Elke ZZP’ er is op zoek naar de modelovereenkomst die bij hem hoort. Door de wirwar van sites en aanbod is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Op de site www.modelovereenkomstmaken.nl staan veel modelovereenkomsten.

U kunt ze kosteloos downloaden, gebruik etc is wel op eigen risico. U dient ze te laten toetsen bij de belastingdienst, maar u heeft al wel vast een voorbeeld.

 

Nieuwe site met modelovereenkomsten ZZP' er

Modelovereenkomst

De site biedt een keuzehulp waarin alle onderdelen die aan de basis staan van de modelovereenkomst aan bod komen. Na het doorlopen van de keuzehulp wordt aangegeven of de opdracht geschikt is om als zzp’ er te voeren.

Ook wordt men – afhankelijk van de gegeven antwoorden – gewezen op punten die zouden kunnen wijzen op schijnzelfstandigheid. Vervolgens wordt de mogelijkheid geboden om een van de door de Belastingdienst gepubliceerde algemene modelovereenkomsten te selecteren en die met behulp van een invulhulp in te vullen.

Coulanceperiode

Gelukkig is er een coulanceperiode van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017. De fiscus houdt die periode wél toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast.

U dient echter wel aan te kunnen tonen dat u met de wet DBA bezig bent en samen met de modelovereenkomst bezig bent.

 

N.B. Doel van de Wet DBA is om vooraf vast te stellen of er wel of geen sprake is van een verkapt dienstverband. De belastingdienst en ook het FNV heeft beoordeelde modelovereenkomsten op hun website staan, is de deze voor uw beroepsgroep dan kunt u deze gebruiken en of aanpassen

 

youtube-zzp-boekhouder-expertvideos

Pin It on Pinterest