Als ZZP’ er heft u de keuze om uw administratie zelf te doen en of deze uit te besteden. Bij zzp-boekhouder kunt u ook een deel zelf doen en de afwikkeling aan ons over laten. Dan kiest u voor ons basispakket.
Wilt u alles door ons laten doen kies dan voor het all-in pakket van zzp-boekhouder. Wilt u ook een jaarrekening ontvangen en besteedt u uw gehele administratie aan ons uit, dan komt u uit op het zzp-extra-pakket.
Accountant of boekhouder
Wij krijgen veel vragen of een zzp’ er wel op zijn plek is bij een boekhouder of dat hij naar een accountant dient te gaan. In het verleden, de jaren 60-eind 80- gingen ook eenmanszaken en zzp’ ers naar de accountant. Vaak was dit van huis uit er zo ingegroeid.
Maar fiscaal gezien bent u bij een zzp-boekhouder beter op zijn plek.
- Wij zijn bevoegd alle handelingen voor u te verrichten,
- hebben ons juist gespecialiseerd in de zzp’ er,
- bieden u een vaste lage prijs
- en tot gezien ons netwerk kunnen wij u tegen een voordelige prijs in contact brengen met onze fiscalist en/f accountant.
Wilt u t.z.t. overstappen naar een BV dan verwijzen wij u door naar onze accountant, die de voor een zzp’ er billijke tarieven hanteert.
Wat is een zzp-boekhouder
Iedereen in Nederland mag zichzelf boekhouder noemen, het is een vrij beroep. Wij hebben een opleiding op MBA en SPD-niveau gevolgd en meer dan 20 jaar praktijkervaring, maar in de regel is een opleiding en/ of diploma niet vereist.
Wilt u zelf uw boekhoudkundige kennis bijwerken om meer van uw administratie zelf te gaan doen, dan raden wij u PD boekhouden aan. Dit is een vrij brede opleiding waar u als ondernemer veel aan heeft. Praktijk ervaring en kennis van fiscale wetten is echter een pre. U kunt nog zulke mooie diploma’s binnenhalen in de praktijk leert u het vak pas echt.
Verschil tussen boekhouder en accountant
Boekhouder is een vrij beroep. Gaat u naar een accountant, dan is dat een beschermd beroep. Hiervoor is dus wel een opleiding én diploma vereist. Iemand mag zich niet zomaar uitgeven voor accountant, als u geen diploma op zak hebt.
Accountancy is een zware studie. Veel studenten doen die nadat ze hun hbo-diploma of SDP-diploma hebben behaald. Een accountant handelt in de regel de boekhouding van de grotere bedrijven –BV’s- af en helpt met complexere fiscale zaken en controlewerk bij multinationals.
Dat vereist andere vaardigheden dan het zelf verwerken van een boekhouding.
Door zijn hogere opleiding is het uurloon van een accountant ook veel hoger dan dat van een boekhouder. Accountants en boekhouders kunnen echter ook heel goed samenwerken. Op de meeste accountantskantoren verwerken boekhouders/administratief medewerkers de administratie en gaat het eindcontact/de bespreking via de accountant. Voor een boekhouder betaalt u dan een iets lager tarief terwijl de accountant zijn hogere tarief berekent.
Wanneer heeft u een accountantsverklaring voor uw B.V. nodig?
U heeft alleen de handtekening van een accountant nodig als de B.V. of N.V. aan twee van de drie volgende criteria voldoet:
- balanstotaal is groter dan 3,65 miljoen euro
- etto omzet is hoger dan 7,3 miljoen euro
- gemiddelde aantal werknemers is meer dan 50
- Als niet aan 2 van de 3 criteria is voldaan, hoeft de B.V. of N.V. geen accountantsverklaring toe te voegen aan de jaarstukken.
Wel handtekening accountant
Heeft u wel een verklaring nodig dan stelt uw accountant de verklaring op naar aanleiding van zijn onderzoek naar de financiële informatie afkomstig van uw controleplichtige onderneming is.
Het onderzoek kan vier soorten accountantsverklaringen opleveren, te weten:
- de Goedkeurende
- Afkeurende (wezenlijke bedenking).
- Oordeel onthouding (als er wezenlijke onzekerheden zijn)
- een Verklaring met beperking (materiële bedenking of onzekerheid)