280

Aftrekposten zzp’ er

Aftrekposten zzp’ er. Als zzp’ er heeft u recht op aftrekposten zzp’ er. Sommige zijn fiscale aftrekposten en ander zijn aftrekbare kosten. Fiscale aftrekposten zzp’er zijn doorgaans bedragen die uw zzp-boekhouder verwerkt in uw aangifte Inkomstenbelasting. U hoeft daarvoor geen geld uit te geven.

Aftrekposten voor de zzp’ er

 • Zelfstandigenaftrek *;
 • De Startersaftrek *;
 • MKB-winstvrijstelling;
 • De Investeringsaftrek –KIA-;
 • Meewerkaftrek *;
 • Arbeidsbeloning meewerkende partner *;
 • Fiscale Oudedagsreserve –FOR-).

Er gelden wel eisen waaraan u dient te voldoen voordat u gebruik kunt maken van deze aftrekposten zzp’er.

 • Als zzp’ er werkt u minimaal 1225 uur voor uw bedrijf . Let op uren aan uw administratie, facturatie, reisuren, werk aan de website of uw social media profielen en studie-uren tellen ook mee.
 • U bent jonger dan de AOW-leeftijd;

 

Aftrekposten zzp' er

 

Zelfstandigenaftrek

Elke ZZP’ er heeft recht op zelfstandigenaftrek, mits hij/zij 1225 uur per jaar voor zijn bedrijf werkt.  De aftrek is € 7.280,- aftrekken van de winst. Valt u met een deel van uw inkomen in het hoge Inkomstenbelastingtarief van 52 procent dan heeft u dus 52 procent voordeel van deze aftrekposten.Helaas heeft u in de toekomst minder fiscaal voordeel. Vanaf 2020 wordt in stappen ingevoerd dat u t.z.t. alleen nog tegen het nu lage tarief van 36.93 procent kunt aftrekken.

Is uw winst te laag om de zelfstandigenaftrek in zijn geheel op te voeren, dan kunt u het bedrag dat u niet kon aftrekken in de negen daaropvolgende boekjaren alsnog verrekenen. Tenminste als de winst in die jaren hoger is dan de zelfstandigenaftrek over die periode.

U bent zzp’ er en heeft naast uw bedrijf ook nog een baan –loondienst. Dat lijkt allemaal positief. U bent verzekerd via uw dienstbetrekking en pakt ook de voordelen van de ondernemer. Niet is altijd wat het lijkt. Wilt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek, dan dient u minimaal 1.225 uur in of voor uw bedrijf te werken. Een andere voorwaarde is echter dat u ook de helft van alle werkzame uren in uw bedrijf werkt.

ZZP’ er en in loondienst. U kunt zelfstandigenaftrek verspelen

Bent u zzp’ er en werkt u ook drie dagen in loondienst dan kan uw zelfstandigenaftrek wel eens op de tocht komen te staan. Dat geldt ook voor de oudedagsreserve en  de meewerkaftrek.

 

Aftrekposten zzp’ er. Startersaftrek

Als u start met uw bedrijf en u werkt 1225 uur of meer per jaar voor uw zaak, dan heeft u naast zelfstandigenaftrek ook recht op startersaftrek.  Deze twee aftrekposten zzp’er gaan altijd samen, dus heeft u recht op zelfstandigenaftrek dan krijgt u ook startersaftrek.

Valt u met een deel van uw inkomen in het hoge Inkomstenbelastingtarief van 52 procent dan heeft u dus 52 procent voordeel van deze aftrekposten. U heeft in de eerste vijf jaar van uw onderneming maximaal drie jaar recht op startersaftrek, aftrekposten zzp’er.

 

Startersaftrek in die u arbeidsongeschikt bent

Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt en wilt u een bedrijf starten, dan kunt u ook gebruiken maken van de startersaftrek.

De voorwaarden zijn,

 • u hebt aan het begin van het boekjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt;
 • bent zelfstandige voor de inkomstenbelasting;
 • was in maximaal vijf jaren daarvoor geen zelfstandige

 

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is hoger dan bij de reguliere startersaftrek:

 • € 12.000 mits u in de 5 jaren vooraf geen gebruik maakte van deze aftrek.
 • € 8.000 als u 1 keer in de 5 jaren vooraf gebruik maakte van de aftrek.
 • € 4.000 als u 2 keer in de 5 jaren vooraf jaren gebruik maakte van die aftrek.

Let wel, deze startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is maximaal de door u gerealiseerde winst.

 

MKB-winstvrijstelling

Elke zzp’ er heeft recht op de MKB-winstvrijstelling. U hoeft niet aan het urencriterium te voldoen. U mag bij uw aangifte Inkomstenbelasting 14 procent van de winst in mindering brengen.

