De ZZP’ er mag zelf beslissen of hij deelneemt aan een pensioenfonds en hoe hij dat doet en kampt -als hij dat niet wil- ook niet met pensioenkorting. Idem voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een werknemer is verplicht zich overal voor te verzekeren.  De politiek maakt zich zorgen om de zzp’ er en er gaan zelfs stemmen op om de zzp’ er ook verplicht deel te laten nemen aan een pensioen en of AOV.

Pensioenkorting door lage rente

Dan heeft de zzp’ er in geval van nood tenminste zekerheid. Saillant genoeg kampen nu juist de pensioenfondsen met problemen. Door de lage rente kampen ABP, Zorg & Welzijn en PME met problemen om de evt. hoogte van de uitkeringen te garanderen. Dus lijken pensioenen te worden gekort. De zekerheid van de werknemer lijkt dus een schijnzekerheid. Door de lage rente en de hogere levensverwachting van pensionado’s dienen de fondsen meer geld in kas hebben. En dan blijkt ook deze luchtbel zo door te prikken.

De zzp’ er die geen pensioen heeft afgesloten heeft dit probleem niet.

 

 

Pensioenkorting dreigt voor werknemer

Het is vooral belangrijk hoe hoog de dekkingsgraad is. In gewoon Nederlands in hoeverre kan een fonds aan haar verplichtingen voldoen.

PME, is een fonds dat pensioenen beheert van 300.000 (oud-)medewerkers in de metaal- en elektrotechniek,scoort tenminste nog met een dekking van 91 procent.

Wat houdt dat in voor de werknemer die verplicht zijn geld hierin heeft belegd. Voor elke euro zou hij nog maar 91 eurocent terugkrijgen. In plaats van te sparen verliest de werknemer 0.09 eurocent per euro.

Eric Uijen is de bestuursvoorzitter en komt met het slechte nieuws: „We bereiden onze deelnemers voor op een waarschijnlijke verlaging in 2017”.

Het dalen van de hypotheekrente heeft veel voordelen voor de particulier, maar het dalen van de rente zorgt voor problemen. Bijvoorbeeld bij het ABP. De ambtenaren blijken nog maar 0.907 eurocent per ingelegde euro te krijgen

Als de rente nog verder gaat zakken, worden de problemen nog groter.

Als de rente met een procent stijgt zijn de problemen opgelost. De politiek beslist of de rente evt . omhoog gaat. Dat is een lastige beslissing, stijgt de rente nu dan heeft dat weer gevolgen voor toekomstige pensionado’s. Zij zij nu ook al de klos, omdat als het pensioen wordt gekort dat niet alleen geldt voor 65+ van nu maar ook toekomstige pensioen lager wordt.

Ouderenorganisaties springen in de bres voor de pensionado’ s, Zij willen dat er wordt ingegrepen.

Video ThumbnailDe ZZP’ er mag zelf beslissen of hij deelneemt aan een pensioenfonds en hoe hij dat doet en kampt -als hij dat niet wil- ook niet met pensioenkorting. Idem voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een werknemer is verplicht zich overal voor te verzekeren.  De politiek maakt zich zorgen om de zzp’

 

Pin It on Pinterest