Waar betaalt u als zzp’er inkomstenbelasting over? De zzp’er betaalt over de winst in het boekjaar Inkomstenbelasting. Maar voordat het zover is gaan er eerst een heleboel aftrekposten van deze winst af. Dat zijn de kosten die u maakt om uw beroep uit te oefenen, de zelfstandigenaftrek als u meer dan 1.225 uur per jaar werkt, wellicht heeft u de eerste drie jaar recht op startersaftrek.
Waar betaalt u als zzp’er inkomstenbelasting over?
Andere optie is de meewerkaftrek als uw partner meewerkt. U heeft als zzp’er altijd recht op MKB winstvrijstelling. Die is 14%. Uw zzp-boekhouder regelt dat.
Als u een eigen woning heeft dan gaat de betaalde hypotheekrente ook nog van dit inkomen af. Dan komt u uit op het belastbaar inkomen.
Heffingskorting
Vele zzp’ers, met name in de bouw, die in jaar tot een winst van 25 mille komen betalen, zeker in de eerste drie boekjaren, nauwelijks Inkomstenbelasting. Ook al omdat u, net als iedereen in Nederland, recht heeft op algemene heffingskorting en arbeidskorting.
Betalen IB
U als zzp’er betaalt Inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet pas nadat de aangifte Inkomstenbelasting 2023 is ingediend. U dient die officieel voor 1 mei in te dienen. Via uw digid is uitstel mogelijk tot 1 september. Als u dan de aangifte heeft ingediend en u kunt niet direct betalen dan is er evt nog uitstel van betaling mogelijk.
Dit kan telefonisch via 0800-0543 of in deze coronatijd digitaal. Wij adviseren de zzp’er altijd om zo’n dertig tot veertig procent van de ontvangen omzet in uw administratie apart te zetten. Dan heeft u aan het einde van het jaar genoeg om de aanslag Inkomstenbelasting te voldoen.
En.. u krijgt tevens nog een aanslag voor Zorgverzekeringswet (ZVW).