De meeste bedrijven werken niet meer met een kas. U kunt niet meer overal contant betalen door de entree van de pin, dat is makkelijk voor u als klant. Ook voor de zzp’er/het bedrijf heeft het een voordeel, er kunnen geen fouten worden gemaakt bij het teruggeven van het wisselgeld, u wordt minder snel beroofd als er geen cash aanwezig is. En u hoeft geen kasboek bij te houden, wat een heleboel werk is/was. Hierdoor dienen bedrijven vanaf de entree van de pin ook al hun omzet op te geven.

Wat is een kasboek

Betalen met contant geld, kas

Ze zijn er nog wel de kleine bedrijfjes waar je alleen nog met contant geld kunt betalen. Op de markt, een snackbar die tot in de late uurtje open is, een shoarmazaak en uiteraard de tweedehands autoverkoper.

Als je met contant geld werkt ben je verplicht een kasboek bij te houden en – let op- die dient ook te kloppen. Dus vergeet u een keer omzet in te boeken en loopt de kas negatief dan kan de fiscus u bij een controle een hoge boete opleggen.

Zzp-boekhouder adviseert de zzp’er om vooral alle betalingen via de bank te laten lopen. Veilig en duidelijk en het voorkomt misverstanden en boetes achteraf.

Voor de creatievelingen die toch een kasboek moeten bijhouden.

 

 

Wat is een kasblad

Een kasblad bestaat uit een kolom inkomsten en uitgaven, boek daar de bedragen inclusief BTW en boek later de kas in uw boekhoudpakket, dat haalt dan de BTW uit de diverse posten.

  • Stort geld vanuit de bank in de kas en hou in de gaten dat uw kassaldo altijd positief blijft.
  • Stop alle per kas betaalde facturen op datum van betaling achter het desbetreffende kasblad.
  • Nummer de kasbonnen oplopend 201901, 201902, 201903 etc;
  • Schrijf het kassaldo op in ontvangstenkolom
  • Tel als het eerste blad vol is de ontvangstenkant -debetzijde- en de uitgavenkant -creditzijde- en vermeld aan het einde uw positieve kassaldo. En begin weer met dat saldo op pagina 2 in de ontvangstenkolom.
  • Een kasboek heeft carbonpapier waardoor u twee bladen hebt. Een blad doet u bij de facturen in de ordner het ander blad blijft in het boek.

Let op. Voorkom dat u contante privéopnamen uit de kas in als kosten boekt. En zet geen vanuit de bank gestorte bedragen om uw kassaldo aan te vullen bij de ontvangsten.

Betaalt een klant per pin en zet u dit ook in de kas, let dan goed op deze pinbetalingen dient u ook als uitgave te boeken zodat u het op de bank t.z.t. als omzet boekt.

Video ThumbnailDe meeste bedrijven werken niet meer met een kas. U kunt niet meer overal contant betalen door de entree van de pin, dat is makkelijk voor u als klant. Ook voor de zzp’er/het bedrijf heeft het een voordeel, er kunnen geen fouten worden gemaakt bij het teruggeven van het wisselgeld, u wordt minder sn

 

Pin It on Pinterest