ZZP’er: Auto van de zaak of een privé-auto?

De ZZP-boekhouder wordt regelmatig met deze vraag van ZZP’ers geconfronteerd.

Een auto in de onderneming heeft zijn voordelen. Alle autokosten (afschrijvingen, brandstof, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeerkosten, tol, veergeld etc. alsook de financieringsrente) zijn aftrekbaar van de winst. Let op: De ZZP’er wordt wel geconfronteerd met een fiscale bijtelling.

U hebt een auto gekocht met een catalogusprijs van € 45.000, inclusief btw en bpm. De btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik van deze auto is volledig afgetrokken. U gebruikt de auto ook privé, maar u houdt onvoldoende gegevens bij om de omvang van het privégebruik vast te stellen. De bijtelling voor de IB bedraagt 22 procent, voor de BTW 2.7 procent.

Privégebruik auto

Voor het privégebruik moet u dan 2,7% x € 45.000 = € 1.215 btw betalen. Als u de auto in de loop van het jaar koopt, kunt u het percentage van 2,7% naar evenredigheid verlagen. Koopt u de auto bijvoorbeeld op 1 september, dan betaalt u voor het privégebruik 4/12 x 2,7% x € 45.000 = € 405.

Na vijf jaar hoeft u nog  maar 1.5 procent van de cataloguswaarde bij te tellen. Koopt u een auto zonder BTW dan is de bijtelling voor de BTW direct 1.5 procent van de cataloguswaarde.

bedrijfsbusje

Auto van de zaak of privé… Wat is beter?

Houdt de ZZP’er de auto in:privé, dan zijn de autokosten niet aftrekbaar, maar dan geldt natuurlijk ook geen fiscale bijtelling. Wel kan de ondernemer belastingvrij € 0,19 per zakelijke kilometer ‘declareren’ bij zijn eigen onderneming.

Wanneer de auto in privé te houden?

Dit is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto, aantal zakelijke- en privé kilometers en de autokosten. Het is voordeliger om de auto in privé te houden bij relatief veel zakelijke kilometers in combinatie met een relatief hoge cataloguswaarde en relatief lage autokosten per kilometer.

Kies voor een auto van de zaak bij een beperkt aantal zakelijke kilometers en hoge autokosten per kilometer.

 

Video Thumbnail

 

Geen fiscale bijtelling

Pas wanneer met een auto van de zaak minder dan 500 privé-kilometers worden gereden, hoeft er geen fiscale bijtelling plaats te vinden. De ondernemer moet dit wel kunnen bewijzen. Hiervoor moet minstens een sluitende rittenadministratie worden bijgehouden. Deze administratie moet worden gestaafd met zoveel mogelijk documenten, zoals een onderhoudsboekje van de garage of een agenda waar de afspraken daadwerkelijk instaan.

Bent u IB-ondernemer (eenmanszaak of Vof), dan hoeft de privébijtelling nooit meer dan de daadwerkelijk gemaakte autokosten te zijn (bijv. als uw auto na vijf jaar afgeschreven is).

Wie zijn personeel laat rondrijden in de auto’s van de zaak moet loonheffing inhouden over de bijtelling, tenzij de werknemer bij de fiscus een zogeheten ‘verklaring geen privé-gebruik’ aanvraagt en een kopie daarvan aan zijn werkgever geeft. De werknemer moet dan voor een sluitende ritadministratie zorgen. Blijkt achteraf dat de werknemer meer dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden, dan legt de Belastingdienst rechtstreeks aan de werknemer een naheffingsaanslag op met een boete.

Hoe moet de ZZP-ondernemer kiezen?

Stel, de cataloguswaarde is € 45.000,- en u rijdt 15.000 km privé en 20.000 km zakelijk. De totale, werkelijke autokosten bedragen € 0,40 per kilometer.

1. Auto in privé: De kostenaftrek is € 0,19 x 20.000,- = € 3.800.-.

2. Auto van de zaak. Autokosten € 0,40 x 35.000,- = € 14.000,-. Bijtelling voor btw-privégebruik is 2,7% x € 45.000 = € 1.215 btw. Bijtelling IB is 22 procent van 45 mille.

NB: In dit voorbeeld is een auto privé rijden de goedkoopste optie omdat u veel zakelijke kilometers maakt.

Pin It on Pinterest