geschrokken zzp'erBoosheid over -te- hoge voorlopige aanslag 2019 ZZP’ ers, maar ook begrip.

Veel zzp’ ers schrokken zich de afgelopen week rot toen de voorlopige aanslag Inkomstenbelasting 2019 op de mat viel. Voorheen kregen sommige zzp’ ers ook een voorlopige aanslag IB, maar die was véél lager dan die voor 2019. Nu vielen aanslagen van 20 mille en 30 mille te noteren.

Voorlopige aanslag IB 2019

De vraag die als een wesp door de hoofden van vele zzp’ ers en zzp-boekhouders zoemt, is deze hoge voorlopige aanslag terecht ?

De aanslag is vastgesteld op basis van de definitieve aanslag Inkomstenbelasting 2016 of 2017. Had u dat jaar een hoog belastbaar inkomen dan krijgt u voor 2019 derhalve een hoge aanslag IB.

Zzp’ er en werknemer

Het lijkt erop dat de fiscus de zzp’ er meer en meer gelijk gaat stellen met een werknemer. Bij die wordt maandelijks loonheffing ingehouden, zodat die aan het einde van het jaar geen Inkomstenbelasting hoeft bij te betalen.

ZZP’ ers vormden lange tijd dé uitzondering op die regel. Ze kregen

  • Geen voorlopige aanslag -vooral starters-
  • Of een relatief lage VA.

Video ThumbnailBoosheid over -te- hoge voorlopige aanslag 2019 ZZP’ ers, maar ook begrip. Veel zzp’ ers schrokken zich de afgelopen week rot toen de voorlopige aanslag Inkomstenbelasting 2019 op de mat viel. Voorheen kregen sommige zzp’ ers ook een voorlopige aanslag IB, maar die was véél lager dan die voor 2019.

Reserveren Inkomstenbelasting

Het beleid van zzp-boekhouder is dat elke klant een vast percentage van zijn omzet reserveert voor de te betalen BTW en de te betalen Inkomstenbelasting. Legio klanten houden zich daaraan en openen zelfs een aparte bankrekening om de reservering op te storten. Na afloop van het boekjaar betalen ze dan uiterlijk in oktober bij het definitief indienen van de aangifte Inkomstenbelasting.

Zo zitten er geen lijken in de kast.

Geen Inkomstenbelasting reserveren

Er zijn -helaas- ook zzp’ ers die hun bruto-inkomsten in het geheel spenderen aan zakelijke en privé-uitgaven en geen Inkomstenbelasting reserveren of willen betalen via een voorlopige aanslag.

Ook kunnen ze gebruik maken van de uitstelregeling van de Belastingdienst voor de Inkomstenbelasting waardoor ze de IB van 2016 in oktober 2017 of – als ze gebruik maken van de uitstelregeling van hun accountant- in mei 2018 de Inkomstenbelasting 2016 moeten betalen.

Zij lopen dus altijd achter de feiten aan.

En juist deze zzp’ ers schrokken zich rot toen de deze week de hoge voorlopige aanslag Inkomstenbelasting binnen kregen.

Verontwaardiging Voorlopige aanslag

Voor- en tegenstanders vliegen elkaar inmiddels in de haren en zelfs de NOS maakt een item over het onderwerp.

Is de verontwaardiging van de zzp’ er terecht?

Hun motto is dat ze onzeker zijn over wat hun inkomsten over 2019 zullen zijn en dat je er nooit van mag uitgaan dat die net zo hoog zullen zijn als die van 2017.

Daar hebben ze een punt.

Verschil zzp’ er en werknemer

De zzp’ er verschilt in meerdere opzichten van een werknemer. Eén daarvan is dat de werknemer zekerheid heeft over zijn salaris,

  • terwijl de zzp’ er maar moet afwachten of hij hetzelfde werk als in 2017 binnenhaalt
  • en of zijn klanten de factuur wel betalen.
  • Ook kan hij/zij geveld worden door ziekte of een beenbreuk waardoor de zzp’ er inkomsten misloopt.

Voorfinancieren BTW en Inkomstenbelasting

Uit een rondgang bij zzp’ ers valt het woord voorfinancieren, regelmatig.

,,Als je als zzp’ er een factuur verstuurt op 30 maart en je opdrachtgever hanteert een betalingstermijn van zes weken dan dien je wel in april bij de aangifte Omzetbelasting de BTW op die factuur alvast te voldoen. En dat terwijl je de gehele factuur pas in mei ontvangt. ‘’

Veelgehoorde klachten zijn.

  •  ,,Als we dan ook nog de IB 2019 moeten voorfinancieren houden we geen geld meer over.’’
  • ,,En een zakelijk krediet bij de bank wordt steeds lastiger.’’

Belastingadviseur Niels Tuijn uit Rotterdam is vrij duidelijk in zijn visie. ,,Werknemers betalen ook elke maand hun loonheffing. Ik zie genoeg zzp’ ers die in de problemen raken omdat ze niet genoeg geld voor de belasting opzij zetten.”

ZZP-boekhouder helpt de zzp’ er graag ook bij het evt. aanvragen van een vermindering van de voorlopige aanslag, en biedt de zzp’ er een vaste jaarprijs van 960 euro excl BTW voor alle aangiften omzetbelasting, de balans, de aangifte Inkomstenbelasting en het vragen van vermindering  van uw voorlopige aanslag Inkomstenbelasting.

Video ThumbnailBoosheid over -te- hoge voorlopige aanslag 2019 ZZP’ ers, maar ook begrip. Veel zzp’ ers schrokken zich de afgelopen week rot toen de voorlopige aanslag Inkomstenbelasting 2019 op de mat viel. Voorheen kregen sommige zzp’ ers ook een voorlopige aanslag IB, maar die was véél lager dan die voor 2019.

Pin It on Pinterest