Twee derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is ervan overtuigd dat de Nederlandse economie in 2010 weer gaat groeien.

Dat blijkt uit de MKB Marktmonitor 2009, een onderzoek van uitzendorganisatie Unique en onderzoeksbureau TNO.

Bijna 3400 ondernemers in allerlei sectoren zijn ondervraagd over de gevolgen van de economische crisis, de maatregelen die zij hebben genomen en hun verwachtingen voor de nabije toekomst.

Ruim 60 procent van de ondervraagden zegt voor het eigen bedrijf in de komende drie jaar groei te verwachten. Ruim 10 procent gaat eerst krimpen.

Personeel

 

In de horeca, waar 70 procent groei verwacht, is het optimisme het grootst. Het meest pessimistisch is de bouw, waar 19 procent een krimp verwacht en 44 procent groei.

De meeste bedrijven hebben negatieve gevolgen ondervonden van de crisis. Zo zag 62 procent de vraag afnemen en heeft meer dan de helft last van achterstallige betalingen.

Maar veel bedrijven noemen ook positieve effecten, zowel op het gebied van het personeel als op dat van de bedrijfsvoering.

Ziekteverzuim

 

Zo is het zittende personeel flexibeler geworden, vooral in de sectoren waar de vraag het meeste is afgenomen, en is het ziekteverzuim gedaald.

Gedwongen door de crisis hebben ook veel ondernemers hun bedrijfsprocessen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Ook kijken zij naar nieuwe markten en nieuwe producten of diensten.

Pin It on Pinterest