280

Vrijgestelde btw en btw verlegd? Als zzp’er kunt u te maken krijgen met vrijgestelde btw en met btw verlegd. U berekent in beide gevallen geen btw over uw prestaties,maar er is wel een degelijk verschil. zzp-boekhouder legt het e.e.a. uit.

BTW nultarief

0% Tarief:

Onder het 0% tarief vallen leveringen aan/van binnen de EU. Deze vallen onder onder bepaalde voorwaarden onder het 0% tarief. Hierdoor is bij de ontvanger vooraftrek van btw nog mogelijk.

Vrijgestelde btw en btw verlegd:

Werkt u als onderaannemer in de bouw dan heeft u veel te maken met btw verlegd. Als schilder of stucadoor factureert u aan de hoofdaannemer met de vermelding Btw-verlegd naar …. U vermeldt daarbij het btw-nummer van de hoofdaannemer. In dit voorbeeld brengt u als schilder of stucadoor dus geen BTW in rekening aan de hoofdaannemer.

Voorbeelden BTW-verlegd

De fiscus spreekt van een paar situaties waarbij de BTW-verleggingsregeling van toepassing kan zijn. U dient dit zelf nog wel te verifiëren bij de hoofdaannemer en het liefst ook per mail een bevestiging daarvan krijgen. De meest voorkomende situaties zijn:

 • btw verlegd bouw.
 • scheepsbouw,
 • zakendoen met het buitenland.

Elk kwartaal vult u de aangifte omzetbelasting in. Normaliter staat de omzet vermeldt bij vraag 1A, btw verlegd staat bij vraag 1E.

Als onderaannemer mag u wel de voorbelasting op uw aankopen en investeringen in aftrek brengen, waar u per kwartaal ws. geld terugkrijgt.

Krijgt u een factuur van de zzp-boekhouder voor 290.40 inclusief btw, dan mag u elk kwartaal de 50.40 euro aan btw als voorbelasting terugvragen.

Vrijgestelde btw en btw verlegd

 

Vrijgestelde btw en btw verlegd:

Bepaalde prestaties die worden geleverd zijn vrijgesteld van btw. Bijvoorbeeld veel werkzaamheden dat in de medische zorg wordt verricht zijn btw vrijgesteld.

Deze vrijstelling is heel wat anders dan het 0% tarief en de verlegde btw. Btw-vrijstelling hoeft ook niet te worden opgegeven in de btw-aangifte. Vaak krijgt u geen eens een btw-biljet.

Als u als zzp’er bent vrijgesteld, mag u ook geen voorbelasting aftrekken. Het wordt pas ingewikkeld als u zowel vrijgestelde als belaste goederen/diensten levert. In dit geval zijn er 2 opties mogelijk: De omzetverhouding wordt bepaald, en gekeken naar welk deel belast is en welk deel vrijgesteld. stel dit is 2/3, dan mag 2/3 deel van de voorbelasting worden opgegeven. De voorbelasting wordt gesplitst naar werkelijk gebruik. Stel u koopt een gereedschapsset die u alleen gebruikt voor belaste omzet; u mag de voorbelasting van de auto in zijn geheel aangeven.

Vrijgestelde btw en btw verlegd

Moet u btw berekenen als u werk doet voor een buitenlands bedrijf?

Bij opdrachtgevers binnen de EU die wel btw-aangifte doen (ondernemers), is de dienst normaal gesproken  belast in het land van de opdrachtgever. U berekent geen BTW en zet erop  ‘btw verlegd’ en u zet het btw-nummer van uw klant op de factuur.

Heeft u een opdracht voor een bedrijf buiten de EU dan is de dienst normaliter in dat land belast. U zet geen btw op uw factuur.

Dient u btw te berekenen als u goederen exporteert naar het buitenland?

Als u goederen exporteert naar een ondernemer binnen de EU die zelf btw-aangifte doet (ondernemers), vermeldt u 0% BTW en het BTW-nummer van uw klant op uw factuur.

Exporteert u goederen naar een privéklant – zijnde geen ondernemer- binnen de EU die dus geen btw-aangifte doet dan factureert u met btw.

Drie btw-tarieven

We beroemen ook de drie meest gangbare tarieven nog even:

 • 0%: nultarief,
 • 9% lage tarief,
 • 21%: algemeen hoge tarief.

0% btw: nultarief

Doet u zaken in het buitenland? 0% btw is vooral toepasselijk op transacties tussen landen.

Bijvoorbeeld als u goederen exporteert buiten de EU. Het kan ook gelden binnen de EU. Of voor het leveren van goederen bestemd voor export.

