bespaar geld met 14 Eindejaarstips

12. In 2023 dividend uitkeren, of juist niet?

Belangrijke beslissing voor 2023: het tarief in box 2, waar dividendinkomsten onder vallen, wordt vanaf 1 januari 2024 gewijzigd. Het huidige tarief van 26,9% wordt vervangen door twee tarieven. Er geldt een tarief van 24,5% voor inkomsten tot € 67.000 (voor fiscale partners € 134.000 gezamenlijk) en een tarief van 31% over het meerdere. Neem deze wijzigingen in overweging bij het besluit om dividend uit te keren in 2023. Afhankelijk van uw situatie kan het voordeliger zijn om dit nog in 2023 te doen, vooral als u verwacht dat uw dividendinkomsten boven het nieuwe tarief zullen liggen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur om de beste beslissing te nemen voor uw specifieke situatie.

13. Let op heffingskortingen

Vanaf 2023 krijgt iemand met een laag belastbaar inkomen de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting niet meer gedeeltelijk op zijn rekening gestort.

Als uw partner geen of onvoldoende eigen inkomsten heeft, maar u samen met uw fiscaal partner over belastbaar vermogen (box 3) beschikt, kunt u hiermee het verlies aan heffingskortingen gedeeltelijk voorkomen. Reken in uw aangifte Inkomstenbelasting het vermogen geheel of voor een deel toe aan de partner zonder of met weinig eigen inkomsten.

14. Energiezuinig investeren in 2023

Belangrijk nieuws voor energiezuinige investeringen: de energie-investeringsaftrek, EIA, daalt in 2024 van 45,5% naar 40%. Dit betekent dat investeren in 2023 aantrekkelijker is dan in 2024. Als u van plan bent om energiezuinige investeringen te doen, is 2023 het jaar waarin u kunt profiteren van een hogere investeringsaftrek.

Bonustips

15. Fiscale Oudedagsreserve (FOR) benutten

Als zzp’er kunt u gebruikmaken van de Fiscale Oudedagsreserve om belastinguitstel voor uw pensioenopbouw te realiseren. Houd er rekening mee dat u later belasting moet betalen wanneer u met pensioen gaat.

16. Eindejaarstips. Verzekeringen optimaliseren

Herzie uw zakelijke verzekeringen en zorg ervoor dat u voldoende gedekt bent tegen risico’s zoals aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Vergelijk verschillende verzekeraars voor de beste tarieven en dekking.

17. Duurzame investeringen en Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Overweeg duurzame investeringen in uw bedrijf. Dit kan u in aanmerking laten komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), naast de positieve impact op het milieu.

18. Scholing en ontwikkeling

Investeer in uw kennis en vaardigheden. Opleidingskosten zijn vaak aftrekbaar van de belastingen. Blijf up-to-date om uw concurrentiepositie te versterken.

19. Btw-aangifte en termijnen

Houd de btw-aangiftetermijnen in de gaten en zorg dat uw administratie up-to-date is om boetes en rentekosten te voorkomen.

20. Samenwerkingen en netwerken

Overweeg samenwerkingen met andere zzp’ers of bedrijven binnen uw vakgebied. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en kostenbesparingen.

Eindejaarstips

Met deze waardevolle eindejaarstips voor 2023 heeft ZZP-boekhouder u voorzien van essentiële informatie om uw financiën als zelfstandige professional te optimaliseren. Het jaar 2023 biedt kansen en uitdagingen, maar met de juiste kennis en strategieën kunt u uw fiscale positie versterken, belastingen besparen en uw bedrijf laten groeien.

Het is cruciaal om deze informatie te integreren in uw financiële planning, en indien nodig, deskundig advies in te winnen om de meest geschikte beslissingen te nemen voor uw specifieke situatie.

Bij ZZP-boekhouder geloven we in het delen van kennis en ondersteuning bieden aan zzp’ers zoals u. Mocht u verdere vragen hebben of gedetailleerd advies nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij wensen u een succesvol en financieel gezond 2023 toe als zelfstandige ondernemer!

