Vrijgestelde btw en btw verlegd? Als zzp’er kunt u te maken krijgen met vrijgestelde btw en met btw verlegd. U berekent in beide gevallen geen btw over uw prestaties,maar er is wel een degelijk verschil. zzp-boekhouder legt het e.e.a. uit.
0% Tarief:
Onder het 0% tarief vallen leveringen aan/van binnen de EU. Deze vallen onder onder bepaalde voorwaarden onder het 0% tarief. Hierdoor is bij de ontvanger vooraftrek van btw nog mogelijk.
Vrijgestelde btw en btw verlegd:
Werkt u als onderaannemer in de bouw dan heeft u veel te maken met btw verlegd. Als schilder of stucadoor factureert u aan de hoofdaannemer met de vermelding Btw-verlegd naar …. U vermeldt daarbij het btw-nummer van de hoofdaannemer. In dit voorbeeld brengt u als schilder of stucadoor dus geen BTW in rekening aan de hoofdaannemer.
Voorbeelden BTW-verlegd
De fiscus spreekt van een paar situaties waarbij de BTW-verleggingsregeling van toepassing kan zijn. U dient dit zelf nog wel te verifiëren bij de hoofdaannemer en het liefst ook per mail een bevestiging daarvan krijgen. De meest voorkomende situaties zijn:
- btw verlegd bouw.
- scheepsbouw,
- zakendoen met het buitenland.
Elk kwartaal vult u de aangifte omzetbelasting in. Normaliter staat de omzet vermeldt bij vraag 1A, btw verlegd staat bij vraag 1E.
Als onderaannemer mag u wel de voorbelasting op uw aankopen en investeringen in aftrek brengen, waar u per kwartaal ws. geld terugkrijgt.
Krijgt u een factuur van de zzp-boekhouder voor 290.40 inclusief btw, dan mag u elk kwartaal de 50.40 euro aan btw als voorbelasting terugvragen.
Verschil btw-vrijstelling en btw verlegd:
BTW-vrijstelling en btw-verlegd zijn twee verschillende regelingen die worden gebruikt om btw te berekenen. BTW-vrijstelling is een regeling waarbij bepaalde goederen of diensten niet onderworpen zijn aan btw.
Dit betekent dat de ondernemer geen btw in rekening brengt aan de klant en ook geen btw hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. BTW-verlegd is een regeling waarbij de btw die normaal gesproken door de ondernemer zou worden berekend, wordt verlegd naar de afnemer. Dit betekent dat de afnemer de btw moet berekenen en afdragen aan de Belastingdienst in plaats van de ondernemer.
Bepaalde prestaties die worden geleverd zijn vrijgesteld van btw. Bijvoorbeeld veel werkzaamheden dat in de medische zorg wordt verricht zijn btw vrijgesteld.
Deze vrijstelling is heel wat anders dan het 0% tarief en de verlegde btw. Btw-vrijstelling hoeft ook niet te worden opgegeven in de btw-aangifte. Vaak krijgt u geen eens een btw-biljet.
Als u als zzp’er bent vrijgesteld, mag u ook geen voorbelasting aftrekken. Het wordt pas ingewikkeld als u zowel vrijgestelde als belaste goederen/diensten levert. In dit geval zijn er 2 opties mogelijk: De omzetverhouding wordt bepaald, en gekeken naar welk deel belast is en welk deel vrijgesteld. stel dit is 2/3, dan mag 2/3 deel van de voorbelasting worden opgegeven. De voorbelasting wordt gesplitst naar werkelijk gebruik. Stel u koopt een gereedschapsset die u alleen gebruikt voor belaste omzet; u mag de voorbelasting van de auto in zijn geheel aangeven.
Moet u btw berekenen als u werk doet voor een buitenlands bedrijf?
Bij opdrachtgevers binnen de EU die wel btw-aangifte doen (ondernemers), is de dienst normaal gesproken belast in het land van de opdrachtgever. U berekent geen BTW en zet erop ‘btw verlegd’ en u zet het btw-nummer van uw klant op de factuur.
Heeft u een opdracht voor een bedrijf buiten de EU dan is de dienst normaliter in dat land belast. U zet geen btw op uw factuur.
Dient u btw te berekenen als u goederen exporteert naar het buitenland?
Als u goederen exporteert naar een ondernemer binnen de EU die zelf btw-aangifte doet (ondernemers), vermeldt u 0% BTW en het BTW-nummer van uw klant op uw factuur.
Exporteert u goederen naar een privéklant – zijnde geen ondernemer- binnen de EU die dus geen btw-aangifte doet dan factureert u met btw.
Wat is btw en hoe werkt het?