9% btw: lage tarief

9% btw is van toepassing op bv eten. Gaat u eten in een restaurant en driknt u ook een glas alcohol bij het eten dan zijn er twee tarieven van toepassing. Alcohol wordt – door de overheid niet als eerste levensbehoefte gezien- u moet daar 21% btw over betalen. Eten en drinken heeft wel 9% btw. U mag de betaalde btw niet verrekenen met uw aangifte omzetbelasting. De horecakosten, mits zakelijk ,zijn aftrekbaar tegen 80 procent.

21% btw: hoge tarief

Het 21%-tarief is meestal van toepassing. Bij de aankoop van een pc, fiets, auto en andere luxe apparaten is het 21% tarief van toepassing.

Btw-vrijstelling op uw factuur

Als u door de fiscus bent vrijgesteld van btw, dan dient u dit wel op de factuur te zetten. U mag op uw facturen geen btw aan uw klanten of opdrachtgevers doorberekenen. In de coachbranche of het onderwijs kunt u zich ninschrijven bij het CRKBO.

Als coach kunt u te maken krijgen met diverse BTW-tarieven. U moet in uw administratie zowel de omzet splitsen als ook de kosten en de btw naar rato verrekenen. Dus niet alle door u betaalde btw is aftrekbaar.

btw-nummer

U heeft inmiddels als zzp’er een nieuw btw nummer ontvangen. In dit nieuwe nummer zit het BSN (Burgerservicenummer) niet verwerkt om de privacygevoeligheid te verlagen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft om deze reden eerder dit jaar gemeld dat het nummer privacygevoelig en onrechtmatig is, en kondigde aan dat er een ander systeem moet komen.

Vrijgestelde btw en btw verlegd

Nieuwe btw nummer

Naar aanleiding van de aankondiging van de AP is er het nieuwe btw-identificatienummer oftewel btw-id in het leven geroepen. Alle zzp’ers krijgen een nieuw btw-nummer welke kan worden gebruikt voor de vermelding op de factuur, website en handel binnen de EU (intracommunautaire transacties). Vanaf 1 januari 2020 is elke zzp’er verplicht dit nummer daar te vermelden.

Nieuw btw nummer en de Belastingdienst

Communicatie met de fiscus verloopt nog via het oude nummer. Deze blijf je dus gebruiken voor bijvoorbeeld de aangifte omzetbelasting en bezwaarschriften m.b.t. de omzetbelasting.  Het oude nummer gaat de belastingdienst “Het Omzetbelastingnummer” noemen. Het nieuwe nummer is  “Btw-id” of “btw-identificatienummer”.

Online Boekhouden - ZZP-Boekhouder

Wat levert u aan voor de btw-aangifte?

 • MT-940 bestand van uw bank;
 • betaalde en onbetaalde verkoopfacturen;
 • betaalde inkoopfacturen en bonnen;
 • eventueel per privé betaalde bonnen;
 • Afgesloten lease voor een auto en leningovereenkomst,
 • Alleen voor vierde kwartaal inkoopfacturen die u nog moet betalen.

Contact vrijgestelde btw en btw verlegd

Online boekhouden bespaart u en ons veel tijd. Wilt u meer weten? Bellen mag altijd, wij zijn zeven dagen per week open: 06-13936399.

 

