Wat is B.T.W.?
BTW. staat voor belasting toegevoegde waarde (BTW.). Als u een product of dienst koopt, draagt de verkopende partij deze BTW –lees, omzetbelasting- af aan de Belastingdienst. Dit kan per maand, kwartaal of per jaar.
De fiscus beoordeelt na uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel of u plichtig bent. U krijgt dan een nummer dat is de regel bestaat uit uw fiscaalnummer plus B.01. Heeft u eerder een eenmanszaak gehad en beëindigd dan krijgt u volgnummer B.02.
De kopende partij kan –mits hij ondernemer is- de betaalde BTW verrekenen met de te betalen over zijn omzet. Deze ondernemer doet ook aangifte omzetbelasting per maand, kwartaal of per jaar.
De meeste zzp’ ers dienen verplicht btw te heffen op de goederen en diensten die ze leveren. Er zijn slechts enkele diensten vrijgesteld van btw. Let op u heeft dan ook geen recht op vooraftrek van de betaalde btw.
BTW-tarief
De tarieven zijn: 0 procent, 6 procent en 21 procent.
De zzp’er kan in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling, een belastingvoordeel in de omzetbelasting.
Kleine ondernemersregeling
Dient u op jaarbasis minder dan € 1.883 aan omzetbelasting te betalen dan kan kunt u een korting krijgen op dat te betalen bedrag.
De ZZP’er die minder dan € 1.345 aan omzetbelasting moet betalen mag het gehele bedrag houden.
Het is daarom raadzaam om in december alvast te checken hoeveel u op dat moment dient te betalen. Zit u net boven de grens van de kleine ondernemersregeling dan kan een investering lonen om wel gebruik te maken van deze ‘ korting’ .
Wie doet de aangifte
Nadat u een btw-nummer hebt aangevraagd krijgt u aangifteformulieren toegestuurd. U kunt ervoor kiezen om uw aangifte zelf te doen. btw administratie bijhouden is eenvoudig en kost weinig tijd. Als u relatief weinig facturen ontvangt en uitreikt dan kunt u een eenvoudige btw administratie voeren.
U kunt uw btw-aangifte ook laten verzorgen door een bekwame boekhouder. Een boekhouder kan nuttig zijn omdat hij op de hoogte is van alle regels betreffende bijzondere situaties.
Boekenonderzoek
Het kan zijn dat de Belastingdienst een boekencontrole wil doen over een bepaald jaar. Dat kan gaan over de Inkomstenbelasting en ook over de omzetbelasting. Het boekenonderzoek is een controle van uw aangiften en administratie.
U krijgt van tevoren een brief en maakt onderling een afspraak welke dag u het beste uitkomt. U dient de facturen, bankafschriften, agenda’s en uitdraaien van de balans en de btw-aangiften klaar te leggen.
De inspecteur controleert dan of er evt. een naheffing dient te komen. U krijgt van zijn bevindingen een rapport en kan daar tegen in beroep gaan.
Meer weten over zzp-boekhouder?
- Info, neem contact op.
- Per telefoon: 06 1393 6399.
- En/of Email: [email protected]