In het Engels is het ‘By The Way’ (trouwens), maar voor de meeste Nederlandse ondernemers is BTW de afkorting voor Belasting over de Toegevoegde Waarde.
Ondernemer voor de BTW?
Bent u ondernemer voor de BTW? Dan doet u elk kwartaal aangifte omzetbelasting. In uw btw aangifte geeft u aan hoeveel BTW u doorberekend heeft aan uw klanten. Minus de BTW die u heeft betaald op zakelijke kosten/investeringen.
Zelf BTW overmaken aan de belastingdienst
Moet u betalen aan de Belastingdienst? U moet het verschuldigde bedrag dan zelf aan de Belastingdienst overmaken. De Belastingdienst zelf stuurt u geen aanslag. Even opletten dat u het juiste betalingskenmerk vermeld.
Bijtelling wegens privégebruik
Aan het einde van het jaar moet u rekening houden met bijtelling wegens privégebruik telefoonkosten en de zakelijke auto. Deze bijtellingen neemt u mee in de aangifte van het vierde kwartaal.
Te weinig afgedragen?
Blijkt achteraf dat u te weinig heeft afgedragen, dien dan een suppletie-aangifte omzetbelasting in als de afdracht boven de 1.000 euro is.
Kleine Ondernemers Regeling (KOR)
Bent u een kleine ZZP’er en is uw jaaromzet minder dan twintig mille (€20.000,-) exclusief BTW, dan valt u in de de KleineOndernemersRegeling (KOR). U hoeft dan geen aangifte omzetbelasting te doen. U factureert dan zonder BTW maar mag de BTW op aankoop van investeringen en de BTW op kosten ook niet verrekenen.
Hoe doe de aangifte OB en BTW?
Ik ben zzp in de zorg en BTW vrijgesteld. Ik doe dus geen BTW aangifte.
Nu heb ik mijn werkzaamheden uitgebreid met het geven van trainingen die wel BTW plichtig zijn.
Bij de kvk nieuwe bedrijfsnaam toegevoegd en met activiteiten omschreven. Hoe kom ik nu aan een BTW nummer en kan ik alles gewoon in 1 aangifte doen?
Als zzp’er die voorheen vrijgesteld was van btw en nu ook btw-plichtige activiteiten uitvoert, moet je een aantal stappen nemen om je btw-situatie te regelen en je aangiften correct in te dienen.
Btw-registratie: Aanvankelijk was je vrijgesteld van btw vanwege de aard van je werkzaamheden in de zorg. Nu je trainingen gaat geven die wel btw-plichtig zijn, moet je je registreren bij de Belastingdienst voor de btw. Dit doe je via het formulier ‘Opgaaf startende onderneming’ op de website van de Belastingdienst. Na registratie ontvang je van de Belastingdienst een btw-nummer. Dit nummer gebruik je voor al je btw-gerelateerde zaken, inclusief facturen en aangiften.
Btw-aangiften: Nu je zowel btw-vrijgestelde als btw-plichtige activiteiten hebt, moet je onderscheid maken tussen deze twee categorieën. Je dient aparte aangiften in voor de btw-vrijgestelde en de btw-plichtige activiteiten. Dit betekent dat je twee aparte administraties bijhoudt om de btw correct te verwerken.
Aangifte indienen: Voor de btw-plichtige activiteiten dien je periodiek btw-aangiften in. Dit gebeurt meestal per kwartaal, maar kan ook maandelijks of jaarlijks zijn, afhankelijk van je omzet en voorkeuren. In deze aangiften geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen (door het verkopen van trainingen) en hoeveel btw je hebt betaald voor zakelijke kosten en investeringen.
Kleine Ondernemers Regeling (KOR): Als je totale omzet onder de drempel van €20.000 exclusief btw blijft, kom je mogelijk in aanmerking voor de KOR. Dit betekent dat je geen btw hoeft af te dragen, maar ook geen btw mag verrekenen. Je moet dan bij de aanmelding voor de btw-registratie aangeven dat je gebruik wilt maken van de KOR.