De eonomen Rick van der Ploeg en Willem Vermeend vinden dat de belastingaftrek voor de zzp’er moet blijven bestaan, meldde De Telegraaf zondag.  Het duo ziet het belang van de zzp’ er voor de economie wél in.

 

Het kabinet wil juist af van de zelfstandigenaftrek voor de zzp’ er, omdat veel zzp’ ers verkapte werknemers zouden zijn en door lage winsten nagenoeg geen inkomstenbelasting betalen.

Schijncontracten

Volgens Rick van der Ploeg en Willem Vermeend kunnen schijnconstructies effectief worden bestreden met een gerichte aanpak op basis van de nieuwe modelcontracten die staatssecretaris Wiebes april dit jaar heeft gepubliceerd.

Die contracten waarborgen dat zzp’ers echte ondernemers zijn en daarbij passen geen verplichte sociale voorzieningen die voor werknemers gelden.”

Goedwillende zzp’ er

En zo is het goedwillende zzp’ ers mogen niet de dupe worden en moeten juist beschermd worden.

En dat is meteen een vraag voor reflectie voor jou. Kijkt je wel eens in de spiegel en wat zie je dan, een innoverende ondernemer  of een ex-werknemer die nu als ZZP’er hetzelfde werk doet?

 

Dan komen we bij de huiskamervraag: wat is een innoverende ondernemr?

 • Multifunctioneel
 • Een innoverende ondernemer is te vergelijken met een multifunctionele voetballer. Hij moet:
 • kunnen aanvallen (klanten werven, zijn uurprijs bepalen),
 • verdedigen (klanten behouden, op de kosten letten),
 • temporiseren (op de rem trappen qua werktijd),
 • de wedstrijd kunnen lezen (waar liggen de mogelijkheden),
 •  met de pers kunnen omgaan (lastige vragen van klanten beantwoorden)
 • zichzelf profileren (ga ik adverteren? En hoe? In de krant of ga ik social media zoals Twitter en Facebook inzetten).
 • Voor de ZZP’er gaat het ondernemen met vallen en opstaan.

 

Jouw waarheid

 

Wijze heren verkondigen dat het ondernemerschap genetisch

bepaald is, andere zeggen dat omgevingsfactoren ook een grote invloed kunnen hebben op jouw gedrag, terwijl een andere stroming ervan overtuigd is dat ze alleen ‘insjallah’ zullen slagen als ondernemer.

 

Waar ligt jouw waarheid?

 

Heb je als ZZP’er zelf invloed om ook écht ondernemer te worden en je omzet in 2015 te laten stijgen?

 

Ik ontmoet honderden unieke ZZP’ers.

 

Omdat dit een blog is, en zet ik –een beetje aangedikt-  drie van die ZZP’ers in het spotlicht.

 

 • De ZZP’er-uit-nood (ooit een deskundige werknemer die om andere redenen werd ontslagen en dacht:  ‘ja waarom niet snel wat geld verdienen als ZZP’er.
 • Huh, belasting betalen??, oh mot dat ook nog??)..
 • De leerzame ZZP’er, iemand die houdt van zijn vak en zich wil ontwikkelen omdat hij zijn passie wil laten zien en zich verdiept in financiën, social media, verzekeringen, belastingen etcetera. Hij is naast ZZP’er ook al ondernemer.
 • De ZZP’er die het ondernemerschap al in zich heeft zitten. Zijn boekhouding voor elkaar heeft, vakliteratuur leest, zich bijschoolt, netwerkt, geld reserveert voor de Omzetbelasting en Inkomstenbelasting, pensioen en AOV.Transformeren

Door de zelfstandigenaftrek af te schaffen, ontmoedigen we het entrepreneurschap weer en neemt het werkloosheidspercentage verder toe.

Een stelsel van starffen en belonen werkt het beste. Beloon de innoverende ondernemer.

Video ThumbnailDe eonomen Rick van der Ploeg en Willem Vermeend vinden dat de belastingaftrek voor de zzp'er moet blijven bestaan, meldde De Telegraaf zondag.  Het duo ziet het belang van de zzp’ er voor de economie wél in.   Het kabinet wil juist af van de zelfstandigenaftrek voor de zzp' er, omdat veel zzp’

 

Pin It on Pinterest