De premies voor de zorgverzekeringen in 2010 zijn bekend gemaakt. De verschillen zijn groot. Het kan dus lonen om u in uw polis te verdiepen. Stemt uw polis wel overeen met uw zorgbehoefte? En is het ergens anders niet goedkoper? Vier vergelijkingssites proberen u wegwijs te maken. Maar ook in hún adviezen zitten verschillen. Radar legt het uit.

Hoge premies, lage dekking
Voor de basisverzekering betaal je bij de duurste verzekeraar 23 euro per maand méér dan bij de goedkoopste verzekeraar.

Bij de aanvullende verzekeringen zijn de premies ook gestegen, met 5 tot 6%. De dekking voor de zorgkosten is echter niet altijd beter.

Tot eind 2009 kan u uw oude verzekering opzeggen. Voor 1 februari 2010 moet u dan een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. 41.000 mensen hebben onze Testpanelenquête over zorgverzekeringen ingevuld. 75% van de respondenten zegt niet over te stappen. De vier grootste vergelijkingssites vinden dat niet slim. Voor een lagere prijs kunt u een even goede of zelfs nog betere dekking krijgen voor uw zorgkosten.

De vier grootste vergelijkingssites:

www.kiesbeter.nl

www.zorgkiezer.nl

www.verzekeringssite.nl

www.independer.nl

Van elke site geven vertegenwoordigers tekst en uitleg in onze studio.

Weten waarvoor u verzekerd bent
Ondanks het bestaan van dergelijke sites lijken mensen het nog een hele klus te vinden om hun polis onder de loep te nemen en te vergelijken met polissen van andere aanbieders. Dit heeft tot gevolg dat ze niet weten dat er minder zorgkosten gedekt worden. Uit de Testpanelenquête blijkt dat 40% van de ondervraagden zorg niet of niet helemaal vergoed kregen, terwijl ze dat wel verwacht hadden.

Behalve dat u weet waarvoor u verzekerd bent, is een ander voordeel van het bestuderen van uw polis dat u honderden euro?s per jaar kunt besparen.

Bedenk goed wat uw zorgwensen zijn
Zo hebben veel mensen een aanvullende verzekering terwijl ze er geen gebruik van maken. Kosten voor de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de fysiotherapeut of tandarts neemt u een aanvullende verzekering.

Gaat u eens per jaar voor een verkoudheid naar de huisarts en gebruikt u verder geen zorg, dan kunt u geld besparen door uw aanvullende verzekering op te heffen. Ook zijn veel partners samen verzekerd. Maar uw partner heeft misschien wel hele andere zorgwensen. Bedenk goed welke zorg u nodig heeft en kies een verzekering die aansluit bij uw eigen wensen. Zo bent u niet oververzekerd en betaalt u niet te veel.

Voorbeeld: goedkoper uit zonder tandartsverzekering
Kijk ook eens naar uw tandartsverzekering. Tandartskosten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Veel mensen hebben deze verzekering terwijl dat niet altijd nodig is.

Een voorbeeld: een consument gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor een reguliere controle en gebitsreiniging. De kosten hiervoor zijn ongeveer 85 euro.
Deze consument heeft een tandartsverzekering bij Aevitae. Die vergoedt 100% van de kosten tot 350 euro. Hiervoor betaalt hij 177,60 euro premie per jaar. Hij krijgt weliswaar 85 euro vergoed, maar is in totaal wel 92,60 euro meer kwijt voor zijn tandartskosten dan zonder verzekering.

Meer eigen risico betekent minder premie
Ook kunnen mensen aanzienlijk besparen op het eigen risico. Gaat u nooit naar de dokter, dan kunt u uw eigen risico verhogen en zo betaalt u minder premie. U kan wel tot 20 euro per maand besparen als u in plaats van het landelijke eigen risico van 165 euro per jaar uw eigen risico verhoogt tot 500 euro.

Collectieve korting niet alleen via werkgever
Als veel mensen samen een verzekering afsluiten, is een collectieve korting mogelijk. 60% van de verzekerden heeft zo?n collectieve korting. Vaak is dat een verzekering via de werkgever. Maar u kunt simpel een hogere korting krijgen via een andere collectiviteit. Middels een rondje bellen komen we achter een aantal uiteenlopende kortingsmogelijkheden.