BTW, of Belasting Toegevoegde Waarde, is een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten. Het is een indirecte belasting, wat betekent dat de belasting niet direct door de overheid wordt geheven, maar door de ondernemer die de goederen of diensten levert. De ondernemer berekent de btw op de verkoopprijs van de goederen of diensten en draagt deze vervolgens af aan de Belastingdienst. Dit betekent dat de ondernemer de btw int van de klant en deze vervolgens doorgeeft aan de Belastingdienst. Dit systeem zorgt ervoor dat de belasting op een efficiënte manier wordt geïnd en dat de belastingdruk wordt verdeeld over de verschillende schakels in de productieketen.
Btw definities en begrippen
BTW (Belasting Toegevoegde Waarde): Een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten.
BTW-tarief: Het percentage van de verkoopprijs dat als btw wordt berekend. Er zijn verschillende btw tarieven, zoals het algemene btw tarief van 21%, het lage tarief van 9%, en het nultarief van 0%.
BTW-vrijstelling: Een regeling waarbij bepaalde goederen of diensten niet onderworpen zijn aan btw. Dit betekent dat de ondernemer geen btw in rekening brengt aan de klant.
Voorbelasting: De btw die een ondernemer betaalt over de goederen of diensten die hij inkoopt. Deze voorbelasting kan de ondernemer aftrekken van de btw die hij moet afdragen.
BTW-aftrek: De btw die een ondernemer mag aftrekken van de btw die hij moet afdragen aan de Belastingdienst. Dit gebeurt door de voorbelasting in mindering te brengen op de af te dragen btw.
Drie btw-tarieven
We beroemen ook de drie meest gangbare tarieven nog even:
- 0%: nultarief,
- 9% lage tarief,
- 21%: algemeen hoge tarief.
0% btw: nultarief
Doet u zaken in het buitenland? 0% btw is vooral toepasselijk op transacties tussen landen.
Bijvoorbeeld als u goederen exporteert buiten de EU. Het kan ook gelden binnen de EU. Of voor het leveren van goederen bestemd voor export.
9% btw: lage tarief
9% btw is van toepassing op bv eten. Gaat u eten in een restaurant en driknt u ook een glas alcohol bij het eten dan zijn er twee tarieven van toepassing. Alcohol wordt – door de overheid niet als eerste levensbehoefte gezien- u moet daar 21% btw over betalen. Eten en drinken heeft wel 9% btw. U mag de betaalde btw niet verrekenen met uw aangifte omzetbelasting. De horecakosten, mits zakelijk ,zijn aftrekbaar tegen 80 procent.
21% btw: hoge tarief
Het 21%-tarief is meestal van toepassing. Bij de aankoop van een pc, fiets, auto en andere luxe apparaten is het 21% tarief van toepassing.
Btw-vrijstelling op uw factuur
Als u door de fiscus bent vrijgesteld van btw, dan dient u dit wel op de factuur te zetten. U mag op uw facturen geen btw aan uw klanten of opdrachtgevers doorberekenen. In de coachbranche of het onderwijs kunt u zich ninschrijven bij het CRKBO.
Als coach kunt u te maken krijgen met diverse BTW-tarieven. U moet in uw administratie zowel de omzet splitsen als ook de kosten en de btw naar rato verrekenen. Dus niet alle door u betaalde btw is aftrekbaar.
btw-nummer
U heeft inmiddels als zzp’er een nieuw btw nummer ontvangen. In dit nieuwe nummer zit het BSN (Burgerservicenummer) niet verwerkt om de privacygevoeligheid te verlagen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft om deze reden eerder dit jaar gemeld dat het nummer privacygevoelig en onrechtmatig is, en kondigde aan dat er een ander systeem moet komen.
Nieuwe btw nummer
Naar aanleiding van de aankondiging van de AP is er het nieuwe btw-identificatienummer oftewel btw-id in het leven geroepen. Alle zzp’ers krijgen een nieuw btw-nummer welke kan worden gebruikt voor de vermelding op de factuur, website en handel binnen de EU (intracommunautaire transacties). Vanaf 1 januari 2020 is elke zzp’er verplicht dit nummer daar te vermelden.
Nieuw btw nummer en de Belastingdienst
Communicatie met de fiscus verloopt nog via het oude nummer. Deze blijf je dus gebruiken voor bijvoorbeeld de aangifte omzetbelasting en bezwaarschriften m.b.t. de omzetbelasting. Het oude nummer gaat de belastingdienst “Het Omzetbelastingnummer” noemen. Het nieuwe nummer is “Btw-id” of “btw-identificatienummer”.
Wat levert u aan voor de btw-aangifte?
- MT-940 bestand van uw bank;
- betaalde en onbetaalde verkoopfacturen;
- betaalde inkoopfacturen en bonnen;
- eventueel per privé betaalde bonnen;
- Afgesloten lease voor een auto en leningovereenkomst,
- Alleen voor vierde kwartaal inkoopfacturen die u nog moet betalen.
Contact vrijgestelde btw en btw verlegd
Online boekhouden bespaart u en ons veel tijd. Wilt u meer weten? Bellen mag altijd, wij zijn zeven dagen per week open: 06-13936399.