Investeringsaftrek

Daar heeft u recht op als u in 2017 meer dan 2300 euro exclusief BTW investeert in vaste activa. Bv Inventaris. Dit heet de (KIA).

Kleinschaligheidsinvesterings-aftrek (KIA)

Elke afzonderlijke investering moet wel 450 euro excl. BTW of meer bedragen, is de investering lager dan komen de kosten direct ten laste van uw winst en verliesrekening, weet zzp-boekhouder

De zzp’ er krijgt geen KIA als hij investeert in een woonhuis, verhuurde roerende en onroerende zaken, personenauto, goodwill, concessies en vergunningen.

Het max bedrag waarover u KIA kunt krijgen is € 309.693

 

Paar Investerings aftrek tips

 • U krijgt geen investerings aftrek als u minder dan € 2.300 excl BTW investeert in 1 jaar.
 • Het hoogste percentage aan KIA dat u kunt krijgen bedraagt 28 procent
 • Verkoop u de activa weer binnen 5 jaar dan moet u over de verkoopprijs excl BTW weer desinvesterings betalen
 • Om voor KIA in aanmerking te komen hoeft u niet 1225 uur of meer voor uw zaak te werken

 

Er zijn nog twee soorten investeringsaftrek:

 • De milieu-investerings-aftrek (MIA)
 • De energie-investerings-aftrek (EIA)

De milieu-investeringsaftrek (MIA)

Milieu-investeringsaftrek (MIA. Hiermee kan u tot maximaal 36 procent van het geïnvesteerde bedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Dit percentage van aftrekbaarheid hangt samen met de milieu-effecten.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energie-investeringsaftrek (EIA) is voor de zzp’ er en mkb’ er die hebben geïnvesteerd in energiebesparende technieken. En de EIA is voor ondernemers die duurzame energie in hun bedrijf toepassen. U bespaart en op energiekosten en op de te betalen inkomstenbelasting. Naast de afschrijving op uw  investering (aanschaf + de voortbrengingskosten) kan u 58 procent extra aftrekken van de winst.

Meewerkaftrek

De ZZP’er heeft recht op aftrekposten zzp’er. Meewerkaftrek indien uw fiscale partner in uw onderneming meewerkt en hiervoor geen vergoeding ontvangt. Het aantal meewerkuren moet minimaal 525 uur per jaar zijn. Om de meewerkaftrek toe te passen moet u wel recht hebben op de zelfstandigenaftrek. De meewerkaftrek komt in mindering op uw winst uit onderneming. Als u de aftrek toepast, betaalt u minder belasting.

Fiscale oudedagsreserve

Valt u met uw inkomen bij de aangifte Inkomstenbelasting in de hoogste belastingschijf van 52 procent dan is het slim om na te denken over de FOR – De fiscale oudedagsreserve. U betaalt nu dan geen IB over deze reservering, maar bouwt wel een schuld op, eens moet u deze reservering weer bij uw belastbaar inkomen tellen of er een lijfrente van kopen.

FOR bij voldoende eigen vermogen

U mag als ZZP’er toevoegen als u voldoende eigen vermogen -kapitaal- in uw zaak heeft, aan het urencriterium voldoet en op 1-1 nog geen AOW’ er was.

Pas op: Reken u niet rijk! De oudedagsreserve is belastinguitstel. Over het gedoneerde bedrag dient u tzt nog wel belasting te betalen. Vaak is toevoeging alleen aantrekkelijk als u 52 procent hierover had moeten betalen. In deze crisistijd benutten veel ZZP’ers de FOR echter ook.

U mag max. 9,8 procent, met een max van 8.640 euro

boekhouder met tips aftrekposten zzp’ er gezocht?

 • Contact ZZP Boekhouder voor meer informatie.
 • Telefoon: 06 1393 6399
 • Email: [email protected]

 

 

