Invoering Wet DBA uitgesteld. Goed nieuws voor de zzp’ er. De Wet DBA is uitgesteld tot 1 januari 2018. de VAR blijft zoals voorheen niet meer van toepassing.
In het verleden kon een opdrachtgever zekerheid ontlenen aan een VAR. Die zekerheid verdween met de Wet DBA. Als hulpmiddel voor de praktijk heeft de Belastingdienst daarom een stelsel van modelovereenkomsten ontwikkeld.
Modelovereenkomst Wet DBA
Ook is het mogelijk een eigen overeenkomst aan de fiscus voor te leggen. Wordt volgens een gekozen (model)overeenkomst gewerkt, dan zou dit de opdrachtgever vrijwaring bieden. Maar het werken met een modelovereenkomst is niet verplicht, en indien er duidelijk sprake is van ondernemerschap en werken buiten dienstbetrekking ook niet nodig, zoals herhaaldelijk is aangegeven. De staatssecretaris constateert dat een aanzienlijk deel van de zzp’ers gewoon als zelfstandige aan de slag is, in veel gevallen zonder modelovereenkomst, omdat dat ook niet nodig is.
Handhaving Wet DBA
Staatssecretaris Wiebes van Financiën zegt dat de komende periode, de knelpunten van de wet worden opgelost. Intussen wordt de handhaving van de wet uitgesteld en dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt.
‘Met een uitzondering voor de echte kwaadwilligen’, zegt Wiebes. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en er dus duidelijk geen sprake is van een zelfstandige ondernemer.
Volgens diverse zzp-organisaties is de uitstel van handhaving van de Wet DBA niet voldoende om de problemen tussen zzp’ers en opdrachtgevers op te lossen. Zij hebben dit schriftelijk aan staatssecretaris Wiebes gemeld.