Ik ben vanaf 2019 bij peter hij is toppie boekhouder altijd goed geregeld
Ahmad Hfnie
Since 2022 working together with Peter . I can recommend him for all .Always... everything done in the time with nice results.Lees meer
Patryk Stanior
Peter werkt accuraat en is vakkundig. Staat je altijd netjes te woord en is... oplossingsgericht. Kan hem zeker aanbevelen.Lees meer
Ron Kanon
Ik werk al jaren naar volle tevredenheid samen met Peter. Als zzp'er kan ik met... al mijn boekhoudkundige en fiscale vragen bij hem terecht. Hij is goed bereikbaar en antwoordt snel, heel fijn. Prettig contact, vriendelijk. Regelt de zaken netjes per kwartaal en per jaar. Op basis van mijn ervaringen raad ik ZZP-Boekhouder Peter Brink van harte aan!Lees meer
Marianne Molleman
Rob Brink
Zeer goeie ervaring gehad met deze boekhouders. Groetjes Ferdi
Ferdi BikeCenter
Goeie boekhouder. Altijd bereikbaar.Denkt snel mee in oplossingen.Heeft mij... in het begin heel wat ellende bespaard!Lees meer
Sancder Vos
Goede dagPeter Brink is 100% te vertrouwenEen aanrader dus.Peter is al... 2jaar mijnBoekhouder en ben zeer tevredenFacturen boekhoudingLees meer
Michael Martin Colombo
Peter Brink denkt mee, reageert snel en is betrouwbaar. Hij is goed... geinformeerd over nieuwe regelingen/besluiten voor ZZP'ers. We werken al jaren met ZZP Boekhouder.Lees meer
Karin Frenay (Karin Frenay Artworks)
Ik René Mulder van Mulder Security zit nu vanaf 2015 bij Peter en kan niet... anders zeggen dat ik zeer tevreden ben als ik vragen heb gaat hij er gelijk mee aan de slag en komt ook met de juiste oplossingen en antwoorden helemaal topPeter is een aanrader voor een iederLees meer
Rene Mulder
I am very happy with Peter's work and all his help in the last 3 years. We had... a few complicated issues, but he always helped out to sort out the necessary documents, including reports and balances for mortgage request.Lees meer
Zoltán Pásztor
Zeer tevreden met de service van Peter. Hij heeft mij heel goed geholpen!
Kiki von Meijenfeldt
Ik laat al bijna vier jaar mijn boekhouding doen door Peter. Altijd een... prettige ervaring geweest.Peter is goed georganiseerd, betrouwbaar en snel met antwoorden. Wat ook fijn is dat hij goed en duidelijk dingen kan uitleggen die ik niet begrijp. Hij neemt de tijd om je te helpen, ook als dat wat extra werk betekent. En in mijn ervaring is Peter heel accuraat in zijn werk. Daarom mag hij mij tot een van zijn trouwe klanten rekenen.Lees meer
Lovely Uhlenbeek
Gedegen geadviseerd en snel doorverwezen
petra maas
Ik ben al sinds 2010 klant bij Zzp-boekhouder/Peter. Naar alle... tevredenheid.Het is een verademing om iemand te hebben die altijd bereid is met je mee te denken en je daarbij niet het gevoel geeft dat je ‘domme’ vragen stelt. Dat heb ik helaas wel eens anders meegemaakt.Net als veel andere kleine ondernemers, zijn financien nou niet bepaald mijn hobby en dan is het prettig om iemand te hebben die je daarbij helpt en een beetje flexibel is. Dat Peter een vast bedrag rekent, is daarbij prettig overzichtelijk. Altijd snel bereikbaar en niet te beroerd om als nodig net een stap harder te lopen. Echt een aanrader!Lees meer
Linda Metman
Peter is bereikbaar, snel en zeer behulpzaam. Nadat ik hem voorstelde waarmee... ik hulp nodig had heeft hij mij voorzien van zakelijk advies en hulp gegeven exact waar ik het nodig had. Ik ben erg tevreden en beveel Peter dan ook absoluut aan!Lees meer
Marc Smeets
Peter heeft mij geholpen met een aantal boekhoudkundige probleempjes waar ik... zelf niet uit kwam, Peter is heel direct en duidelijk.Een vakman!!!Lees meer
barry schouten
I’m very satisfied to do my administration with Peter. I recommend! It’s easy... to get contact with Peter in English.Lees meer
Katarzyna Konieczna
Als architectenbureau zijn we geen makkelijke klant voor een boekhouder. Ons... hoofddoel is niet direct het ondernemerschap. Onze focus ligt op mooie dingen maken. Ondertussen zitten we al jaren bij Peter Brink. Hij is een heel goed vakmens die voor ons naast de vaste boekhouding zelfs prognoses maakt en liquiditeitsbegrotingen opstelt. Maar vooral waarderen wij zijn menselijke kant. Hij kan zich heel goed inleven in onze situatie en denkt altijd met ons mee. Top boekhouder!Lees meer
Ruud Visser
Im very happy to do my administration with Peter. Always Professional and... helpfull!Lees meer
Damian Rydel
