ZZP-boekhouder krijgt regelmatig de vraag hoeveel Inkomstenbelasting -IB- een zzp’ er aan het einde van het jaar moet betalen. Dat is vooraf niet met 100 procent zekerheid te zeggen en afhankelijk van vele facetten.

 

diagram diensten ZZP Boekhouder

Fiscale voordelen IB

Voor de zzp’er zijn er – naast de kosten die u voor uw beroepsuitoefening maakt- een aantal fiscale voordelen:

  • Zelfstandigenaftrek als u meer dan 1225 uur per jaar voor uw bedrijf heeft gewerkt. € 7.280,-.
  • Startersaftrek, alleen eerste drie jaar, i.c.m. zelfstandigenaftrek, dus 1225 uur of meer. € 2.123,-
  • Oudedagsreserve -FOR-, dit is een optie, veelal alleen gebruikt als u in het hoogste IB-tarief valt.
  • MKB winstvrijstelling, deze krijgt u altijd en is 14% van de winst.
  • Toepassing heffingskortingen, hier heeft iedereen die onder Nederlandse belastingstelsel valt recht op. Bedraagt € 2.477,- tot een belastbaar inkomen uit werk en woning – dus niet uw nettowinst, maar belastbaar inkomen- van € 20.384.
  • arbeidskorting Een arbeidsinkomen van € 34.059 euro bedraagt € 3.399,-, daarna wordt de arbeidskorting iets lager/gekort.

Het kan zijn dus dat u met een winst van € 25.000 euro tot € 28.000 geen Inkomstenbelasting hoeft te betalen. En als u aftrek heeft van hypotheekrente dan mag uw nettowinst nog hoger zijn voordat u IB hoeft te betalen.

Video Thumbnail

Aftrekbare kosten IB

Naast de fiscale voordelen heeft u ook nog recht op aftrek van zakelijk gemaakte kosten.

Aftrekbare kosten voor de zzp’ er. U bent zzp’ er en denkt werkkleding gekocht te hebben en betaalt de kleding zakelijk. Na dat kwartaal trekt uw zzp-boekhouder aan de bel. De kosten zijn –volgens de wet- niet aftrekbaar omdat er geen logo van 70cm2 van uw bedrijf opstaat.

Dat is een forse tegenvaller. Waar moet bedrijfskleding aan voldoen om wel aftrekbaar te zijn.

Werkkleding dient kleding te zijn die u bijna uitsluitend kunt dragen in het kader van uw bedrijf. Een spijkerbroek of sportschonen of een colbert voor een zakelijke afspraak zijn dat dus niet. Een uniform of overall met logo is dat wel. Wilt u kleding ook buiten werktijd dragen dan is het logo verplicht.

Niet alle producten die u koop dient uw logo te staan. Voor aktetassen geldt dat niet. Die zij wel gewoon aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.

 

Tot welk bedrag betaal je geen IB als zzp' er

Aftrekbare kosten voor de zzp’ er

U geeft een bedrijfsborrel, of u luncht met klanten. Deze kosten zijn aftrekbaar voor 80 procent. Dit geldt ook voor een zakendiner.

Uw mobiele telefoonabonnement en de kosten zijn aftrekbaar al dient u wel rekening te houden met een bijtelling voor privé gebruik. Je telefoonabonnement thuis is niet aftrekbaar, maar de kosten voor alleen de zakelijke gesprekken zijn dat wel.

Vakliteratuur is 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet.

Verhuiskosten en kosten voor huisvesting buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar. Gaat u privé verhuizen maar heeft u ook zakelijke spullen dan is ws een deel aftrekbaar van de verhuizing. Vraag om twee aparte facturen bij de verhuizer.

Andere kosten die volledig aftrekbaar zijn zijn: verzekeringen, onderhoudskosten, inschrijving in het handelsregister, briefpapier en ander correspondentiemateriaal en adviezen over de levensvatbaarheid van je bedrijf.

 

Pin It on Pinterest