Meer dan tachtig telergestelde maaltijdbezorgers van Deliveroo staakten op Nieuwjaarsavond, de drukste dag van het jaar m.b.t. het bezorgen van maaltijden. Zij zijn tegen de plannen van Deliveroo om van de werknemers zzp’ ers te maken.

Deliveroo-bezorgers staken

Tussen 17.00 en 20.00 uur waren zij aanwezig op de Grote Markt in Haarlem waar zij hun protest kracht bij zetten d.m.v. het bakken van oliebollen. Daarom werden er in Amsterdam, Utrecht en Haarlem minder maaltijden bezorgd.
De bezorgers- veelal studenten- behouden met ingang van 1 februari 2018 hun werk, maar niet meer als werknemer.
Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong neemt het op voor de tieners, begin twintigers. ” We hebben onze eisen duidelijk gemaakt aan Deliveroo, maar zij hebben meerdere keren aangegeven hier niet op in te kunnen gaan.

 

Van het ene op het andere moment word je compleet uitgekleed in je arbeidsvoorwaarden terwijl je werkzaamheden gelijk blijven. Wij eisen dat Deliveroo de maaltijdbezorgers weer in dienst neemt. De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat”, zegt bestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong.

Zolang Deliveroo niet ingaat op de eisen gaat de Riders Union FNV door met acties en stakingen.

Deliveroo zegt dat bezorgers “de vrijheid hebben om zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken”.
Deliveroo zegt zijn bezorgers zekerheid te bieden door middel van een verzekering tegen schade, wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen. “Daarnaast kunnen freelancers al kiezen hun inkomsten als loon te laten uitbetalen met bijbehorende sociale zekerheden.”

Gaan de plannen wel door dan kunnen de zzp’ ers wellicht een voordeel behalen door gebruik te maken van de KOR

 

 

 

Video Thumbnail

Pin It on Pinterest