Met dit mooie weer krijgen wij veel vragen over de fiets van de zaak. Vragen van werkgevers die van hun werknemer een fiets van de zaak willen geven. En vragen van de zzp’er die een fiets van de zaak wil kopen.

Bent u werkgever of werkt u in loondienst. De fiets van de zaak valt sinds 2015 onder de werkkostenregeling en niet meer onder het  fietsplan. In gewoon Nederlands de fiets van de zaak valt onder dezelfde regeling als een bedrijfsfeest – let op dat u niet naast de partner van uw collega zit…..- , en kerstpakketten.

 

Fiets van de zaak. Tips en trucs

Fiets van de zaak. Tips en trucs

Als u als werkgever een fiets van de zaak belastingvrij wil vergoeden dan mogen deze extra uitgeven in totaal niet meer bedragen dan 1,2% van het totale loon. Een fiets is dan al snel te duur om taxfree te vergeven.

Als werkgever – u heeft gezondheid en beweging hoog in het vaandel staan- mag u ook een fiets aan uw  werknemer ter beschikking stellen, dan blijft u – op papier- eigenaar.

Uw boekhouder activeert de fiets en die staat op de balans van de werkgever. Deze fiets wordt in vijf jaar afgeschreven. Als werknemer haalt u opgelucht adem. U krijgt geen bijtelling, mits u de fiets alleen gebruikt voor reizen naar het werk. U bent immers – op papier- geen eigenaar. als de werknemer de fiets alleen gebruikt voor reizen voor het werk.

Verklaart u dat u de fiets ook privé gebruikt, dan moet u  de economische waarde van dit privégebruik wel als loon aanmerken.

Zakelijke fiets 2020

Het wordt dan zeker niet makkelijker. U moet namelijk de economische waarde berekenen. En die is het aantal privékilometers maal de kilometerprijs. Deze prijs per kilometer zijn wat de fiets kost elektriciteit, onderhoud, reparatie, afschrijving en verzekering.

Betaalt u als werknemer een eigen bijdrage aan de werkgever, dan haalt u als werkgever dit van de waarde in het economische verkeer af.

Video ThumbnailMet dit mooie weer krijgen wij veel vragen over de fiets van de zaak. Vragen van werkgevers die van hun werknemer een fiets van de zaak willen geven. En vragen van de zzp'er die een fiets van de zaak wil kopen. Bent u werkgever of werkt u in loondienst. De fiets van de zaak valt sinds 2015 onder de

 

U dient een extra boekhouder in de arm te nemen om deze administratie anno 2019 bij te houden.

Gelukkig verander er in 2020 – mits het voorstel wordt aangenomen -wel het een en ander.
De zzp’er en de werknemer kan vanaf dan makkelijker een zakelijke fiets of elektrische fiets gebruiken voor privédoeleinden.

De bijtelling voor een fiets wordt 7%. Dit betekent dat 7% van de waarde van de fiets bij het inkomen wordt opgeteld en hierover de belasting wordt berekend

Pin It on Pinterest