Als ZZP’er zocht ik naar een goede, betrouwbare en betaalbare boekhouder. Ik... ben bedrijfsmatig met hele andere dingen bezig en ik heb weinig of geen aandacht voor mijn boekhouding. En ook geen zin in.Gekregen waar ik naar op zoek was. Iemand die mij persoonlijk kan adviseren bij vragen en mijn aangifte inkomstenbelasting en jaarrekening wil verzorgen. En dat doet hij goed: degelijk advies en overzichtelijke stukken. Op mijn vragen werd binnen 24 uur gereageerd. Snelle service dus, uitstekend geholpen. Vakman.Daarom heel erg blij met Peter.Lees meer
mark sluiter
Goed bereikbaar. Heldere communicatie. Geen gedoe. Een aanrader!
Martin Faas
I'm very happy I found Peter (ZZP Boekhouder). He is very experienced about... freelancer accounting and always gives me great advice about my business, expenses and invoicing. Can only recommend his service!Lees meer
Szonja Kisgergely
Super snel en duidelijk geholpen!
natalie bogtman
Ik werk nu ruim 3 jaar met Peter als boekhouder. Prima boekhouder. To the... point. Altijd bereikbaar en vrijwel direct antwoord op vragen. Dat is heel fijn.Lees meer
Reggae Agenda.NL
Zeer kundig, super vriendelijk, service gericht en betrouwbaar. Inmiddels al... vele jaren een goede partner.Lees meer
Boudewijn En Roekshane Pool
Peter, is pragmatisch deskundig en zeer toegankelijk. Goed bereikbaar met een... snelle reactietijd. Zeer tevredenLees meer
Robert van de Velde
Peter doet al aantal jaren mijn boekhouding. Hij denkt met je me mee en komt... met informatie die betrekking heeft op je eigen branche of persoonlijke omstandigheden.Lees meer
Jeannette Huiberts
Peter is praktisch, snel en deskundig. Verstaat zijn vak en komt met besparende... tips. En wat me extra aanspreekt is dat hij echt geïnteresseerd is in mijn vakgebied (coaching / persoonlijke ontwikkeling).Lees meer
Jules Frenay
Peter staat altijd klaar met raad & daad. Snelle reactie prijs... kwaliteitsverhouding top!!Lees meer
Judica Verbaas
Peter is very good in His profesion. Always answering or calling back very... soon. . Always looking for the best solutions and His English is also good. Im very happy to have my documents in his hands!!!!Greetings KamilLees meer
Kamil Magdzinski
Peter heeft mij enorm geholpen met mijn bedrijf en begeleid in het nemen van... juiste beslissingen aangaande bedrijfsinvesteringen. Heel fijn dat hij ook in de avonduren bereikbaar is !!!Lees meer
Maravilha Maastricht
Kan niets anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben. Het is een prettig idee... wanneer een professional met je meekijkt en waar nodig aan de bel trekt of tips geeft. Een goede boekhouder neemt je een aantal zaken uit handen. Dat geeft rust. Daarnaast is ZZP-boekhouder scherp geprijsd. Ook niet onbelangrijk. Top service!Lees meer
W Equirk
Waar ik behoefte aan heb is een vraagbaak. Een plek waar in vragen kan stellen... en kan sparren. Een service die betrouwbaar is en goed werk levert. Dat heb ik gevonden. Ik weet vooraf precies wat de kosten zijn en wanneer ik vragen heb, kan ik altijd bellen. Ik ben zeer tevreden.Lees meer
Pin 12
Vooral op de hoogte van actuele wijzigingen in het zwalkenede overheidsbeleid.... VAR, Modelovereenkomsten etc. Denkt mee!Lees meer
Vincent van Witteloostuyn
Zit nu 2 jaar bij Peter en het bevalt goed. Hij is goed bereikbaar, zegt waar... het op staat en handelt snel. Hij denkt goed mee voor mij als ZZP'er. Zijn eigenzinnigheid kan ik waarderen en komt ook ten goede van mijn bedrijf. Ik kan Peter "ZZP Boekhouder" zeker aanraden!Lees meer
Gideon Biegstraaten
Vanaf het moment dat ik ZZP-er werd, werk ik samen met Peter. Hij reageert snel... op mijn vragen en is heel nauwkeurig. En dit voor een scherpe prijs!Lees meer
Nikolett Törteli
ZZP Boekhouder, de naam omschrijft alles waar hij voor staat. Een uitstekende... boekhouder voor een zzp´er. Snel en volledig. Een aanrader!Lees meer
Remco van der Linden
Goed bereikbaar- letterlijk én figuurlijk, professional- haalt het beste voor... jou uit je boekhouding, denkt in mogelijkheden, eigenzinnig- past goed bij een zzp-er :). Nog niet gebeld? Zou ik wel doen!Lees meer
Esther Hooijmaijers
goede, snelle service!
Vincent Vonk
Altijd snel reactie op vragen en dus goed bereikbaar!
Wicky van Zelst
Ik werk al jaren samen met Peter van ZZP Boekhouder en ben zeer tevreden. Wat... ik vooral prettig vind is dat ik altijd terecht kan voor vragen. Een mailtje of een telefoontje en ik krijg meteen antwoord, zelfs in het weekend. Ik vind de service ook heel compleet. Al met al een aanrader voor iedere zelfstandige!Lees meer
Dave van Deudekom
js_loader

Pin It on Pinterest