Ik ben vanaf 2019 bij peter hij is toppie boekhouder altijd goed geregeld
Ahmad Hfnie
Since 2022 working together with Peter . I can recommend him for all .Always... everything done in the time with nice results.Lees meer
Patryk Stanior
Peter werkt accuraat en is vakkundig. Staat je altijd netjes te woord en is... oplossingsgericht. Kan hem zeker aanbevelen.Lees meer
Ron Kanon
Ik werk al jaren naar volle tevredenheid samen met Peter. Als zzp'er kan ik met... al mijn boekhoudkundige en fiscale vragen bij hem terecht. Hij is goed bereikbaar en antwoordt snel, heel fijn. Prettig contact, vriendelijk. Regelt de zaken netjes per kwartaal en per jaar. Op basis van mijn ervaringen raad ik ZZP-Boekhouder Peter Brink van harte aan!Lees meer
Marianne Molleman
Rob Brink
Zeer goeie ervaring gehad met deze boekhouders. Groetjes Ferdi
Ferdi BikeCenter
Goeie boekhouder. Altijd bereikbaar.Denkt snel mee in oplossingen.Heeft mij... in het begin heel wat ellende bespaard!Lees meer
Sancder Vos
Goede dagPeter Brink is 100% te vertrouwenEen aanrader dus.Peter is al... 2jaar mijnBoekhouder en ben zeer tevredenFacturen boekhoudingLees meer
Michael Martin Colombo
Peter Brink denkt mee, reageert snel en is betrouwbaar. Hij is goed... geinformeerd over nieuwe regelingen/besluiten voor ZZP'ers. We werken al jaren met ZZP Boekhouder.Lees meer
Karin Frenay (Karin Frenay Artworks)
Ik René Mulder van Mulder Security zit nu vanaf 2015 bij Peter en kan niet... anders zeggen dat ik zeer tevreden ben als ik vragen heb gaat hij er gelijk mee aan de slag en komt ook met de juiste oplossingen en antwoorden helemaal topPeter is een aanrader voor een iederLees meer
Rene Mulder
I am very happy with Peter's work and all his help in the last 3 years. We had... a few complicated issues, but he always helped out to sort out the necessary documents, including reports and balances for mortgage request.Lees meer
Zoltán Pásztor
Zeer tevreden met de service van Peter. Hij heeft mij heel goed geholpen!
Kiki von Meijenfeldt
Ik laat al bijna vier jaar mijn boekhouding doen door Peter. Altijd een... prettige ervaring geweest.Peter is goed georganiseerd, betrouwbaar en snel met antwoorden. Wat ook fijn is dat hij goed en duidelijk dingen kan uitleggen die ik niet begrijp. Hij neemt de tijd om je te helpen, ook als dat wat extra werk betekent. En in mijn ervaring is Peter heel accuraat in zijn werk. Daarom mag hij mij tot een van zijn trouwe klanten rekenen.Lees meer
Lovely Uhlenbeek
Gedegen geadviseerd en snel doorverwezen
petra maas
Ik ben al sinds 2010 klant bij Zzp-boekhouder/Peter. Naar alle... tevredenheid.Het is een verademing om iemand te hebben die altijd bereid is met je mee te denken en je daarbij niet het gevoel geeft dat je ‘domme’ vragen stelt. Dat heb ik helaas wel eens anders meegemaakt.Net als veel andere kleine ondernemers, zijn financien nou niet bepaald mijn hobby en dan is het prettig om iemand te hebben die je daarbij helpt en een beetje flexibel is. Dat Peter een vast bedrag rekent, is daarbij prettig overzichtelijk. Altijd snel bereikbaar en niet te beroerd om als nodig net een stap harder te lopen. Echt een aanrader!Lees meer
Linda Metman
Peter is bereikbaar, snel en zeer behulpzaam. Nadat ik hem voorstelde waarmee... ik hulp nodig had heeft hij mij voorzien van zakelijk advies en hulp gegeven exact waar ik het nodig had. Ik ben erg tevreden en beveel Peter dan ook absoluut aan!Lees meer
Marc Smeets
Peter heeft mij geholpen met een aantal boekhoudkundige probleempjes waar ik... zelf niet uit kwam, Peter is heel direct en duidelijk.Een vakman!!!Lees meer
barry schouten
I’m very satisfied to do my administration with Peter. I recommend! It’s easy... to get contact with Peter in English.Lees meer
Katarzyna Konieczna
Als architectenbureau zijn we geen makkelijke klant voor een boekhouder. Ons... hoofddoel is niet direct het ondernemerschap. Onze focus ligt op mooie dingen maken. Ondertussen zitten we al jaren bij Peter Brink. Hij is een heel goed vakmens die voor ons naast de vaste boekhouding zelfs prognoses maakt en liquiditeitsbegrotingen opstelt. Maar vooral waarderen wij zijn menselijke kant. Hij kan zich heel goed inleven in onze situatie en denkt altijd met ons mee. Top boekhouder!Lees meer
Ruud Visser
Im very happy to do my administration with Peter. Always Professional and... helpfull!Lees meer
Damian Rydel
