De zzp’er kan wel hard werken en veel omzet binnenhalen. Hij/zij dient ook te letten op de kosten en op bezuinigingen. Ook daar valt geld te verdienen/te besparen. Hieronder enkele tips op een rijtje om kosten te besparen voor de zzp’er.

 

PrijzenContactReferenties

Verstuurdatum van de verkoopfacturen.

Betaalt uw opdrachtgever snel uit en heeft u op 30 maart de factuur klaar staan dan kan u die op 30 maart indienen. U ontvangt dan ws binnen een a twee weken uw geld. In de regel betalen opdrachtgevers pas na 6 weken en dan is het wellicht slim om de factuur op 1 april te zetten. U hoeft dan de BTW over het eerste kwartaal niet voor te financieren. Als u namelijk op maart factureert moet u deze factuur wel al afdragen in de aangifte Omzetbelasting van get eerste kwartaal. U kan dan in liquiditeitsproblemen komen, omdat u de factuur pas half mei betaald krijgt.

Administratie zelf doen

U wil kosten besparen door geen boekhouder-zzp in te huren. U kunt het zelf wel, denkt u. Een duur online boekhoudpakket voor uw boekhouding heeft in principe niet nodig. Excel is gratis en werkt nog steeds uitstekend. Uw BTW-aangifte kunt u elk kwartaal goed zelf indienen. Alleen aan het einde van het jaar komt 9 van de 10 zzp’ers niet uit de aangifte Inkomstenbelasting en het kloppend maken van de balans. U heeft dan ws alsnog een boekhouder nodig. Denk goed na voordat u zelf start met uw boekhouding, goedkoop is vaak duurkoop. Een boekhouder kan u op voordelen wijzen.

Video ThumbnailDe zzp’er kan wel hard werken en veel omzet binnenhalen. Hij/zij dient ook te letten op de kosten en op bezuinigingen. Ook daar valt geld te verdienen/te besparen. Hieronder enkele tips op een rijtje om kosten te besparen voor de zzp'er.   Verstuurdatum van de verkoopfacturen. Betaalt uw opdrac

 

Gratis software

Schaft u open source software Dure software aan? Dat is niet per se noodzakelijk Internetbrowser Mozilla Firefox is bijvoorbeeld open source en is gratis.

Investeringsaftrek

Investeert u jaarlijks meer dan 2.300 euro in vaste activa zoals inventaris en zijn die aanschaffingen op zich elk hoger dan 450 euro exclusief BTW dan komt u in aanmerking voor investeringsaftrek.
Het maximum is 28 procent KIA.

FOR en KOR

Bent u zzp’er die 100.000 euro of meer aan omzet verdient hou dan de meewerkaftrek en de Fiscale oudedagsreserve in de gaten. Bent u een kleine zzp’er met een omzet van onder de 10 mille, dan is het slim om eens naar de kleine ondernemersregeling te kijken.

Moet u u in een kalenderjaar minder dan 1.345 euro aan BTW afdragen dan mag u de BTW houden. Het is dus slim om in december al de zaken op een rij te zetten en na te denken of u extra gaat werken of op vakantie gaat. Of u investeert nog extra om in aanmerking te komen voor de KOR.

Komt de te betalen btw onder de 1.883 euro uit, dan krijgt u in 2019 nog 2,5 x (1.883 – het bedrag dat u aan btw moet betalen) aan vermindering. Moet u 1.500 euro moet afdragen, dan krijgt u een korting (1.883 – 1.500 = 383) x 2,5 van 957,5 euro. U tikt dan 542,5 euro aan btw.

 

Kosten besparen voor de zzp'er. 10 Tips

In 2020 komt er een nieuwe kleine ondernemersregeling.

De nieuwe KOR is er voor zowel de eenmanszaak en VoF als voor rechtspersonen.Bedraagt de omzet op jaarbasis minder dan € 20.000 dan bent u ontheven van het doen van btw-aangiften en bijbehorende administratieve verplichtingen. Let op als u hiervan gebruik maakt mag u geen btw in rekening brengen en uiteraard ook de voorbelasting niet verrekenen.

Flexwerken en kosten besparen

U werkt vanuit om kosten te besparen. Goed idee. Kantoorruimte is duur of u moet antikraak kunnen huren. Een andere optie is een flexwerkplek. Samen met andere creatieve zzp’ers toch samen zijn. Vaak vallen deze huren mee. Een andere optie is flexwerk doen vanaf het terras of vanuit de bibliotheek.

Kilometers van privé-auto

U heeft geen auto van de zaak, maar rijdt wel met uw privé-auto of op de fiets naar opdrachten toe. Dan kunt u 19 cent per kilometer opvoeren als aftrekpost.

Zoon/dochter mee laten werken

Uw zoon/dochter studeert en is op zoek naar vakantiewerk. U heeft een eigen bedrijf en kan wel wat hulp gebruiken en uw kind volgt ook nog een studie die in de lijn ligt van uw zzp-vak. Als uw kind gaat meewerken in uw zaak, zijn de loonkosten voor u aftrekbaar en ws bij uw kind onbelast, mist die onder een bepaalde inkomensgrens blijft.

Aanloopkosten starter

Bent u een startende zzp’er en was u maanden voor aanvang al met uw zaak bezig. Noteer deze kosten, bewaar de facturen. Ook deze aanloopkosten zijn aftrekbaar.

 

Pin It on Pinterest