Het kan zomaar gebeuren. U krijgt een –jawel- blauwe brief op de mat. De Belastingdienst komt een controle instellen naar uw boekhouding. Dit heet een boekenonderzoek.

Hoe gaat zo’n controle in zijn werk, waar vindt die plaats, wat dient u te regelen. Hieronder een summiere uitleg, neem altijd contact op met uw boekhouder en vraag desnoods of die aanwezig kan zijn. Al is het maar alleen bij de start van de controle.

Tegenwoordig vraagt de inspecteur per post of mail al de nodige info op.

Hij/zij stelt en datum voor, indien u akkoord gaat kom de inspecteur langs.

Wat doet de zzp' er bij boekenonderzoek

 

Tips voor een boekenonderzoek:

Bel uw boekhouder. Die kan aanwezig zijn en de nodige info aan u verstrekken en of de isnpecteur van informatie voorzien.

Stel de benodigde info samen

U krijgt ene brief met welke info de inspecteur wil inzien. Vaak zijn de dat de btw aangiften, de balans, de winst en verliesrekening, de aangifte inkomstenbelasting. En uiteraard het gehele grootboek, de verkoopfacturen, bankafschriften, kas en inkoopfactuturen.

Maak een kamer vrij

Maak een kamer/afdeling vrij voor de inspecteur. Zet de ordners daar neer. Zorg voor koffie. Een controle kan zomaar een of twee dagen in beslag nemen.

Neem verder contact op met uw boekhouder of fiscalist om te vragen wat uw rechten en plichten zijn bij het boekenonderzoek.

Aan het einde neemt de inspecteur veelal zijn bevindingen met u door. U krijgt daarna zijn rapport op papier. Daarna heeft u nog de tijd om daar bezwaar tegen te maken.

 

Video ThumbnailHet kan zomaar gebeuren. U krijgt een –jawel- blauwe brief op de mat. De Belastingdienst komt een controle instellen naar uw boekhouding. Dit heet een boekenonderzoek. Hoe gaat zo’n controle in zijn werk, waar vindt die plaats, wat dient u te regelen. Hieronder een summiere uitleg, neem altijd conta

 

Pin It on Pinterest