De Kamer van Koophandel -hier de KvK- luidt de alarmklok mbt de zzp’ er. Ze stelt dat veel bedrijven de zzp’ er mijden uit angst voor een boete. En dat ondanks dat de Wet DBA in de ijskast is gezet.
Handhaving door KvK
De handhaving van de nieuwe wet is dan wel uitgesteld, echter er is een maar. Bent u een bedrijf dat volgens de fiscus willens en wetens schijnzelfstandigheid in stand houdt, dan bent u alsnog de pineut en kunt u een hoge boete verwachten.
De KvK meldt dat in 2016 122.000 zzp’ ers opdrachten misliepen door de aankondiging van de Wet DBA. Grofweg gaat het dan om 18 procent van de zo’n 700.000 zzp’ers die Nederland rijk is.
Zzp-expert Pierre Spaninks is uitgesproken. ,,Waren ruim 100.000 mensen in loondienst hun baan verloren, dan was de wereld te klein.” Word vervolgd.
Onderzoek KvK
Uit een KvK-onderzoek onder zelfstandige professionals (ruim 77% van alle zzp’ers) blijkt dat 95% van hen meer dan één opdrachtgever heeft. In een derde van de gevallen gaat het zelfs om meer dan tien opdrachtgevers.
Gemiddeld besteden deze zzp’ers 41% van hun tijd aan de grootste opdrachtgever.
Van de zelfstandige professionals heeft 79% in het verleden weleens een VAR-verklaring aangevraagd. 21% Heeft dit nog nooit gedaan, omdat ze de VAR niet nodig hadden om te laten zien dat ze zelfstandig ondernemer zijn.
Sinds de invoering van de Wet DBA gebruikt van degenen die in het verleden weleens een VAR-verklaring hadden aangevraagd, 28% nu een modelovereenkomst, een vijfde is er nog mee bezig (8%).
Of is het van plan (12%), 35% gaat dat alleen doen als opdrachtgevers er om vragen. De rest (17%) is het niet van plan. Van de groep zzp’ers die nooit een VAR-verklaring heeft aangevraagd geeft bijna de helft aan niet van plan te zijn om een modelovereenkomst te gaan gebruiken.
Een kwart geeft echter aan nu wel gebruik te maken van een modelovereenkomst (13%) of er gebruik van wil maken (7%) of nog bezig te zijn met het opstellen (5%).
Hoewel de zelfstandige professionals zich zeker voelen over hun ondernemerschap, is volgens veel zzp’ers bij de opdrachtgevers niet het geval.
Bijna een vijfde (18%) van de zzp’ers heeft in het afgelopen jaar vaker dan het jaar ervoor meegemaakt dat een opdrachtgever liever geen zzp’ers meer inhuurt.
Ze lopen vaker tegen opdrachtgevers aan die alleen nog maar willen werken via een tussenpartij, zoals een bemiddelaar, een payrollbedrijf of een uitzendbureau.