Milieuvriendelijke auto in 2019. Bent u zzp’er en heeft u financiële ruimte voor de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. Dan is de milieuvriendelijke auto wellicht iets voor u. In 2019 krijgt u daarvoor namelijk nog milieu-investeringsaftrek (MIA). In 2020 niet meer,

U betaalt dan nog maar 4% aan bijtelling tot een cataloguswaarde van € 50.000, daarboven 22%. Met ingang van 2020 bedraagt de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000 en 22% over het meerdere.

Gaat het in dit geval om de aankoop van een auto op waterstof, dan heeft u ook recht op de Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Voor 2020 is dit nog niet bekend.

Milieu vriendelijke elektrische auto

Koopt u in 2019 een volledig elektrische auto dan heeft u recht op 27% milieu-investeringsaftrek over maximaal € 40.000 van het investeringsbedrag. Schaft u ook een oplaadpaal aan en plaatst u die op uw grond/tuin dan valt die paal voor 36% in aftrek via de MIA. Tevens heeft u recht op Vamil.

Voor de MIA en Vamil geldt een minimum van € 2.500. Bij een oplaadpaal die goedkoper is kunt u toch voor de MIA en Vamil in aanmerking komen, als u de oplaadpaal samen met de elektrische auto aanmeldt.

Waterstofpersonenauto

Een personenauto op waterstof komt in aanmerking voor 36% MIA en voor de Vamil-afschrijving over maximaal 75% van de investeringskosten, beide tot een maximum van 50 mille.Er is geen recht op KIA.

Investeringsverplichting milieuvriendelijke auto

Als zzp’er heeft u recht op de MIA en Vamil als u in 2019 de investeringsverplichting aangaat, in de regel dus wanneer u de overeenkomst van de bestelling tekent. Is uw auto nog niet direct leverbaar en kunt u deze dus ook nog niet in gebruik nemen, dan verschuiven de MIA en Vamil naar de toekomst. .

U kunt dit omzeilen door een deel van de investering al te betalen. Dan is de MIA van toepassing tot maximaal het bedrag dat u betaald heeft en tot dit bedrag mag u ook vervroegd afschrijven.

Tip. U dient de auto binnen een jaar in gebruik te nemen of ten minste 25% van het investeringsbedrag betalen, anders bent u de MIA en Vamil weer kwijt.

Voor meer info over de auto van de zaak, neem contact op met ons of met een andere expert op dit gebied.

Video ThumbnailMilieuvriendelijke auto in 2019. Bent u zzp'er en heeft u financiële ruimte voor de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. Dan is de milieuvriendelijke auto wellicht iets voor u. In 2019 krijgt u daarvoor namelijk nog milieu-investeringsaftrek (MIA). In 2020 niet meer, U betaalt dan nog maar 4% aan

Pin It on Pinterest