Als ZZP’er zocht ik naar een goede, betrouwbare en betaalbare boekhouder. Ik... ben bedrijfsmatig met hele andere dingen bezig en ik heb weinig of geen aandacht voor mijn boekhouding. En ook geen zin in.Gekregen waar ik naar op zoek was. Iemand die mij persoonlijk kan adviseren bij vragen en mijn aangifte inkomstenbelasting en jaarrekening wil verzorgen. En dat doet hij goed: degelijk advies en overzichtelijke stukken. Op mijn vragen werd binnen 24 uur gereageerd. Snelle service dus, uitstekend geholpen. Vakman.Daarom heel erg blij met Peter.Lees meer
mark sluiter
Goed bereikbaar. Heldere communicatie. Geen gedoe. Een aanrader!
Martin Faas
I'm very happy I found Peter (ZZP Boekhouder). He is very experienced about... freelancer accounting and always gives me great advice about my business, expenses and invoicing. Can only recommend his service!Lees meer
Szonja Kisgergely
Super snel en duidelijk geholpen!
natalie bogtman
Ik werk nu ruim 3 jaar met Peter als boekhouder. Prima boekhouder. To the... point. Altijd bereikbaar en vrijwel direct antwoord op vragen. Dat is heel fijn.Lees meer
Reggae Agenda.NL
Zeer kundig, super vriendelijk, service gericht en betrouwbaar. Inmiddels al... vele jaren een goede partner.Lees meer
Boudewijn En Roekshane Pool
Peter, is pragmatisch deskundig en zeer toegankelijk. Goed bereikbaar met een... snelle reactietijd. Zeer tevredenLees meer
Robert van de Velde
Peter doet al aantal jaren mijn boekhouding. Hij denkt met je me mee en komt... met informatie die betrekking heeft op je eigen branche of persoonlijke omstandigheden.Lees meer
Jeannette Huiberts
Peter is praktisch, snel en deskundig. Verstaat zijn vak en komt met besparende... tips. En wat me extra aanspreekt is dat hij echt geïnteresseerd is in mijn vakgebied (coaching / persoonlijke ontwikkeling).Lees meer
Jules Frenay
Peter staat altijd klaar met raad & daad. Snelle reactie prijs... kwaliteitsverhouding top!!Lees meer
Judica Verbaas
Peter is very good in His profesion. Always answering or calling back very... soon. . Always looking for the best solutions and His English is also good. Im very happy to have my documents in his hands!!!!Greetings KamilLees meer
Kamil Magdzinski
Peter heeft mij enorm geholpen met mijn bedrijf en begeleid in het nemen van... juiste beslissingen aangaande bedrijfsinvesteringen. Heel fijn dat hij ook in de avonduren bereikbaar is !!!Lees meer
Maravilha Maastricht
Kan niets anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben. Het is een prettig idee... wanneer een professional met je meekijkt en waar nodig aan de bel trekt of tips geeft. Een goede boekhouder neemt je een aantal zaken uit handen. Dat geeft rust. Daarnaast is ZZP-boekhouder scherp geprijsd. Ook niet onbelangrijk. Top service!Lees meer
W Equirk
Waar ik behoefte aan heb is een vraagbaak. Een plek waar in vragen kan stellen... en kan sparren. Een service die betrouwbaar is en goed werk levert. Dat heb ik gevonden. Ik weet vooraf precies wat de kosten zijn en wanneer ik vragen heb, kan ik altijd bellen. Ik ben zeer tevreden.Lees meer
Pin 12
Vooral op de hoogte van actuele wijzigingen in het zwalkenede overheidsbeleid.... VAR, Modelovereenkomsten etc. Denkt mee!Lees meer
Vincent van Witteloostuyn
Zit nu 2 jaar bij Peter en het bevalt goed. Hij is goed bereikbaar, zegt waar... het op staat en handelt snel. Hij denkt goed mee voor mij als ZZP'er. Zijn eigenzinnigheid kan ik waarderen en komt ook ten goede van mijn bedrijf. Ik kan Peter "ZZP Boekhouder" zeker aanraden!Lees meer
Gideon Biegstraaten
Vanaf het moment dat ik ZZP-er werd, werk ik samen met Peter. Hij reageert snel... op mijn vragen en is heel nauwkeurig. En dit voor een scherpe prijs!Lees meer
Nikolett Törteli
ZZP Boekhouder, de naam omschrijft alles waar hij voor staat. Een uitstekende... boekhouder voor een zzp´er. Snel en volledig. Een aanrader!Lees meer
Remco van der Linden
Goed bereikbaar- letterlijk én figuurlijk, professional- haalt het beste voor... jou uit je boekhouding, denkt in mogelijkheden, eigenzinnig- past goed bij een zzp-er :). Nog niet gebeld? Zou ik wel doen!Lees meer
Esther Hooijmaijers
goede, snelle service!
Vincent Vonk
Altijd snel reactie op vragen en dus goed bereikbaar!
Wicky van Zelst
Ik werk al jaren samen met Peter van ZZP Boekhouder en ben zeer tevreden. Wat... ik vooral prettig vind is dat ik altijd terecht kan voor vragen. Een mailtje of een telefoontje en ik krijg meteen antwoord, zelfs in het weekend. Ik vind de service ook heel compleet. Al met al een aanrader voor iedere zelfstandige!Lees meer
Dave van Deudekom
js_loader

Pin It on Pinterest