Eric Wiebes ziet de problemen met de wet DBA en de modelovereenkomst niet. Mei Li Vos van de PvdA heeft een wat realistischer blik op de werkelijkheid. De PvdA stelt dat er evt. nog een extra jaar noodzakelijk is en sluit een evt. verlenging van de overgansgperiode niet uit. ‘ Richting het eind van het overgangsjaar moet wel bij grote groepen duidelijk zijn wat waar bedoeld is en wanneer je wel of niet een naheffing krijgt’, stelt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.
Volgens Vos hebben vooral opdrachtgevers problemen. ‘ De zzp’er weet wel of die zich ondernemend gedraagt. Maar de angst zit bij opdrachtgevers. En die wordt aangewakkerd door bureaus en payrollbedrijven die daar garen bij spinnen.’
De reactie van Mei Li Vos staat haaks op die van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij vindt het niet terecht dat bedrijven en zzp’ers zeggen onzeker te zijn over het gebruik van modelovereenkomsten in plaats van de VAR-verklaringen.
Wiebes over modelovereenkomst
Wiebes reageert onder andere op de vertraging die is ontstaan bij de beoordeling van modelovereenkomsten door de Belastingdienst.
Onlangs bleek dat er ongeveer 4.500 overeenkomsten waren ingediend, maar dat er nog maar 370 waren goedgekeurd. Het overgrote deel moet nog beoordeeld worden.
Kritiek D66 op modeloverennkomst
Staatssecretaris Wiebes diende ook de oppositie in de vorm van Steven van Weyenberg (D66) van repliek. Die stelde dat staatssecretaris Wiebes het contact met wat er op de werkvloer gebeurd kwijt is geraakt. Omdat ‘ tal van opdrachtgevers durven geen zzp’ers mee in te huren’.
Wake-up-call
Maar ook deze wake-up-call liet Wiebes aan zich voorbij gaan. Hij praatte over duidelijkheid waar juist onduidelijkheid heerst en bediende zich van algemeenheden, gezien zijn citaat. ‘ Elke stelselwijzing zorgt voor onzekerheid. Daarom heeft het prioriteit om duidelijkheid te geven. We zitten nu op het midden van de implementatieperiode. Daar blijkt uit dat verreweg van de meest zzp´ers buiten dienstverband kunnen blijven.’
En bagatelliseerde nog verder. ‘ Er zijn nog altijd veel spookverhalen over de Wet DBA. Alles is er op gericht om zekerheid te geven voor 1 mei. De stelling indruk van de Belastingdienst is dat de overgrote meerderheid van de zzp´ers aan het werk kan blijven als zzp´er.`
Van Weyenberg, 2012 Tweede Kamerlid, heeft meer contact met de realiteit, zo bleek. ‘Staatssecretaris Wiebes verschuilt zich achter wetgeving en regels. Rustig doorlopen, er is niets aan de hand. Kom eens uit de ivoren toren. Op de werkvloer wordt duidelijk dat tal van zelfstandigen momenteel niet meer aan opdrachten komen. Opdrachtgevers geven aan dat ze geen zzp’ers meer durven in te huren. D66 vindt het de hoogste tijd de Wet in te trekken.’
Van Weyenberg heeft een Kamerdebat aangevraagd.
Modelovereenkomst sectoren
De bewindsman geeft aan dat er 10 algemene modelovereenkomsten zijn en 50 overeenkomsten voor sectoren. Hier moet iedereen mee uit de voeten kunnen. Wiebes heeft het over details en niet over hoofdzaken. De praktijk wijst echter anders uit. Want zzp’ ers staan geparkeerd en opdrachtgevers houden de boot af. Of schotelen ze een modelovereekomst voor die de zzp’ er heel goed moet lezen eer hij al signeert.
Details
‘ Als ik een onderneming had, zou ik me verder niet zo druk maken over de details’ , zegt Wiebes. ‘ Dat soort kleine dingen leiden echt niet meteen tot boetes. De Belastingdienst is een heel redelijke partij.’
Winnaars Wet DBA
De grote ‘ winnaars’ door de entree van de Wet DBA zijn de uitzendbureaus. In het tweede kwartaal van 2016 steeg het aantal uitzenduren met 2,9% ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal daalde het aantal uitzenduren met 1,4%. Die stijging lijkt te maken te hebben met de afwachtende houding van opdrachtgevers door de entree van de Wet DBA.
N.B.
Check modelovereenkomst wet DBA
Als u samen een overeenkomst heeft opgesteld laat deze voor de zekerheid dan checken door de Belastingdienst, zodat u later niet alsnog in de problemen kunt komen, maar ook al is de overeenkomst goedgekeurd achteraf kan de fiscus nog zeggen dat er –door check op de werkplek – toch sprake is van een verkapt dienstverband.
Meer Info
Neem contact op met uw boekhouder of fiscalist/jurist. U kunt ons bereiken op 06-13936399.