Heeft u als zzp’ er een elektrische of hybride auto, dan weet u dat u een voordeel hebt van de lagere bijtelling.  En ook bij de aanschaf had u recht op aftrekken als de KIA -Kleischaligheids InvesteringsAftrek- en MIA – Milieu InvesteringsAftrek-.

Maar er is meer goed nieuws voor de zzp’ er met een elektrische auto en zonnepanelen op het dak van zijn koopwoning.

Heeft u  een zakelijke elektrische of hybride auto? Dan mag u de zonnepanelen en het laadpunt om deze auto mee op te laden ook zakelijk aanschaffen.  Ook bij plaatsing op uw eigen-woning, die tot uw privé vermogen hoort.

Zonnepanelen op woning en elek. auto, 1000den euro's fiscaal voordeel

 

Dit kan u duizenden euro’s aan Inkomstenbelasting besparen.

Let op,

  • de zonnepanelen mogen niet aard- en nagelvast zitten

Als de zonnepanelen niet aard- en nagelvast aan de woning verbonden zijn, behoren de zonnepanelen voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting tot het keuzevermogen. Als zzp’ er mag u zelf beslissen of deze onder het privé- of ondernemingsvermogen vallen. Om gebruik te maken van de fiscale voordelen dient u te kiezen voor het ondernemingsvermogen.

  •  de zonnepanelen moeten stroom leveren aan de elektrische auto. Om dit aannemelijk te maken, dienen zowel zonnepanelen als de auto bemeten te worden.Dit dient separaat van andere apparaten te gebeuren. Technisch gezien moeten beiden daarom op een afzonderlijke groep in de meterkast worden aangesloten. Deze groep dient vervolgens bemeten te worden met een gecertificeerde kilowattuur-meter (‘MID – meter’).
  • het gebruik van de zonnepanelen moet voor een materieel deel zakelijk zijn. De zonnepanelen die u installeert moeten voor een ‘materieel deel’ zakelijk worden gebruikt om van de fiscale voordelen te kunnen profiteren. ‘Materieel’ wil zeggen ‘ongeveer 10%’.

Dit houdt in dat u de zonnepanelen voor 90% privé mag gebruiken. Wekt u meer zonnestroom op dan uw auto verbruikt, dan kunt u zo’n 90% van de stroom privé gebruiken. Aan het einde van het jaar dient u een verrekening tussen zakelijk en privé te maken. De zaak brengt dan de privé verbruikte stroom in rekening aan de privé-persoon.

 

  • er moet winst zijn in de onderneming

 

Fiscale voordelen

  • U kunt de laadpaal en zonnepanelen afschrijven volgens de standaard bedrijfseconomische regeling van 20% per jaar;
  • U kunt uw investering in zonnepanelen aftrekken voor 41,5% met de EIA;
  • De elektrische auto en het oplaadstation kunt u aftrekken tot 36% met de Milieu Investeringsaftrek (MIA)
  • De zzp’ er kan 28% extra aftrekken met de KIA.

Zonnepanelen op woning en elek. auto, 1000den euro's fiscaal voordeel

Pin It on Pinterest