Wat is vrijgestelde btw en btw verlegd? Als zzp’er kan u te maken krijgen met vrijgestelde btw en met btw verlegd. U berekent in beide gevallen geen btw over uw prestaties,maar er is wel een degelijk verschil. zzp-boekhouder legt het e.e.a. uit.

0% Tarief:

Onder het 0% tarief vallen leveringen aan/van binnen de EU. Deze vallen onder onder bepaalde voorwaarden onder het 0% tarief. Hierdoor is bij de ontvanger vooraftrek van btw nog mogelijk.

Verlegde btw:

Werkt u als onderaannemer in de bouw dan heeft u veel te maken met btw verlged. Als schilder of stucadoor factureert u aan de hoofdaannemer met de vermelding Btw-verlegd naar …. U vermeldt daarbij het btw-nummer van de hoofdaannemer. In dit voorbeeld brengt u als schilder of stucadoor dus geen BTW in rekening aan de hoofdaannemer. als onderaannemer mag u wel de voorbelasting op uw aankopen investeringen in aftrek brengen, waar u per kwartaal ws. geld terugkrijgt.

 

 

Wat is vrijgestelde btw en btw verlegd?

 

Vrijgestelde Btw:

Bepaalde prestaties die worden geleverd zijn vrijgesteld van btw. Bijvoorbeeld veel werkzaamheden dat in de medische zorg wordt verricht. Deze vrijstelling is heel wat anders dan het 0% tarief en de verlegde btw. Btw-vrijstelling hoeft ook niet te worden opgegeven in de btw-aangifte. Vaak krijgt u geen eens een btw-biljet.

Als u als zzp’er bent vrijgested, mag u ook geen voorbelasting aftrekken. Het wordt pas ingewikkeld als u zowel vrijgestelde als belaste goederen/diensten levert. In dit geval zijn er 2 opties mogelijk: De omzetverhouding wordt bepaald, en gekeken naar welk deel belast is en welk deel vrijgesteld. stel dit is 2/3, dan mag 2/3 deel van de voorbelasting worden opgegeven. De voorbelasting wordt gesplitst naar werkelijk gebruik. Stel u koopt een gereedschapsset die u alleen gebruikt voor belaste omzet; u mag de voorbelasting van de auto in zijn geheel aangeven.

btw-nummer

U heeft inmiddels als zzp’er een nieuw btw nummer ontvangen. In dit nieuwe nummer zit het BSN (Burgerservicenummer) niet verwerkt om de privacygevoeligheid te verlagen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft om deze reden eerder dit jaar gemeld dat het nummer privacygevoelig en onrechtmatig is, en kondigde aan dat er een ander systeem moet komen.

Nieuwe btw nummer

Naar aanleiding van de aankondiging van de AP is er het nieuwe btw-identificatienummer oftewel btw-id in het leven geroepen. Alle zzp’ers krijgen een nieuw nummer welke kan worden gebruikt voor de vermelding op de factuur, website en handel binnen de EU (intracommunautaire transacties). Vanaf 1 januari 2020 is elke zzp’er verplicht dit nummer daar te vermelden.

Nieuw btw nummer en de Belastingdienst

Communicatie met de fiscus verloopt nog via het oude nummer. Deze blijf je dus gebruiken voor bijvoorbeeld de aangifte omzetbelasting en bezwaarschriften m.b.t. de omzetbelasting.  Het oude nummer gaat de belastingdienst “Het Omzetbelastingnummer” noemen. Het nieuwe nummer wordt “Btw-id” of “btw-identificatienummer” genoemd.

Video Thumbnail

 

Pin It on Pinterest