Niet alleen de zzp’er, maar ook grote opdrachtgevers hebben hun zakken vol van de onduidelijkheid over de Wet DBA. The Future Group deed in samenwerking met ONL voor Ondernemers onderzoek onder ruim 400 grote opdrachtgevers . Zoals verwacht zijn de resultaten schokkend.

Driekwart van de bedrijven zegt vooraf geen enkele zekerheid  te hebben. Ruim 67% vindt de toetsingscriteria onwerkbaar.

Het resultaat is dat ze zich aangewezen voelen op payrollconstructies. ONL en The Future Group roepen daarom op de Wet DBA definitief van tafel te vegen en hebben een voorstel voor een duidelijke oplossing naar informateur Zalm en de formerende partijen gestuurd.

 

Grote opdrachtgevers niet blij met Wet DBA

Bart Timmer van The Future Group: “Het niet handhaven van de Wet DBA bevestigt de flater. Zelfs met een goedgekeurde modelovereenkomst durven sommige klanten het niet meer aan om zelfstandig professionals in te huren. Grote opdrachtgevers grijpen dan liever naar payrollconstructies. Er moet nu snel een oplossing komen.”

Het gaat om een juridisch goed onderbouwd voorstel, tot stand gekomen in overleg met juristen en academici. De keuze van werkenden en het gericht aanpakken van schijnzelfstandigheid staan hierin centraal. Iedereen die zichzelf inschrijft als ondernemer en er voor kiest om niet als werknemer te werken, krijgt geen problemen met de Belastingdienst.

‘ Grote opdrachtgevers niet blij met Wet DBA’

Hans Biesheuvel: “Het blijven opschorten van de Wet DBA helpt niet, er moet nu een definitieve oplossing komen. Zzp’ers en opdrachtgevers lijden al meer dan een jaar schade, we moeten stoppen met het vooruit schuiven van deze hete aardappel.”

Bart Timmer: “Het is voor iedereen duidelijk dat een ICT-expert met een omzet van 100.000 euro per jaar geen schijnzelfstandige is. Iemand die bewust risico loopt en mee bouwt aan zijn eigen onderneming, zoals bij ons, mag geen last hebben van een wet die schijnzelfstandigheid wil aanpakken”.

Video ThumbnailNiet alleen de zzp’er, maar ook grote opdrachtgevers hebben hun zakken vol van de onduidelijkheid over de Wet DBA. The Future Group deed in samenwerking met ONL voor Ondernemers onderzoek onder ruim 400 grote opdrachtgevers . Zoals verwacht zijn de resultaten schokkend. Driekwart van de bedrijven ze

 

Pin It on Pinterest