De kredietvoorwaarden voor bedrijven en consumenten zijn in het tweede kwartaal van dit jaar verder aangescherpt door de Europese banken. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook de vraag naar leningen blijft dalen.
Vanwege de herstelwerkzaamheden aan de boeken van de banken en het zwakke economische klimaat blijven de voorwaarden voor bedrijfsfinanciering in 2013 zwaar. Door het voortduren van de schuldencrisis zijn de kredietvoorwaarden vooral in de Eurozone scherp.

De krappe kredietvoorwaarden en slechte economische prestaties betekenen dat het ook voor 2013 een moeilijk klimaat blijft voor bedrijven. Daarbij bestaan er een aantal grote risico’s waarvan een verdere escalatie van de crisis in de Eurozone de belangrijkste is. Zo verwacht kredietverzekeraar Atradius dat het aantal faillissementen in 2012 in de meeste landen toe zal nemen en op een hoog niveau blijft in 2013.

In de slechtst presterende landen loopt het aantal faillissementen in 2013 mogelijk verder op. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75% krimpt en volgend jaar een zwakke groei laat zien van 0,75%. De economische groei is vooralsnog laag door de problemen in de Eurozone, de daling van de huizenprijzen en door de overheidsbezuinigingen. De problemen op de huizenmarkt zorgen voor een daling van het vermogen van huiseigenaren, een afname van het aantal consumentenleningen en een stijging van de spaarzaamheid onder huishoudens. Daarnaast hebben consumenten te maken met de hervormingen en de bezuinigingen door de overheid die probeert om het huishoudboekje op orde te brengen.

Ondanks de negatieve tendens blijft het mogelijk het bedrijf te financieren. Dat kan op vele manieren. Via beter intern financieel beheer, via banken – maar zorg voor een goede voorbereidingen – of via alternatieve financieringsvormen, zoals bijvoorbeeld crowdfunding. Bron: MKB Servicedesk en Atradius.nl

Pin It on Pinterest