DBA voor VAR pas miv 1-4-2016

De soap rond de vervanging van de VAR voor DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) sleept zich voort. De DBA zou per 1 januari 2016 in werking treden, maar staatssecretaris Wiebes redt dit niet. De ingangsdatum wordt verplaatst naar 1 april 2016, u als zzp’er, zijn de opdrachtgever of opdrachtnemer heeft dan tot 1 januari 2017 de tijd om alles te regelen, weet zzp-boekhouder.

 

DBA voor VAR pas miv 1-4-2016

 

Wat moet u dan gaan regelen.

De DBA moet duidelijkheid geven over inhoudingsplicht.U dient een modelovk op te stellen en af te sluiten en moet die voor leggen aan de Belastingdienst. Wordt deze ovk goedgekeurd dan dient u als opdrachtgever voor deze arbeidsrelatie geen loonheffing en sociale premies in te houden.

 

Veel zzp’ers werken voor slechts één opdrachtgever. Volgens de Belastingdienst zijn deze zzp’ers eigenlijk gewoon werknemers. Omdat de zzp’er en opdrachtgever deze werkrelatie vaak niet willen, wordt er een VAR-verklaring opgesteld (verklaring arbeidsrelatie). De VAR is de regeling waarmee de Belastingdienst een opdrachtnemer als zelfstandige kwalificeert (of juist niet). De opdrachtgever heeft daardoor geen werkgeversverplichtingen, zoals het inhouden van loonbelasting en sociale premies.

 

Het goede nieuws is dat de fiscus tot 1-1-2017 geen boetes oplegt

Video Thumbnail

 

Pin It on Pinterest