‘ Goedwillende zzp’ er geen boete Wet DBA ZZP’

Wet DBA ZZP Op de kleuterschool leerde ik dat het belonen van goed gedrag werkt en dat het bestraffen van niet gewenst gedrag ook werkt.

Wanneer is iemand goedwillend en wanneer niet. En wie bepaalt dat. In de soap rond de Wet DBA ZZP is nu de Wet niet duidelijk is ook de filosofie en psychologie klaarblijkelijk van belang.  Ik kom dagelijks mensen tegen met goede bedoelingen, voor zichzelf en soms voor mij. Maar de goede bedoeling van een ander hoeft – in mijn perceptie- niet altijd een goede bedoeling voor mij te zijn.

 

Wet DBA zzp

Wet DBA ZZP

Toch liet  staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën het heikele woord wel vallen in de soap om de Wet DBA. De opdrachtgever en de zzp’ er die zonder kwaad in de zin de Wet DBA hebben ovetreden, hoeven niet bang te zijn voor een naheffing van de fiscus.

Heel ZZP-land is in paniek of wordt angst aangepraat door derde partijen die daar weer belang bij hebben en staatssecretaris Eric Wiebes weet te melden. “Als er geen duidelijkheid is, komen er geen boetes en geen naheffingen. Niet voor de opdrachtnemer en niet voor de opdrachtgever”, beloofde staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) donderdagavond in de Tweede Kamer.

De kwajoep onder de ZZP’ er –lees hij met kwade bedoelingen- in wel de klos.”Kwaadwillende bedrijven die op een oneerlijke manier concurreren omdat zij met goedkope schijnzelfstandigen werken, krijgen op 1 mei volgend jaar bezoek”, zei Wiebes.

 

Goedwillende zzp' er krijgt geen boeet Wet DBA ZZP

 

Hij heeft een meldpunt in het leven geroepen, om de klachten over de Wet die alles makkelijker zou moeten maken aan te horen.

Wiebes.”De ict’er die jarenlang voor dezelfde opdrachtgever werkt is geen ondernemer. De verpleegkundige die op oproepbasis werkt ook niet en hetzelfde geldt voor de leraar. ”

De vraag is of dit in het algemeen zo is of per situatie kan verschillen.

SP-Kamerlid Farshad Bashir zat ook in zijn maag met schijnzelfstandigheid. Wat is dat nu exact, wie beslist dat. En hoe meet je dat. Zolang dit niet duidelijk is omschreven hoe kan je de wet dan uitvoeren.

Ondernemersorganisatie ONL zegt dat de Wet DBA ZZP voor een ‘bloedbad’ zorgt.

Zou het niet handiger en mooier zijn om de goedwillende zzp’ er te belonen en de kwaadwillende te bestraffen in plaats de rompslomp waar nu elke zzp’ er mee te maken krijgt.

Pin It on Pinterest