BTW-eindejaarstips. Hierbij enige tips voor de zzp’er mbt de btw.

  • Btw op tijdschriften elektronische weg

Met ingang van 1 januari 2020 is het lage btw-tarief ook van toepassing op boeken, kranten en tijdschriften die langs elektronische weg ter beschikking worden gesteld.

  • BTW-eindejaarstips – KOR toepassen in 2019

Als u in 2019 maximaal € 1.883 aan btw (na aftrek van voorbelasting) verschuldigd bent, komt u in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). U krijgt dan een korting op de te betalen btw. Als u in 2019 niet meer dan € 1.345 aan btw verschuldigd bent, hoeft u helemaal geen btw af te dragen. De KOR is wel belast voor de IB, maar er toch voldoende fiscaal voordeel te behalen.

 

BTW-eindejaarstips

  •  oninbare debiteur.. vraag btw terug

Gaat je klant failliet of weigert hij te betalen en is de vordering oninbaar, dan mag u de al gefactureerde btw terugkrijgen. Legio zzp’ ers kampen ermee. Debiteuren die laat, te laat of soms helemaal niet betalen. Uw zzp-boekhouder boekt zo’n debiteur dan als dubieus. Maar de vordering is vaak nog niet definitief oninbaar. Is die tzt wel definitief oninbaar dan levert dat vaak een brok van teleurstelling en/of frustratie op bij de zzp’ er. Als pleister op de wonde mag hij wel de BTW weer terugvorderen. In 2019 kunt u een oninbare vordering al één jaar na opeisbaarheid terugboeken in de boekhouding en de btw via het digitale formulier terugvragen.

Vorderingen zijn oninbaar als ze één jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum niet zijn betaald. Hebt u hier geen afspraken over vastgelegd, dan geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen nadat uw klant de factuur heeft ontvangen.

  • Btw privégebruik auto aangeven in vierde kwartaal

Heeft u een auto van de zaak waar u ook privé mee rijdt, dan moet in kwartaal vier bijtellen. De bijtelling is 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Uw boekhouder heeft de btw op de aankoop onderhoud, benzine etc al afgetrokken.

Video ThumbnailBTW-eindejaarstips. Hierbij enige tips voor de zzp'er mbt de btw. Btw op tijdschriften elektronische weg Met ingang van 1 januari 2020 is het lage btw-tarief ook van toepassing op boeken, kranten en tijdschriften die langs elektronische weg ter beschikking worden gesteld. BTW-eindejaarstips – KOR to

 

Pin It on Pinterest