Ik ben vanaf 2019 bij peter hij is toppie boekhouder altijd goed geregeld
Ahmad Hfnie
Since 2022 working together with Peter . I can recommend him for all .Always... everything done in the time with nice results.Lees meer
Patryk Stanior
Peter werkt accuraat en is vakkundig. Staat je altijd netjes te woord en is... oplossingsgericht. Kan hem zeker aanbevelen.Lees meer
Ron Kanon
Ik werk al jaren naar volle tevredenheid samen met Peter. Als zzp'er kan ik met... al mijn boekhoudkundige en fiscale vragen bij hem terecht. Hij is goed bereikbaar en antwoordt snel, heel fijn. Prettig contact, vriendelijk. Regelt de zaken netjes per kwartaal en per jaar. Op basis van mijn ervaringen raad ik ZZP-Boekhouder Peter Brink van harte aan!Lees meer
Marianne Molleman
Rob Brink
Zeer goeie ervaring gehad met deze boekhouders. Groetjes Ferdi
Ferdi BikeCenter
Goeie boekhouder. Altijd bereikbaar.Denkt snel mee in oplossingen.Heeft mij... in het begin heel wat ellende bespaard!Lees meer
Sancder Vos
Goede dagPeter Brink is 100% te vertrouwenEen aanrader dus.Peter is al... 2jaar mijnBoekhouder en ben zeer tevredenFacturen boekhoudingLees meer
Michael Martin Colombo
Peter Brink denkt mee, reageert snel en is betrouwbaar. Hij is goed... geinformeerd over nieuwe regelingen/besluiten voor ZZP'ers. We werken al jaren met ZZP Boekhouder.Lees meer
Karin Frenay (Karin Frenay Artworks)
Ik René Mulder van Mulder Security zit nu vanaf 2015 bij Peter en kan niet... anders zeggen dat ik zeer tevreden ben als ik vragen heb gaat hij er gelijk mee aan de slag en komt ook met de juiste oplossingen en antwoorden helemaal topPeter is een aanrader voor een iederLees meer
Rene Mulder
I am very happy with Peter's work and all his help in the last 3 years. We had... a few complicated issues, but he always helped out to sort out the necessary documents, including reports and balances for mortgage request.Lees meer
Zoltán Pásztor
Zeer tevreden met de service van Peter. Hij heeft mij heel goed geholpen!
Kiki von Meijenfeldt
Ik laat al bijna vier jaar mijn boekhouding doen door Peter. Altijd een... prettige ervaring geweest.Peter is goed georganiseerd, betrouwbaar en snel met antwoorden. Wat ook fijn is dat hij goed en duidelijk dingen kan uitleggen die ik niet begrijp. Hij neemt de tijd om je te helpen, ook als dat wat extra werk betekent. En in mijn ervaring is Peter heel accuraat in zijn werk. Daarom mag hij mij tot een van zijn trouwe klanten rekenen.Lees meer
Lovely Uhlenbeek
Gedegen geadviseerd en snel doorverwezen
petra maas
Ik ben al sinds 2010 klant bij Zzp-boekhouder/Peter. Naar alle... tevredenheid.Het is een verademing om iemand te hebben die altijd bereid is met je mee te denken en je daarbij niet het gevoel geeft dat je ‘domme’ vragen stelt. Dat heb ik helaas wel eens anders meegemaakt.Net als veel andere kleine ondernemers, zijn financien nou niet bepaald mijn hobby en dan is het prettig om iemand te hebben die je daarbij helpt en een beetje flexibel is. Dat Peter een vast bedrag rekent, is daarbij prettig overzichtelijk. Altijd snel bereikbaar en niet te beroerd om als nodig net een stap harder te lopen. Echt een aanrader!Lees meer
Linda Metman
Peter is bereikbaar, snel en zeer behulpzaam. Nadat ik hem voorstelde waarmee... ik hulp nodig had heeft hij mij voorzien van zakelijk advies en hulp gegeven exact waar ik het nodig had. Ik ben erg tevreden en beveel Peter dan ook absoluut aan!Lees meer
Marc Smeets
Peter heeft mij geholpen met een aantal boekhoudkundige probleempjes waar ik... zelf niet uit kwam, Peter is heel direct en duidelijk.Een vakman!!!Lees meer
barry schouten
I’m very satisfied to do my administration with Peter. I recommend! It’s easy... to get contact with Peter in English.Lees meer
Katarzyna Konieczna
Als architectenbureau zijn we geen makkelijke klant voor een boekhouder. Ons... hoofddoel is niet direct het ondernemerschap. Onze focus ligt op mooie dingen maken. Ondertussen zitten we al jaren bij Peter Brink. Hij is een heel goed vakmens die voor ons naast de vaste boekhouding zelfs prognoses maakt en liquiditeitsbegrotingen opstelt. Maar vooral waarderen wij zijn menselijke kant. Hij kan zich heel goed inleven in onze situatie en denkt altijd met ons mee. Top boekhouder!Lees meer
Ruud Visser
Im very happy to do my administration with Peter. Always Professional and... helpfull!Lees meer
Damian Rydel
