D66 uit Utrecht komt met een noodplan om zo’n 33.000 zzp’ers te helpen. De partij wil voorkomen “dat een groot deel van hen in de bijstand belandt” en komt met tien voorstellen, aldus RTV Utrecht. Het is dus vooralsnog een plan.

 

D66 Utrecht wil zzp'ers redden

 

D66 Utrecht wil zzp’ers redden

De raadsleden Jony Ferket en Anne-Marijke Podt schreven de voorstellen, waarin zij onder meer opperen dat de gemeente meer zzp’ers moet inhuren. “De gemeente heeft veel extra werk als gevolg van de coronacrisis. We denken aan de inrichting van de openbare ruimte in de stad, maar ook aan aan de slag gaan bij de GGD voor al het bron- en contactonderzoek dat moet gebeuren.”

D66 Utrecht wil zzp’ers redden

Door in kaart te brengen welke opdrachten uitgevoerd moeten worden en door onder zzp’ers bekend te maken dat deze werkzaamheden beschikbaar zijn, hoopt D66 hen aan werk te kunnen helpen.

Ook wil de partij opdrachten die naar verwachting toch al door zzp’ers uitgevoerd zouden worden naar voren schuiven. “Doe dit alleen in sectoren waar evident is dat men op grote schaal opdrachten mist als gevolg van de crisis – dit zijn onder andere de horeca, de kunst- en cultuursector, de evenementensector en de taxibranche.”

De gevolgen van de coronamaatregelen zijn volgens D66 “ingrijpend” voor zzp’ers in Utrecht. “Een theatershow of evenement organiseren is er bijvoorbeeld niet meer bij, maar ook zelfstandigen in de bouw en kleine zelfstandigen met een winkel zien hun inkomsten wegvallen. Voor veel zelfstandigen is het inkomen helemaal of grotendeels verdwenen en er is ook nog geen uitzicht op snel nieuwe opdrachten.”

D66 over de zzp’er

Veel ondernemers zitten flink in de rats. Wij spraken de afgelopen dagen velen van hen. Zij zijn onzeker: gaat mijn winkel nog open binnenkort, hoe betaal ik mijn personeel, hoe kan ik mijn opdrachten uitvoeren? De gemeente is voortvarend aan de slag met maatregelen. Fijn dat de gemeente coulant zal zijn met voorgenomen subsidies, belastingen uitstelt en ondernemers tegemoet komt. Het zijn ook de maatschappelijke organisaties, de scholen, de sport- en studentenverenigingen, en de culturele instellingen die vragen en zorgen hebben. Snel duidelijkheid over hoe de nabije toekomst eruit gaat zien zal helpen.

D66 vergadering

Komende dinsdag bespreekt D66 het noodplan tijdens een commissievergadering over de gevolgen van het coronavirus voor de stad Utrecht.

 

Lees hier het hele plan van D66.

Pin It on Pinterest