De soap rond de Wet DBA en de modelovereenkomst gaat nog even door. De fiscus heeft het merendeel van de ingediende modelovereenkomsten afgewezen of ingetrokken. Dit blijkt uit de beantwoording van een Wob-verzoek met betrekking tot de Wet DBA.
De cijfers op een rij. Tot 1 augustus 2016 waren 4.481 modelovereenkomsten ter beoordeling aan de Belastingdienst voorgelegd. 370 werden goedgekeurd tot 1 augustus. Er werden 1.033 modelovereenkomsten afgewezen. Waarom deze zijn afgewezen is niet bekend gemaakt…
Ook waren er nog 814 ingediende modelovereenkomsten waar de Belastingdienst uiteindelijk geen eindoordeel over heeft gegeven, omdat de aanvraag is afgebroken.
Volgens het rapport waren er 1.964 voorgelegde overeenkomsten nog in behandeling.
Modeloverenkomst
De ZZP’ er zit inmiddels met de spreekwoordelijke handen in het haar. En dan zijn er partijen die daar op inspringen. ZZP’ ers bellen met de vraag moet ik een BV beginnen, of er komen zelfs vragen om een speciale ZZP-BV te starten om maar zelfstandige te blijven. Anders moet je terug in loondienst en bruto betekent dat vaak een halvering van je inkomsten.
De vraag is of de fiscus zo’n BV vooraf en achteraf erkent en niet door deze constructie heenkijkt. Neem contact op met een onafhankelijk specialist.
MKB Belangen, een belangenbehartiger voor mkb-bedrijven en kleinere ondernemingen, noemt de Wet DBA drie maanden na de introductie een ‘ bloedbad’ .
‘ In juli concludeerden we al dat de DBA gefaald heeft. Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm’ , zegt MKB Belangen-directeur Adrienne van Veen.
Een zegsvrouwe van Wiebes vindt de kritiek uiteraard onterecht. ‘ Er is absoluut geen sprake van een bloedbad. Er komen nu zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand zzp’er is of in vast dienstverband. Daar is de Wet DBA precies voor bedoeld.’
De vraag is of de fiscus zo’n BV vooraf en achteraf erkent en niet door deze constructie heenkijkt. Neem contact op met een onafhankelijk specialist.