Eindejaarstips 2019 voor de zzp’er. ZZP-boekhouder heeft zoals elk jaar weer een aantal tips op een rijtje gezet waar u als zzp’er uw voordeel mee kunt doen.

 

Betaal in 2019 nog uw opleiding en trek kosten af

U heeft een baan maar wilt eigenlijk verder studeren. Uw baas betaalt niet of u wil niet aan hem/haar vast zitten als u tzt een andere baan vindt. U wil een nieuwe opleiding of studie voor een beroep volgen en besluit de kosten zelf te betalen. Doe dit dan nog in 2019.

Die kosten zijn dan nog aftrekbaar als scholingsuitgaven.

Eindejaarstips 2019 voor de zzp’er

Er loopt nu een wetsvoorstel om deze algemene fiscale aftrekkosten in de toekomst af te schaffen of aan te passen in veel specifiekere regeling. Tot die tijd kunt u gebruik blijven maken van de scholingsaftrek. In 2020 heeft u in ieder geval ook nog recht op de aftrek.

Voor een student die recht heeft op studiefinanciering (waaronder collegegeldkrediet) is dit uiteraard niet van toepassing.

Lijfrente kopen is nu minder IB betalen

Heeft u een hoge winst en wilt u die drukken, of heeft u geen pensioen opgebouwd en heeft u liggende gelden dan is het kopen van een lijfrente een optie. Het is nu een extra aftrekpost voor de IB en tzt is deze uitkering wel belast, maar ws tegen een veel lager tarief.
De betaalde lijfrente is aftrekbaar als sprake is van onvoldoende pensioenopbouw en u aan het begin van het jaar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt heeft.
U of uw verzekeraar bepaalt de ruimte aan de hand van de aangiften Inkomstenbelasting van de afgelopen jaren. Met een beetje geluk kunt u de premie in 2019 aftrekken tegen maximaal 51,75%.
Betaal wel de lijfrentepremie in 2019 betaalt, dan is die aftrekbaarTevens heeft u dan een lagere Box-3, win-win.

 

Eindejaarstips 2019 voor de zzp'er

Doe periodieke giften – Eindejaarstips 2019 voor de zzp’er

Het gaat u als zzp’er voor de wind en u heeft een goede inborst en sociaal karakter. U kunt dan periodieke giften aan goede doelen doen. U doet dit in de vorm van vaste en gelijkmatige periodieke uitkering. Legt u dit ook vast in een notariële of onderhandse akte van schenking, dan heeft u een extra aftrekpost voor de IB. U dient in deze akte wel aangeven dat u minimaal vijf jaar de gift doet.

Hypotheekrente half jaar vooruit betalen

In 2020 is de hypotheekrente nog maar aftrekbaar tegen maximaal 46%, in 2019 nog tegen maximaal 49%. Valt u als zzp’er in het hoogste IB-tarief en heeft u cash. Betaal dit jaar de hypotheekrente voor 2020 dan alvast voor een half jaar vooruit. Informeer wel bij uw bank, want niet elke bank accepteert deze constructie, staat ws ook in de voorwaarden van de hypotheek.

 

Schenk aan uw kinderen en betaal minder Box-3

  • In 2019 mag u uw kinderen belastingvrij € 5.428 schenken en uw kleinkinderen of derden € 2.173 belastingvrij.
  • Heeft u kinderen tussen 18 en 40 jaar dan is er een eenmalige verhoging van dit bedrag tot:
    € 26.040.
  • € 54.246 indien het bedrag gebruikt wordt voor een studie.
  • € 102.010 indien het bedrag gebruikt wordt voor een eigen woning.

Investeringsaftrek benutten

Als u in 2019 voor meer dan € 2.300 en minder dan € 314.673 investeert in bedrijfsmiddelen, heeft u recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftre – KIA-. Investeert u niet meer dan € 2.300? Dan kan het een overweging zijn om nog voor het eind van het jaar een investering te doen.

Tip. Niet alle investeringen hoger dan 450 euro excl BTW vallen in de investeringsaftrek. Goodwill, grond, woonhuizen en personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer vallen buiten de KIA.

 

Video ThumbnailEindejaarstips 2019 voor de zzp'er. ZZP-boekhouder heeft zoals elk jaar weer een aantal tips op een rijtje gezet waar u als zzp'er uw voordeel mee kunt doen.   Betaal in 2019 nog uw opleiding en trek kosten af U heeft een baan maar wilt eigenlijk verder studeren. Uw baas betaalt niet of u wil n

 

Elektrische auto aanschaffen in 2019

Het is de kans om een elektrische auto te kopen of te leasen. Ga dit dan zsm doen, want avanf 2020 stijgt de bijtelling. Koopt u nu nog een elektrische auto dan betaalt u slechts 4% aan bijtelling tot een cataloguswaarde van vijftig mille, koopt u een auto die duurder is dan vijftig mille dan is de bijtelling 22%.

Met ingang van 2020 bedraagt de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000 en 22% over het bedrag dat meer is dan 45k.

Door nu nog naar de dealer te gaan krijgt u ook nog vijf jaar de lage bijtelling en geeft u op de aankoop tot 40k ook 27% milieu-investeringsaftrek.

Ook als je in 2019 nog een auto elektrische least met een waarde tussen de 45.000 en 50.000 euro, dan heb je ook vijf jaar recht op de lagere fiscale bijtelling over de catalogusprijs.

 

De fiscus rekent over uw aanslag inkomstenbelasting 2019 vanaf 1 juli 2020 een rente van 4%. Dit is hoog, zeker in vergelijking met de rente op een spaarrekening. Voorkom dat u de hoge belastingrente verschuldigd wordt en controleer of uw voorlopige aanslag 2019 juist is. Is de aanslag te laag? Dan kunt u zsm een nieuwe voorlopige aanslag aanvragen. Of u moet uiteraard niet of niet voldoende liquide middelen hebben dan neemt u de 4% op de koop toe.

Meewerkbeloning fiscaal partner

Heeft u als ZZP’er een partner die meewerkt in uw bedrijf, dan kunt u ervoor kiezen deze partner een arbeidsbeloning toe te kennen, weet zzp-boekhouder. Bij een beloning van € 5.000 of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit zeer interessant zijn.
U kunt ook kiezen voor de meewerkaftrek. De meewerkaftrek bedraagt tenminste 1,25% en maximaal 4% van de winst. Voorwaarde is dat uw partner meer dan 525 uur meewerkt.

 

Pin It on Pinterest