Wet DBA

Per 1 mei 2016 is de Wet DBA -deregulering beoordeling arbeidsrelaties- ingegaan. Deze wet heeft invloed op de opdrachtgever als op de ZZP’er. De VAR komt hierdoor per 1 mei 2016 te vervallen.

Doel Wet DBA

Doel van de Wet is om vooraf vast te stellen of er wel of geen sprake is van een verkapt dienstverband. De belastingdienst en ook het FNV heeft beoordeelde modelovereenkomsten op hun website staan. Is deze voor uw beroepsgroep dan kunt u deze gebruiken en/of aanpassen.

Als opdrachtgever heeft u nu vooraf meer verantwoordelijkheid. Belangrijke vragen zijn geeft u de zzp’er werkkleding, mailt hij/zij vanaf een mailadres van uw kantoor, doet hij mee aan vergaderingen die het hele bedrijf aangaan en waar ook vast personeel bij betrokken is, kan hij zijn werk niet delegeren aan een andere zzp’er. Beantwoord u deze vragen met ‘ ja’ dan riekt het naar een eventueel vast dienstverband.

Wet DBA

Het is voor beide partijen goed om vooraf duidelijkheid te hebben, de zzp’er kan namelijk zijn zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek verliezen als achteraf blijkt dat er een verkapt dienstverband was. De opdrachtgever kan in dat geval een naheffing loonheffing krijgen.

PrijzenContactReferenties

 

Coulance wet DBA

Gelukkig is er een coulanceperiode van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017. De fiscus houdt die periode wél toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast. U dient echter wel aan te kunnen tonen dat u met de wet bezig bent en samen met de modelovereenkomst bezig bent.

Check modelovereenkomst

Als u samen een overeenkomst heeft opgesteld, laat deze voor de zekerheid dan checken door de Belastingdienst. Hiermee voorkomt u dat u later niet alsnog in de problemen komt. Zelfs als de overeenkomst is goedgekeurd kan de fiscus achteraf nog zeggen dat er door -check op de werkplek – toch sprake is van een verkapt dienstverband.

Video Thumbnail

 

  • Wat betekent het einde van de VAR voor de ZZP’ er?
  • Waar dienen ZZP’ er en opdrachtgever aan te voldoen?
  • Welke risico’s lopen beide partijen, wat is een modelovereenkomst, wat dient er in te staan?
  • Dient u altijd een modelovereenkomst af te sluiten?

Tip voor de zzp’er

  • Onderteken geen overeenkomst waarin ze u aansprakelijk kunnen stellen voor sociale premies en loonheffingen.

Bekijk ook de filmpjes met info:

 

Pin It on Pinterest