je eigen bedrijf starten – wat is de beste optie?
U wilt een eigen bedrijf starten. De vraag is alleen wat voor bedrijf gaat het worden. Kiest u voor de fiscaal interessantste vorm, of wilt u uw risico aansprakelijkheid beperken.
Eenmanszaak
De meeste ondernemers die starten en die niet uitgaan van een winst van 150.000 euro of meer en niet direct hun risico aansprakelijkheid dienen af te dekken kiezen voor de eenmanszaak. Fiscaal zeer voordelig, zeker de eerste drie jaar. Omdat u als zzp’ er dan recht heeft op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. U valt onder de Inkomstenbelasting.
Vennootschap onder firma (V.O.F.)
De V.O.F. bestaat eigenlijk uit twee eenmanszaken onder één naam. U verdeelt de winst op basis van een vooraf vastgesteld percentage. Beide vennoten vallen onder de Inkomstenbelasting.
Let op, u bent bij de eenmanszaak en de V.O.F. met uw hele privévermogen hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming.
Maatschap
Tandartsen en fysiotherapeuten verenigen zich nog wel eens in een maatschap. Tip leg alles vast in een overeenkomst en kijk uit wie, wat en hoeveel kan opnemen bij de bank. Laat dit ook vastleggen en beperken en vraag voor grote opnames de handtekeningen van alle maten.
BV
Stapt u over van de eenmanszaak naar de B.V. dan heeft u een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, bij deze rechtsvorm wordt uw winst aangegeven in de aangifte vennootschapsbelasting en bent u aansprakelijk voor het bedrag dat u heeft geïnvesteerd (het eigen vermogen) in de onderneming.
U richt een B.V. op middels een notariële oprichtingsakte, uitgifte van aandelen en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Er is geen verplicht storting meer noodzakelijk.
Bent u directeur grootaandelhouder- van uw B.V. wat dient u uzelf dan minmaal uit te betalen in 2017.
Het gebruikelijk loon dient minimaal € 45.000 te zijn. Het gebruikelijk loon mag ook niet minder zijn dan het salaris van uw best verdienende werknemer.
Als dga kunt u op twee manieren geld halen uit uw B.V.. Als loon/salaris/gebruikelijk loon, of als dividend.