Staatssecretaris Wiebes dient de Wet DBA aan te passen. Professionele ZZP’ ers worden aan de kant gezet omdat opdrachtgevers bang zijn voor de risico’s. De Wet was o.a. bedoeld om de niet-ondernemer te scheiden van de zzp’ er die wél risico’s loopt en Inkomstenbelasting betaalt. De Wet DBA pakt averechts uit. ZZP’ ers zitten nu thuis. Of ze worden onder druk gezet om via een uitzendbureau te gaan werken. Degene die nog wél een modelovereenkomst tekenen lijken zekerheid te hebben. Maar die kan achteraf schijnzekerheid blijken te zijn.
Modelovereenkomst Wet DBA
In deze column ga ik verder in op het aspect dat het mes de ooit zo geliefde zzp’ er op de keel wordt gezet. De zelfstandige was ooit het smeermiddel voor bedrijven, dichte gaatjes en bracht kennis met zich mee die tijdelijk noodzakelijk was.
Anno 2016 is de ZZP’ er veranderd in een paria. Het voorbeeld dat de soap helemaal uit de hand loopt gaf de Persgroep onlangs. Zij werkt met veel freelance journalisten. Ze schotelde de zzp’ ers in eerste instantie een modelovereenkomst voor. Daarin stond vermeld dat als er achteraf volgens de fiscus sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid, dat de zzp’ er dan moet opdraaien voor de naheffing loonheffing en ook voor de werknemersverzekeringen.
Werknemersverzekeringen
Via social media kwam er al snel veel kritiek op en bij een check bleek dat het wettelijk niet mag om werknemersverzekeringen te verhalen op de zzp’ er. Dit onderdeel werd uit de overeenkomst geschrapt. De zzp’ er heeft nu de keuze om te tekenen en bij schijnzelfstandigheid achteraf wél voor de boete loonheffing op te draaien of zijn heil elders te zoeken of evt. de bijstand in te gaan….
Kalmte en actie bij Wet DBA
Het mes zal ook bij u op de keel worden gezet, want bij de opdrachtgevers regeert de angst. Ze spelen zoals Portugal op het EK, het gaat niet meer om winnen en genieten, maar om de schade beperken, defensieve zekerheid. Laat een ander –lees de zzp’ er- de risico’s maar nemen en lopen.
Daarom is het vooral zaak om de kalmte te bewaren en om uw eigen zaakjes goed op orde te hebben. En dus focust u zich als ZZP’ er nu niet op hetgeen waar u goed in bent, maar op administratieve bijzaken, die nu hoofdzaak zijn geworden.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het is geen must maar wel slim als u in elk geval een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt, in eigen werkkleding loopt, meerdere opdrachtgevers hebt, reclame maakt en visitekaartjes en een website hebt.
Volgens de fiscus mag u niet mailen met een mailadres van het bedrijf, niet meedoen aan vergaderingen die het hele bedrijf aangaan en waar ook vast personeel bij betrokken is. U dient echter wél uw werk te kunnen delegeren aan een andere zzp’ er.
Specialist
Heeft u een langdurige opdracht dan zal een opdrachtgever u een modelovereenkomst voorschotelen.
- Teken nooit direct.
- Neem hem mee,
- lees hem door,
- laat hem door een specialist op dit gebied checken,
- kom desnoods zelf met aanvullende tekst inzake uw zelfstandigheid.
Het is hier dus ook de professionele ZZP’ er die zich moet aanpassen en die dan nog geen absolute zekerheid heeft.
Sisyphus
Het lijkt op een Griekse tragedie. Waarbij de overheid als Zeus de misdadiger Sisyphys –in dit geval de zzp’ er- de straf oplegt een groot brok marmer een heuvel op te wentelen. Met veel inzet ging Sisyphus aan het werk en na veel inspanning kon hij het marmer de heuvel op tillen. Maar net voor het moment supreme rolde het rotsblok weer naar beneden.
Dit lot wacht ook de ZZP’ er. Als deze modelovereenkomst – het rotsblok- is goedgekeurd en geaccepteerd door de Belastingdienst kan achteraf op de werkplek – feitelijke situatie- alsnog de overeenkomst worden teruggedraaid.
Het rotsblok dendert dan de afgrond in.
Loonheffing
U verliest dan uw zelfstandigenaftrek, én als u heeft getekend dat de opdrachtgever de loonheffing op u kan verhalen loopt u ook nog het risico voor die kosten op te draaien….
N.B. De columns/blogs van Peter Brink van ZZP-boekhouder hebben dezelfde betekenis als een column in de krant. Op een luchtige wijze houdt ZZP-boekhouder relevante zaken tegen het voetlicht. De bedoeling het blog is om jou als ZZP’er te laten nadenken over relevante zaken. ZZP-boekhouder informeert, alarmeert en confronteert op een ludieke wijze.