Volgende week komen er weer zonnige perioden. In de zomer hebben zzp’er sowieso veel vragen over de fiets van de zaak.

ZZP-boekhouder zet de belastingtechnische voordelen en de gezondheidsvoordelen van deze fiets op een rij.

Fiscaal voordeel

Fietsen op kosten van de zaak is hot. Vele zzp’ers hebben een zittend beroep en hebben een tekort aan beweging. Fietsen is gezond, u hoeft niet elke dag naar de sportschool en u komt meer ontspannen op uw opdracht – of thuis – aan. Daarnaast zit er een groot fiscaal voordeel aan het kopen van een fiets van de zaak.

Als u voor € 1000 euro exclusief btw een fiets koopt en u betaalt dus €1.210. Dan kunt u als zzp’er de € 210 aan btw verrekenen met de te betalen omzetbelasting. De resterende € 1.000 euro staat als activa op de balans en is in vijf jaar aftrekbaar als kosten. Ga uit van een gemiddeld voordeel van zo’n 40 procent aan Inkomstenbelasting -IB- over  € 1.000. De fiets waarvoor u in de winkel nog €1.210 heeft betaald, kost u dan netto slechts €  600.

 

De fysieke en fiscale voordelen van de zzp-fiets van de zaak

Spelregels fiets van de zaak

De fiets van € 1000 komt op de balans te staan, mits u kunt bewijzen dat u 10% van de totaal gefietste kilometers zakelijk heeft gereden. Officieel dient u dit te kunnen bewijzen door middel van een rittenschema.

Bent u sportief of wilt u juist meer in beweging komen, dan is de fiets van de zaak een uitstekende investering. Naast het voordeel van de btw en de Inkomstenbelasting heeft u – als u in een jaar nog meer investeert in inventaris, dat per stuk duurder is dan € 450 exclusief btw – nog meer voordelen.

Al deze aankopen worden bij elkaar opgeteld. Komt u met alle aankopen aan een totaalinvestering van 2.300 euro exclusief BTW of meer, dan heeft u ook nog recht op Investeringsaftrek van 28%. Dit wordt verrekend bij uw aangifte IB en gaat over het bedrag exclusief btw.

Elektrische fiets van de zaak

Schaft u een elektrische fiets aan, ook dan heeft u de voordelen van de BTW en IB en kunt u in aanmerking komen voor Investeringaftrek en Milieuinvesteringaftrek.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Ook kunt u bij de aankoop van een elektrische fiets 75% van de elektrische fiets op een willekeurig moment afschrijven. U dient deze MIA en/of de Vamil binnen drie maanden na aankoop aan te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)!

Let op. Gebruikt u de fiets 100% zakelijk dan heeft u recht op 100% aftrek. Blijkt dat u de fiets maar voor 50% zakelijk gebruikt dan heeft u recht op 50% voordeel van de btw, Inkomstenbelasting en eventueel de Investeringsaftrek en Mileuinvesteringsaftrek, die bedraagt 13,5% van het investeringsbedrag.

 

Video ThumbnailVolgende week komen er weer zonnige perioden. In de zomer hebben zzp'er sowieso veel vragen over de fiets van de zaak. ZZP-boekhouder zet de belastingtechnische voordelen en de gezondheidsvoordelen van deze fiets op een rij. Fiscaal voordeel Fietsen op kosten van de zaak is hot. Vele zzp’ers hebben

Goedkopere fiets

Als u een goedkopere fiets heeft gekocht, die minder kost  dan € 450 exclusief btw, dan komt die investering niet in aanmerking voor Investeringsaftrek, maar valt ze direct in de kosten. U heeft dan uiteraard wel uw btw-voordeel en direct de aftrek van het bedrag excl btw voor de IB.

 

zzpboekhouder

 

 

 

Pin It on Pinterest