Als ZZP’er zocht ik naar een goede, betrouwbare en betaalbare boekhouder. Ik... ben bedrijfsmatig met hele andere dingen bezig en ik heb weinig of geen aandacht voor mijn boekhouding. En ook geen zin in.Gekregen waar ik naar op zoek was. Iemand die mij persoonlijk kan adviseren bij vragen en mijn aangifte inkomstenbelasting en jaarrekening wil verzorgen. En dat doet hij goed: degelijk advies en overzichtelijke stukken. Op mijn vragen werd binnen 24 uur gereageerd. Snelle service dus, uitstekend geholpen. Vakman.Daarom heel erg blij met Peter.Lees meer
mark sluiter
Goed bereikbaar. Heldere communicatie. Geen gedoe. Een aanrader!
Martin Faas
I'm very happy I found Peter (ZZP Boekhouder). He is very experienced about... freelancer accounting and always gives me great advice about my business, expenses and invoicing. Can only recommend his service!Lees meer
Szonja Kisgergely
Super snel en duidelijk geholpen!
natalie bogtman
Ik werk nu ruim 3 jaar met Peter als boekhouder. Prima boekhouder. To the... point. Altijd bereikbaar en vrijwel direct antwoord op vragen. Dat is heel fijn.Lees meer
Reggae Agenda.NL
Zeer kundig, super vriendelijk, service gericht en betrouwbaar. Inmiddels al... vele jaren een goede partner.Lees meer
Boudewijn En Roekshane Pool
Peter, is pragmatisch deskundig en zeer toegankelijk. Goed bereikbaar met een... snelle reactietijd. Zeer tevredenLees meer
Robert van de Velde
Peter doet al aantal jaren mijn boekhouding. Hij denkt met je me mee en komt... met informatie die betrekking heeft op je eigen branche of persoonlijke omstandigheden.Lees meer
Jeannette Huiberts
Peter is praktisch, snel en deskundig. Verstaat zijn vak en komt met besparende... tips. En wat me extra aanspreekt is dat hij echt geïnteresseerd is in mijn vakgebied (coaching / persoonlijke ontwikkeling).Lees meer
Jules Frenay
Peter staat altijd klaar met raad & daad. Snelle reactie prijs... kwaliteitsverhouding top!!Lees meer
Judica Verbaas
Peter is very good in His profesion. Always answering or calling back very... soon. . Always looking for the best solutions and His English is also good. Im very happy to have my documents in his hands!!!!Greetings KamilLees meer
Kamil Magdzinski
Peter heeft mij enorm geholpen met mijn bedrijf en begeleid in het nemen van... juiste beslissingen aangaande bedrijfsinvesteringen. Heel fijn dat hij ook in de avonduren bereikbaar is !!!Lees meer
Maravilha Maastricht
Kan niets anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben. Het is een prettig idee... wanneer een professional met je meekijkt en waar nodig aan de bel trekt of tips geeft. Een goede boekhouder neemt je een aantal zaken uit handen. Dat geeft rust. Daarnaast is ZZP-boekhouder scherp geprijsd. Ook niet onbelangrijk. Top service!Lees meer
W Equirk
Waar ik behoefte aan heb is een vraagbaak. Een plek waar in vragen kan stellen... en kan sparren. Een service die betrouwbaar is en goed werk levert. Dat heb ik gevonden. Ik weet vooraf precies wat de kosten zijn en wanneer ik vragen heb, kan ik altijd bellen. Ik ben zeer tevreden.Lees meer
Pin 12
Vooral op de hoogte van actuele wijzigingen in het zwalkenede overheidsbeleid.... VAR, Modelovereenkomsten etc. Denkt mee!Lees meer
Vincent van Witteloostuyn
Zit nu 2 jaar bij Peter en het bevalt goed. Hij is goed bereikbaar, zegt waar... het op staat en handelt snel. Hij denkt goed mee voor mij als ZZP'er. Zijn eigenzinnigheid kan ik waarderen en komt ook ten goede van mijn bedrijf. Ik kan Peter "ZZP Boekhouder" zeker aanraden!Lees meer
Gideon Biegstraaten
Vanaf het moment dat ik ZZP-er werd, werk ik samen met Peter. Hij reageert snel... op mijn vragen en is heel nauwkeurig. En dit voor een scherpe prijs!Lees meer
Nikolett Törteli
ZZP Boekhouder, de naam omschrijft alles waar hij voor staat. Een uitstekende... boekhouder voor een zzp´er. Snel en volledig. Een aanrader!Lees meer
Remco van der Linden
Goed bereikbaar- letterlijk én figuurlijk, professional- haalt het beste voor... jou uit je boekhouding, denkt in mogelijkheden, eigenzinnig- past goed bij een zzp-er :). Nog niet gebeld? Zou ik wel doen!Lees meer
Esther Hooijmaijers
goede, snelle service!
Vincent Vonk
Altijd snel reactie op vragen en dus goed bereikbaar!
Wicky van Zelst
Ik werk al jaren samen met Peter van ZZP Boekhouder en ben zeer tevreden. Wat... ik vooral prettig vind is dat ik altijd terecht kan voor vragen. Een mailtje of een telefoontje en ik krijg meteen antwoord, zelfs in het weekend. Ik vind de service ook heel compleet. Al met al een aanrader voor iedere zelfstandige!Lees meer
Dave van Deudekom
js_loader

Pin It on Pinterest