Pensioenopbouw voor de zzp’er. Hoe doe je dat. U bent zzp’er en wilt weten hoe u pensioen kunt opbouwen voor later. In loondienst werd dat door uw werkgever gedaan, nu heeft u zelf – nog- de vrije keuze om dat op uw manier te doen. Of u dient te vallen onder de verplichte pensioenregeling in uw beroepsgroep. Schilders artsen,  fysiotherapeuten en apothekers vallen daaronder. Vandaar dat veel schilders zich als klusbedrijf inschrijven om zo de verplichte hoge pensioendotatie elke maand te voorkomen. En nu meer liquide te zijn.

 

Pensioenopbouw voor de zzp'er. Hoe doe je dat.

Pensioenopbouw voor de zzp’er. Hoe doe je dat.

Als u echt pensioen wil opbouwen en dit niet doet om t.z.t. de overwaarde op uw eigen woning te verzilveren en goedkoper te gaan wonen of te gaan huren dan moet u bepalen wanneer u wilt stoppen als zzp’er. En u dient te bepalen hoeveel geld u op dat moment nodig heeft uit de pensioenpot.

Start u in 2019 als zzp’er en bent u er op tijd bij, dan kunt u de pensioenregeling van uw oude baas nog tien jaar door laten lopen, dat is een optie.

U leest ook de kranten en u ziet dat de pensioenfondsen vaak in zwaar weer verkeren of u geld verkeerd beleggen waardoor de geschatte eindwaarde zelden wordt bereikt. Hou dat goed in het achterhoofd want u kunt anno 2019 natuurlijk ook beleggen in onroerend goed en dat verhuren, bitcoins kopen of de hypotheek uw eigen woning aflossen.

 

Prijzen Contact Referenties

Fiscale oudedagsreserve als pensioenopbouw voor de zzp’er

Als zzp’er kunt u gebruikmaken van de fiscale  oudedagsreserve, de FOR. U mag -als uw vermogen in de zaak niet lager is dan uw te doteren bedrag aan de FOR- elk jaar 9,8 % van de nettowinst doteren. Maximaal is dat € 8.946 per jaar. U betaalt nu 0.0 euro aan Inkomstenbelasting over dat bedrag maar dient daar te zijner tijd wel een lijfrente voor te kopen, die dan weer belast is. Bij het staken van uw zaak of bij het bereiken van de AOW-leeftijd, moet over de oudedagsreserve fiscaal worden afgerekend. Formeel is de FOR dus niets anders dan  een belastingschuld.

 

Ons advies is om alleen toe te voegen aan de FOR als u 52 procent aan Inkomstenbelasting dient te betalen.

Video ThumbnailPensioenopbouw voor de zzp'er. Hoe doe je dat. U bent zzp'er en wilt weten hoe u pensioen kunt opbouwen voor later. In loondienst werd dat door uw werkgever gedaan, nu heeft u zelf – nog- de vrije keuze om dat op uw manier te doen. Of u dient te vallen onder de verplichte pensioenregeling in uw bero

 

 

 

Pin It on Pinterest