Bij Menzis krijgt u 7% korting op de basisverzekering en 9% op de aanvullende verzekering als u lid wordt van FC Groningen
Agis geeft u 5% korting op de basisverzekering en 8% korting op de aanvullende als u weleens boodschappen doet bij de Albert Heijn
OHRA geeft verzekerden 10% korting op de basisverzekering en 10% korting op de aanvullende verzekering als ze een Makro-pas hebben
De jongerenverzekeraar Take Care Now, onderdeel van Agis, geeft maar liefst 25% korting op de aanvullende verzekering als u lid bent van Hyves

Op Zorgkiezer.nl staat een overzicht van alle mogelijke kortingen.
Een collectieve korting kan behoorlijk wat geld opleveren, maar u moet zich er niet blind op staren. Soms is een hoge korting op een hoge premie nog steeds duurder dan een lage premie zonder korting.

Voorbeeld: vergelijken loont
Vergelijken loont dus. Verschillende vergelijkingssites kunnen uitzoeken welke verzekering met welke dekking en voor welke prijs het beste bij u past. Maar in de praktijk krijgt u op de verschillende sites niet altijd een eensluidend verhaal.

We nemen de proef op de som. We gebruiken op de vier sites een standaardprofiel: een vrouw van 30 jaar wil een standaard vergoeding van maximaal 9 fysiotherapie-consulten per jaar en een tandartsvergoeding van minimaal 100 euro. Op vier verschillende sites leidt dit tot drie verschillende adviezen.

Kiesbeter.nl: de zorgpolis van DSW is de beste keuze (101,25 euro)
Zorgkiezer.nl: CZdirect (96 euro)
Verzekeringssite: CZdirect (95,95 euro)
Independer: OHRA Zelfverzekerd (104 euro)

Als we kijken naar de prijs van de goedkoopste en de duurste, dan zien we een verschil van 96,60 euro per jaar, maar dus ook 3 verschillende uitkomsten.

Verschil in uitkomsten door afspraken met verzekeraars
De reden dat elke site een andere uitkomst heeft, is dat elke site anders omgaat met het ingevulde profiel. Niet op elke site komt de goedkoopste als beste uit de bus. Independer hanteert een ‘Beste Keuze’-systematiek. Zaken als kwaliteit van de voorwaarden, dienstverlening en keuzevrijheid tellen dan zwaarder dan de goedkoopste premie.
Wat ook meespeelt is dat de sites sommige variabelen op verschillende manieren laten invoeren. U kunt dus niet op elke site exact hetzelfde invullen en de berekening verschilt daardoor. Zo kunt u bij de één invullen tót welk bedrag u uw tandartskosten verzekerd wilt hebben, terwijl u bij de ander moet kiezen vanáf welk bedrag u ze verzekerd wilt hebben. Bijvoorbeeld ‘tot 250 euro’, terwijl bij de ander staat dat u zich kunt verzekeren ‘vanaf 150 euro’.

Daarnaast kan het verschil in uitkomsten verklaard worden doordat Independer en Verzekeringssite afspraken hebben gemaakt met bepaalde verzekeraars over een korting. Via Independer kunt u bijvoorbeeld bij Ohra een korting krijgen op uw premie. Ohra is daar dus goedkoper dan bij Kiesbeter.

Wat verdienen de verzekeraars aan u?
Besluit u om een verzekering af te sluiten via Independer of Verzekeringssite, dan krijgen zij daarvoor betaald. Ze kunnen eenmalig een bedrag krijgen per afgesloten polis of een percentage provisie per polis per jaar.

Independer krijgt gemiddeld 95 euro als er een eenmalig bedrag betaald wordt en 28 euro per polis per jaar aan provisie
Verzekeringssite krijgt 85 euro eenmalig of 38 euro per polis per jaar
Via Zorgkiezer kunt u geen verzekering afsluiten, maar wel een offerte aanvragen. Per aangevraagde offerte krijgt Zorgkiezer gemiddeld 10 euro
Kiesbeter is een site van de overheid. Die heeft dus geen afspraken met verzekeraars

Dief van uw eigen portemonnee
U kunt dus op verschillende manieren besparen als u de moeite neemt om de polis onder de loep te nemen. Kiesbeter raadt aan om dit elk jaar te doen. Immers, niet alleen de dekking van de polis kan per jaar veranderen, maar uw eigen situatie en zorgwensen ook.

Uit de Testpanelenquête blijkt dat weinig mensen voornemens zijn om de polis te bekijken. Het is dus mogelijk dat veel van die mensen een dief zijn van hun eigen portemonnee!

De vier vergelijkingssites op een rijtje:

www.kiesbeter.nl
www.zorgkiezer.nl
www.verzekeringssite.nl
www.independer.nl

Pin It on Pinterest