Wet DBA PVV Donderdagavond ging het er fel aan toe in de Tweede Kamer. Inzet was de Wet DBA, werkt die nu wel of niet. Wat dient er verbeterd te worden, wat zijn de gevolgen en hoe gaan we verder. Met Wet DBA of zonder. De oppositie maakte het staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) moelijk. Dit zijn de ‘ hoogtepunten’ van het debat.
PVV wil dat Wet DBA verdwijnt
De PVV trok uiteraard het felst van leer. Tonny van Dijck wil de Wet DBA zo snel mogelijk uit de wereld en opteerde voor een comeback van de VAR. Wet DBA PVV wil dat Wet DBA verdwijnt
Zover komt het nog niet. Wel beloofde Wiebes, dat opdrachtgevers en de ZZP’ er die te goeder trouw handelen, maar wel de Wet DBA hebben overtreden, geen naheffing krijgen.
“ZZP’ers die werken voor particulieren hebben geen modelovereenkomst nodig. Er zijn echter ‘lieden’ die zorgen voor ruis in de communicatie en voor verwarring zorgen, zei Wiebes. “,Met name in de zorg zijn veel notoire misbruikers. Die krijgen van ons bezoek. ”
CU noemt Wet DBA een nachtmerrie
PVV en CU staan echter lijnrecht tegenover Wiebes.
Wiebes wil uiteraard het kind niet met het badwater weggooien en doet alles om zijn gezicht te redden.
Hij heeft een meldpunt in het leven geroepen, om de klachten over de Wet die alles makkelijker zou moeten maken aan te horen.
Wiebes.”De ict’er die jarenlang voor dezelfde opdrachtgever werkt is geen ondernemer. De verpleegkundige die op oproepbasis werkt ook niet en hetzelfde geldt voor de leraar. ”
De vraag is of dit in het algemeen zo is of per situatie kan verschillen.
SP-Kamerlid Farshad Bashir zat ook in zijn maag met schijnzelfstandigheid. Wat is dat nu exact, wie beslist dat. En hoe meet je dat. Zolang dit niet duidelijk is omschreven hoe kan je de wet dan uitvoeren.
Ondernemersorganisatie ONL zegt dat de Wet DBA voor een ‘bloedbad’ zorgt.
D’66 wil geen naheffing opdrachtgever
D’66 kraakte ook wat noten.
“De Belastingdienst mag ‘gezagsverhouding’ niet strenger interpreteren dan de wet (u bent muzikant, dan luistert u naar de dirigent, dus gezag!) . Wiebes moet toezeggen dat er geen naheffingen volgen voor opdrachtgevers.
In januari 2017 moeten we beoordelen of de wet ingetrokken wordt ja/nee
Als zzp’ers ondernemer zijn, dan kan een zzp’er nooit achteraf geconfronteerd worden met een dienstbetrekking (via een zelfstandigenverklaring).”
D66 had steun van de ChristenUnie. Zij willen uiterlijk januari 2017 duidelijkheid. Is er dan nog geen progressie te zien dan, dan moet er worden ingegrepen.
Payroll door Wet DBA
Ander probleem zijn de payrollconstructies die nu in het leven worden geroepen. Uit nood vluchten zzp’ er en opdrachtgever daar maar in. Deze payrollbedrijven pakken een deel van de omzet die normaal naar de zzp’ er ging. De FNV wil daarom een verbod op ongebreidelde payrollconstructies.
Wat is de Wet DBA
Per 1 mei 2016 is de Wet DBA -deregulering beoordeling arbeidsrelaties- ingegaan. Deze wet heeft invloed op de opdrachtgever als op de ZZP’ er. De VAR komt hierdoor per 1 mei 2016 te vervallen.
Doel
Doel van de Wet DBA is om vooraf vast te stellen of er wel of geen sprake is van een verkapt dienstverband. De belastingdienst en ook het FNV heeft beoordeelde modelovereenkomsten op hun website staan, is de deze voor uw beroepsgroep dan kunt u deze gebruiken en of aanpassen. De wachttijd voordat de fiscus zo’n modelovereenkomst goedkeurt is langer dan de beloofde zes weken. De Belastingdienst ontving zo’n 4.000 modelovereenkomsten voor 1 augustus, en keurde er in eerste instantie 370 goed. Nog geen tien procent.