De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt goedkoper. Met ingang van 2020 gaat de premie omlaag en dat scheelt mensen die een nieuwe hypotheek hiermee afsluiten honderden euro’s per jaar. Ook de kostengrens gaat omhoog en daardoor kan je een duurder huis toch met   Nationale Hypotheek Garantie kopen.

Vanaf 1 januari gaat de NHG-premie omlaag naar 0,7 procent van het aankoopbedrag. Voor mensen die een huis kopen van 310.000 euro wordt de premie 620 euro lager, een mooi voordeel. Je betaalt dan eenmalig 2170 euro in plaats van 2790 euro.

 

NHG wordt per 1 januari 2020 goedkoper

NHG wordt per 1 januari 2020 goedkoper

Op dit moment kan je alleen NHG krijgen op huizen die maximaal 290.000 euro kopen. Vanaf 1 januari gaat dat bedrag omhoog. De grens wordt 310.000 euro. En als je een huis koopt met energiebesparende voorzieningen dan wordt de grens zelfs 328.600 euro.

Waarom verlaagt het kabinet de premie?

Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wordt de NHG goedkoper en bereikbaarder door de nieuwe maatregelen. “Vooral starters kunnen profiteren van deze aanpassingen. De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt”, aldus de minister.

Volgens kenners is er flinke krapte op de woningmarkt. Er staan weinig huizen te koop en de prijzen lopen steeds verder op.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie – NHG-?

De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid voor hypotheekverstrekkers. Ze staat borg voor het geval de koper zijn schuld niet meer kan afbetalen in verband met een scheiding, onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner.

Video ThumbnailDe Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt goedkoper. Met ingang van 2020 gaat de premie omlaag en dat scheelt mensen die een nieuwe hypotheek hiermee afsluiten honderden euro’s per jaar. Ook de kostengrens gaat omhoog en daardoor kan je een duurder huis toch met   Nationale Hypotheek Garantie kope

 

Bij de aankoop van het huis betaald een starter/zzp’er  een extra bedrag maar daar staat tegenover dat een hypotheek met NHG wordt aangeboden tegen een lager rentetarief.

De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.” De aanleiding voor het opschroeven van de grens is dat de huizenprijzen stijgen. „Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde”, volgens NHG-bestuurder Arjen Gielen.

Ter info: in augustus 2019 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld € 316.183. Dat is een stijging van 5,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Een nieuwbouwwoning kostte in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld € 399.630.

Pin It on Pinterest