Klanten van ZZP’ er zijn druk bezig met de stabilsatie van omzet en het scoren van meer omzet. Toch kunt u ook zonder te werken geld verdienen/besparen. Heeft u een koophuis en nog een hypotheek met een rentepercentage van 4 procent of meer, dan is het slim om eens te bellen met uw bank. Doordat de hypotheekrente nu rond de 2 procent schommelt voor tien jaar vast kunt u een groot voordeel behalen door rentemiddeling. Of u kunt de nog lopende renteperiode stoppen en een nieuwe hypotheek afsluiten.

Rentemideling kans om geld te besparen

 

Boeterente meefinancieren bij rentemiddeling

U krijgt dan wel een boeterente, maar die  is aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting bij uw eigen woning. Bent u liquide genoeg dan kunt de boete direct betalen. Heeeft u geen cash dan kunt de boeterente zelfs meefinancieren, die boete zit dan in de nieuwe rente begrepen.

Rentemiddeling is niet altijd voordelig, u of uw zzp-boekhouder kunnen makkelijk een berekening maken. U dient te letten op

  • het huidige percentage,
  • het nieuwe percentage,
  • de huidige looptijd van de hypotheek en nieuwe looptijd.
  • En u moet letten of u een aflossingsvrije hypotheek heeft,
  • een annuïteiten
  • of een spaarhypotheek.

Video ThumbnailKlanten van ZZP’ er zijn druk bezig met de stabilsatie van omzet en het scoren van meer omzet. Toch kunt u ook zonder te werken geld verdienen/besparen. Heeft u een koophuis en nog een hypotheek met een rentepercentage van 4 procent of meer, dan is het slim om eens te bellen met uw bank. Doordat de

 

Aflossingsvrije hypotheek

Er zijn diverse soorten hypotheken. Een daarvan is de aflossingsvrije die vooral in  de jaren 90 veel werd gebruikt. De lener ging vol voor de hypotheekrenteaftrek en doordat die niet hoefde af te lossen vielen de lasten per maand nog mee. Doordat de huizen prijzen destijds bleven stijgen hield de lener bij verkoop toch nog een overwaarde over. Deze mensen kwamen in de problemen tijdens de crisis die in 2008 begon. De huizenprijzen daalden en veel huizen stonden opeens onder water. Bij gedwongen verkoop hielden deze mensen een restschuld over.

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Anno 2016 kunt u als starter geen aflossingsvrije hypotheek afsluiten. U kunt nog wel een bestaande  aflossingsvrije hypotheek meenemen/oversluiten.

Het renetpercentage is belangrijk bij de aflossingsvrije hypotheek, u betaalt dit vaste bedrag, plus de premie van een overlijdensrisicoverzekering –niet aftrekbaar-.

U hoeft niet af te lossen, u kunt het maandelijkse bedrag alleen verminderen als u tussentijds aflost. Bij verkoop wordt deze lening ook afgelost.

Hypotheekrenteaftrek bij aflossingsvrije hypotheek

Het voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat als u aan de voorwaarden voldoet u recht heeft op hypotheekrenteaftrek bij uw aangifte Inkomstenbelasting, het exacte voordeel is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen/winst uit onderneming.

Let wel de hypotheekrenteaftrek geldt in beginsel voor 30 jaar, als u daarna uw hypotheek niet heeft afgelost mag u geen hypotheekrente meer aftrekken.

 

 

Annuiteitenhypotheek

Anno 2016 is de annuïteitenhypotheek een veel gebruikte hypotheek. Doordat u als starter geen aflossingsvrije hypotheek meer mag afsluiten.

Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u een deel rente en een deel aflossin en een overlijdensrisicoverzekering.

Rente annuïteitenhypotheek

Omdat u maandelijks ook deel aflost wordt uw schuld lager en daardoor daalt de rente die u maandelijks betaalt.  Voordeel u lost dus meer af.  Bij de annuïteitenhypotheek wordt het aflossingsdeel elke maand wel een hoger bedrag.

U heeft en krijgt hypotheekrenteaftrek,de aflossing is niet aftrekbaar voor de IB. In het begin heeft u een groter belastingvoordeel dan na 1 en 2 jaar etc. omdat bij de annuïteitenhypotheek het bedrag dat u per maand aan rente betaalt steeds verder afneemt,

U mag ook extra kunt aflossen op de annuïteitenhypotheek.

Pin It on Pinterest