Het kabinet heeft meer geld nodig van de belastingbetaler en denkt dit met de BTW-verhoging in 2016 op te lossen. Zoals zo vaak in de politiek veroorzaakt de ‘ oplossing’ een nieuw probleem, dat financieel voor nog meer narigheid zorgt.

Het is het systeem van de compenserende feedback.

Meer bijstand

Het lijkt er in het begin op dat de schatkist voller en voller wordt – De verhoging van het btw-tarief moet het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren –  maar particulieren zullen –als de prijs 15 procent stijgt- minder gaan uitgeven aan de kapper, sportclub, schilder, of zoeken Poolse wegen, waardoor het geld uit ons land verdwijnt en elders wordt geinvesteerd.

Gevolg, meer bijstandvragen, meer winkels sluiten hun deuren, dus meer WW-uitkeringen.

Deze uitkeringen wegen veel zwaarder dan de inkomsten uit de BTW.

 

BTW-verhoging zorgt voor meer WW -compenserende feedback

Beun de Haas

Ook de ZZP’ er – ZZP-schilder, kapper, de behanger en de stucadoor- krijgt het moeilijk. In de bouw moeten ze al concurreren tegen buitenlandse aanbieders die onder de Nederlandse prijs werken. En nu hun prijs met 15 procent BTW omhoog gaat, wat nu.

Particuliere klanten zullen weglopen naar Beun de Haas, hetgeen ook niet zorgt voor meer.  Dan kan je als regering nog beter de 6 procent BTW van nu pakken als de nul procent van ‘ Beun’ .

Dolksteek

Analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux noemde het idee in een rapport voor de bouwsector ‘ BTW-verhoging dolksteek in rug  ZZP’ er’. Het is de bedoeling dat met de 5 miljard de lasten op arbeid verlaagt worden, hetgeen moet leiden tot meer banen.

Waarschijnlijk moet het geld gebruikt worden om de bijstand en WW te betalen.

Welke kleine ZZP’ er in de bouw heeft nog werk van particulieren in 2016 tegen een tarief dat 15 procent hoger wordt.

 

youtube-zzp-boekhouder-expertvideos

 

 

Pin It on Pinterest