Broodfonds zzp, daar ‘verzekeren’ veel zzp’ers zich tegenwoordig. Het broodfonds biedt een vorm van arbeidsongeschiktheidsdekking voor zelfstandigen. In een broodfonds bouw je samen met andere zelfstandigen als het ware een buffer op. Het is echter belangrijk op te merken dat een broodfonds geen traditionele verzekering is.
Broodfonds zzp
Een broodfonds bestaat uit 20 tot maximaal 50 leden, heeft een reglement en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
De deelnemers maken onderling afspraken, het bestuur wordt intern gekozen en de boekhouding wordt door de leden zelf verzorgd.
Er is geen medische keuring vereist en de uitkering is belastingvrij (met een eigen risico van één maand en zonder controle).
Doorgaans zijn de kosten lager vanwege de beperkte overheadkosten.
De maandelijkse inleg is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Uitkeringen worden gedaan op basis van schenkingen door de leden aan de “zieke”.
De maximale uitkeringsduur is 2 jaar.
Stoppen
Als je besluit tussentijds te stoppen, ontvang je het saldo van je eigen broodfondsrekening terug. Dit saldo kan echter lager zijn omdat er al is uitgekeerd aan een zieke deelnemer.
Het broodfonds keert ook uit als je eigen spaarpot nog niet volledig is gevuld.
Als het spaardoel voor het hele fonds is bereikt en er geen zieken waren, wordt het overschot aan het einde van het jaar teruggestort aan de deelnemers.
Broodfonds of AOV
Het is mogelijk om deel te nemen aan zowel een broodfonds als een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Op deze manier wordt kortdurende arbeidsongeschiktheid (tot 2 jaar) gedekt door het broodfonds, terwijl de AOV uitkeert bij langere periodes van ziekte. Hierdoor kan de premie voor de AOV lager uitvallen dan wanneer je alleen voor de AOV had gekozen.
Ben je geinteresseerd in dekking bij/tegen arbeidsongeschiktheid zoek dan via Google een broodfonds of zet de andere mogelijkheden om dit af te dekken op een rij.
Bel zzp-boekhouder voor meer info over boekhouding en btw-aangifte en aangifte Inkomstenbelasting.