Gaat uw dochter of zoon in zaken en kan die als startende zzp’er wel een financiële steun in de rug gebruiken? Ga dan eens na – in overleg met uw adviseur – of u geen lening als durfkapitaal aan uw kind kunt verstrekken. Dat levert u als crediteur enkele leuke fiscale voordelen op, weet zzp boekhouder

Welke fiscale voordelen kan de regeling uw geldgever bieden?

Als iemand u minimaal € 2.269 leent om uw onderneming te starten, kan hij profiteren van de volgende fiscale voordelen:

Het bedrag dat uw geldgever aan u heeft geleend, is de eerste acht jaar vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing in box 3 tot maximaal € 55.145.

Als u de lening uiteindelijk niet terug kunt betalen, kan uw geldgever u een deel of zelfs de hele hoofdsom van de lening kwijtschelden. Het verlies dat uw geldgever daardoor lijdt, is voor hem als een persoonsgebonden aftrekpost aftrekbaar voor de inkomstenbelasting tot maximaal € 46.984 per startende ondernemer. Er moet dan wel aan de volgende 2 voorwaarden zijn voldaan:

Het bedrag is binnen acht jaar na het verstrekken van de lening kwijtgescholden.

Wij hebben een beschikking afgegeven dat u het kwijt te schelden bedrag niet meer kunt terugbetalen.

Uw geldgever krijgt een heffingskorting op de inkomstenbelasting. Deze heffingskorting is 1,3% van de gemiddelde vrijstelling die in box 3 voor hem geldt. De gemiddelde vrijstelling is maximaal € 55.145.

Pin It on Pinterest